Arnaud De Lie wint overtuigend in Marcel Kint Classic
foto: Cor Vos
zondag 29 mei 2022 om 17:09

Arnaud De Lie wint overtuigend in Marcel Kint Classic

Arnaud De Lie heeft zondag de Marcel Kint Classic, ook bekend als de GP Marcel Kint, gewonnen. Na een koers van 199 kilometer tussen Kortrijk en Zwevegem was de kopman van Lotto Soudal de beste in de massasprint, voor Luca Mozzato en Gerben Thijssen. De Marcel Kint Classic is onderdeel van de Exterioo Cycling Cup.

Exterioo Cycling Cup

De koers ging van start zonder enkele renners die wel op de startlijst stonden. Ruben Apers, Jules Hesters, Tom Devriendt en Rudy Barbier waren absent. Van de renners die wel erbij waren, schoven er er zeven mee in de ontsnapping van de dag: Miguel Heidemann, Kenneth Van Rooy, Morten Hulgaard, Declan Trezise, James Fouché, Jon Knolle en Max Kroonen. Zij kregen een voorsprong van ruim zes minuten.

In het peloton waren het onder meer Cofidis, Arkéa-Samsic en Alpecin-Fenix die de achtervolging leidden. Het parcours was flink aangepast ten opzichte van vorig jaar en dat betekende dat de Tiegemberg, de Kluisberg, de Nieuwe Kwaremont, de Paterberg en de Oude Kwaremont overwonnen moesten worden.

Peloton houdt zicht op koplopers
De laatste hindernis, de tweede keer Kluisberg, lag echter op veertig kilometer van de meet. Vier koplopers (Fouché, Heidemann, Hulgaard en Van Rooy) begonnen met anderhalve minuut voorsprong aan die laatste fase richting de aankomstzone in Zwevegem. Op 19 kilometer van de meet, bij de een-na-laatste passage aan de finish, was het verschil nog maar 30 seconden.

Vooral Arkéa-Samsic reed in de finale op kop van het peloton, maar de Franse formatie kreeg het gat niet dicht. TotalEnergies en Cofidis gingen daarom mee rijden om Heidemann, Hulgaard en Fouché terug te pakken. Van Rooy moest in de slotfase lossen bij zijn medevluchters. De drie overgebleven koplopers hielden echter een goed tempo vast, want vier kilometer voor de finish was het verschil nog altijd een halve minuut.

Arnaud De Lie wint met lengtes voorsprong – foto: Cor Vos

De Lie wint met overmacht
Daarna ging het echter hard. In de laatste kilometer was het einde verhaal voor de vluchters en kwamen de sprinters uit hun hok. Arnaud De Lie kreeg een uitstekende lead out van Reinardt Janse van Rensburg en was met overmacht de snelste. Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM) en Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert) mochten mee het podium op.

Piet Allegaert (vijfde), Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix) en Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) zorgden ervoor dat er vijf Belgen in de top-10 eindigden.

Exterioo Cycling Cup 2022

 
21 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2022
Weer een belgisch toptalent erbij! Zonder ongelukken wordt deze jongen 1 vd beste sprinters ter wereld
  29 mei 2022
  Hij kan zelfs veel meer dan dat heb ik mij laten vertellen.
  29 mei 2022
  Haha leuk dat enthousiasme maar het is een goede wielrenner.
  29 mei 2022
  Als hij maar niet zo eng gaat doen als de evp.
  29 mei 2022
  koeien melken, veel belangrijker
  29 mei 2022
  Edit redactie: Dit is nergens voor nodig.
  29 mei 2022
  Mieke en Janneke hebben het maar druk deze week ;) Seppie ook weer eens top 10.
29 mei 2022
Die won wel heel makkelijk, waarin Janse van Rensburg een groot aandeel had. Wel veelbelovend wat hij laat zien. Niet zozeer de overwinningen, maar op die leeftijd meteen in elke koers onder druk (door die overroepen "puntjes") en hij gaat al erg goed om met die verwachtingen. Zouden ze hem dit jaar al een halve Vuelta laten rijden?
  29 mei 2022
  De Vuelta zou pas volgend jaar volgen normaal gezien.
29 mei 2022
Wat een toptransfer is van Rensburg uiteindelijk gebleken. Modelploegmaat.
  29 mei 2022
  miskleun van UAE (zij geen supergrote) Ackermann of Gaviria kunne hem prima gebruiken Richeze zal er ook wel eens mee kappen
  Richeze heeft er al mee gekapt: vandaag was zijn allerlaatste wedstrijd
  29 mei 2022
  dan is het toch een grote miskleun
29 mei 2022
Knap seizoen tot nu toe voor die jongen. Leuk hoor.
29 mei 2022
Als het echt voor de punten is, dan zou je hier toch meer de toppers van de degradatiekandidaten verwachten? Meer te verdienen dan een etappe in een grote ronde...
  29 mei 2022
  Je moet zelfs top 10 rijden in het eindklassement van de Giro om meer te verdienen dan De Lie vandaag (Valverde krijgt er maar 120 voor z'n 11e plek). Verder zijn het vooral Israël en misschien EF die in puntennood zitten. Nizzolo zit voor Israël in de Giro, hun andere pseudo-snelle jongens zoals Vanmarcke en Einhorn reden hier mee. Veel meer kunnen ze niet doen. EF doet vooralsnog niet mee aan de puntenjacht in kleine eendagskoersen en houdt vast aan hun normale programma, waarschijnlijk hopend op uitschieters van Uran en/of Padun de komende weken
  29 mei 2022
  Uran podiumplek in Zwitserland en 9e in de Tour en ze zitten weer op koers. EF heeft niet genoeg geld en personeel voor het rijden van al die wedstrijden volgens mij, is al jaren zo.
  Het is geen kwestie van geld, Vaughters wil die kleine wedstrijden gewoon niet rijden. Zijn visie is exposure via aansprekende zeges in WorldTour wedstrijden en via de alternatieve kalender van Morton en Howes. Dat heeft hij op Twitter al enkele keren heel duidelijk gemaakt . Mocht het er echt om gaan spannen, gaat hij misschien nog van die principes afwijken, voorlopig lijkt hij het echter nog niet van plan.
29 mei 2022
Het is me er wel eentje he die De Lie Ok het zijn 3de lijnssprinters, maar zoals gezegd: hij doet het keer op keer met de druk en eigenlijk sprintte hij er gewoon 4 fietslengten van weg
29 mei 2022
Bloem 14e, prima

Reacties zijn gesloten.