Arnaud Démare aan het feest in Grand Prix d’Isbergues

zondag 18 september 2022 om 16:32
Arnaud Démare aan het feest in Grand Prix d’Isbergues

foto: Cor Vos (archief)

Daags nadat hij tweede werd in de Primus Classic, heeft Arnaud Démare de Grand Prix d’Isbergues gewonnen. De Fransman was de snelste in de massasprint. Marc Sarreau werd tweede, Edward Theuns derde.

De Grand Prix d’Isbergues kende een relatief vlak parcours. In het eerste deel van de wedstrijd lagen enkele heuveltjes, maar heel lastig werd het nooit. Bovendien bevatte de zesmaal te verrijden finaleronde geen obstakels. Een massasprint leek na 197 kilometer dus het meest waarschijnlijke scenario. Arnaud Démare en Tim Merlier waren de grote namen aan het vertrek, Caleb Ewan had vanwege ziekte verstek gegeven.

Zeven vluchters
De vlucht van de dag bestond uit zeven renners: Samuel Leroux, Jérémy Leveau (Go Sport – Roubaix Lille Métropole), Joris Delbove (St Michel – Auber93), Yannis Voisard (Tudor), Théo Delacroix (Intermarché-Wanty-Gobert), Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo) en Cyril Gautier (B&B Hotels-KTM). Zij kregen een maximale voorsprong van tweeënhalve minuut.

Toen de finale zich aandiende, het peloton dichterbij kwam en de vluchters de vermoeidheid begonnen te voelen, moest Delbove de rol lossen. De overgebleven zes aanvallers deden dapper door en hielden knap stand, ondanks het feit dat Alpecin-Deceuninck een duit in het achtervolgingszakje deed. Vijf mijn – Voisard moest uiteindelijk ook passen – begonnen met voorsprong aan de laatste, twaalf kilometer lange ronde.

Hoelgaard solo
De hoofdmacht had de ontsnappers op dat moment echter al bijna in het zicht. Reden voor Hoelgaard om er alleen vandoor te gaan. Zijn solo strandde uiteindelijk in de laatste tien kilometer, waarna de verwachte massasprint voorbereid kon worden. In aanloop naar die sprint zette Groupama-FDJ Arnaud Démare perfect af, waarna de kopman het werk van zijn ploeg afmaakte. Marc Sarreau werd tweede, Edward Theuns derde.

Dit artikel delen:

10 Reacties

HSV 18 september 2022 om 17:30

Merlier lijkt aan het tobben.

1
Wim Kruithof 18 september 2022 om 18:36

Brabander, ik vind een GP d’Isbergues met een historie vanuit 1947 dan weer heel veel mooier dan de mondiale WK’s, die jaarlijks ergens anders verreden worden. Dat hele circus kan mij min of meer gestolen worden. Doe mij dan maar dit soort koersen, kijk nu al uit naar Paris – Tours.

Ieder het zijne, zegmaar.

1
RodyTur10 18 september 2022 om 19:20

In plaats van al deze traditionele Franse en Belgische koersjes die voorspelbaar zijn en weinig toevoegen zou ik graag een meer mondiale kalender zien. Natuurlijk in Azië is al eens wat op touw gezet zonder groot succes, maar er is meer dan alleen West-Europa.

In Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia) zijn toch prachtige wedstrijden te verzinnen? De OS van Rio was een genot vond ik. In Afrika is het wielrennen groeiende, waarom niet de Ronde van Rwanda upgraden? De GP Montreal en GP Quebec zijn ook met succes opgestart in Canada.

Het liefst zou ik de kalender opgesplitst zien in delen, zodat de wielerkaravaan niet voor één wedstrijd een groot tijdsverschil moet overbruggen. Noord- en Zuid-Amerika is prima te combineren. Ga daar een paar weken koersen.

0
Mooie Sjors 18 september 2022 om 19:27

Als je ze voor een WK, na de Tour de meest prestigieuze wedstrijd van het jaar, al moeilijk buiten Europa krijgt…. :)

-1
Ronellenfitsch 18 september 2022 om 16:56

Tijd dat de Arbodienst eens met Ewan gaat bellen met al die ziekmeldingen …

-1
Polleke 18 september 2022 om 17:02

Wat een overkill aan koersen met eenzelfde voorspelbaar verloop… zie ook Gooikse Pijl, Primus, Koolskamp, etc…

-1
Shinzawai 18 september 2022 om 17:18

Gelukkig zit het merendeel van deze koersen er nu op. En natuurlijk jammer dat de Italiaanse koersen van dit weekend niet door konden gaan vanwege het extreem slechte weer.

-1
Wim Kruithof 18 september 2022 om 17:33

Nog even en de Italiaanse najaarskoersen staan weer voor de deur. Ik vind het wel mooi dat ook de sprinters kansen krijgen om zich op erelijsten te drukken. Volgende week start de Cro Race al, dan is het weer aan de klimmers. Dit soort relatief voorspelbare koersen met een lange historie… ik vind ze onmisbaar eigenlijk.

2
Mwielerfan 18 september 2022 om 17:36

Inderdaad sprinters krijgen met al hun etappes nauwelijks punten, dus voor de rankings goed dat ze er zijn deze wedstrijden. Daarnaast is het belang van deze wedstrijden niet enorm, behalve nu opeens met de degradatie strijd. Kunnen die wedstrijden verder ook niks aan doen natuurlijk

0
Brabander 18 september 2022 om 17:51

Ik vraag me ook altijd af wat je hier dan aan wil gaan doen? Sprinterskoersen verbieden ofzo? De koersen die Polleke opsomt doen me ook weinig tot niets. Maar ze zijn er nu eenmaal. Kunnen we dat niet gewoon accepteren in plaats van altijd maar dat gezeur? Je hebt er toch ook geen last van neem ik aan?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone