Armstrong schikt voor miljoenen en ontloopt rechtszaak tegen overheid en Landis

Armstrong schikt voor miljoenen en ontloopt rechtszaak tegen overheid en Landis

foto: Sirotti

vrijdag 20 april 2018 om 08:58

De rechtszaak die door Floyd Landis en de Amerikaanse overheid is aangespannen tegen Lance Armstrong, zal er uiteindelijk niet komen. De in ongenade gevallen Amerikaan heeft namelijk een schikking getroffen van in totaal ruim zes miljoen dollar.

Armstrong betaalt de overheid een bedrag van 5 miljoen dollar (4 miljoen euro), terwijl Landis 1,65 miljoen dollar krijgt van zijn gewezen kopman. De overheid wilde aanvankelijk maar liefst 100 miljoen dollar zien van de 46-jarige Amerikaan. Door de zaak te schikken, voorkomt Armstrong dat het tot een publiekelijke rechtszaak komt. De overheid was van plan om tijdens het proces, dat op 7 mei zou beginnen, minstens vijftig getuigen op te roepen tegen de Texaan.

In 2010 gaf Landis – die in 2006 zelf werd betrapt op het gebruik van doping na het behalen van zijn eerste Tourzege – de aanzet door een rechtszaak aan te spannen tegen zijn voormalige kopman. Hij kreeg in 2013 steun van de Amerikaanse overheid nadat Armstrong in een interview met Oprah Winfrey onthulde dat hij tijdens zijn carrière doping heeft gebruikt.

De overheid stelde dat Armstrong tijdens zijn loopbaan fraude heeft gepleegd, door als dopingzondaar ruim 32 miljoen aan overheidsgeld aan te nemen. Zijn ploeg US Postal werd namelijk gesponsord door het staatspostbedrijf US Postal Services.

Armstrong geeft in een verklaring aan dat zijn schikking niet gezien moet worden als een schuldbekentenis, maar als een afsluiting van een hectische periode. “Ik ben blij dat het nu achter de rug is. Ik wil me vanaf nu richten op de leuke dingen in het leven: mijn familie, mijn podcast over wielrennen, verschillende interessante projecten en natuurlijk mijn werk als ambassadeur voor de strijd tegen kanker.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Scott Sunderland 20 april 2018 om 13:46

Zijn er dan wielrenners die spijt hebben dat ze doping gepakt hebben ? Ze hebben alleen spijt dat ze tegen de lamp liepen. Als ze nooit waren gepakt was de spijt vermoedelijk een stuk minder.

Ach Landis ook weer blij tussen zijn wietplantage. Armstrong zal genoeg poen overhouden. De prestaties van Armstrong waren altijd verdacht. Maar toen Landis de Tour won was er die etappe waarin hij op totaal ongeloofwaardige manier het geel terugpakte de dag na zijn inzinking. Toen voelden de meeste volgers toch wel dat dat onmogelijk was. Absurd gewoon.

0
assen 20 april 2018 om 14:58

Is eeb kenmerk van het Amerikaans rechtssysteem. Dat heeft sommige whistleblowers, bijv tegen de farmaceutische industrie, vele miljoenen opgeleverd. Moeten ze in Nederland ook doen. Whistleblowers krijgen namelijk bijna zonder uitzondering gezeik en ellende over zich heen.

0
ikbenprocycling 20 april 2018 om 16:03

Maffe zaak en ontknoping, typisch US legal system.
Maar ach, wat boeit die oude shit allemaal eigenlijk nog ?

0
venus 21 april 2018 om 00:17

Tuurlijk is landis niet roomser dan de paus, wel blij dat hij het aanhangig maakt. Daardoor komt er in ieder geval iets in beweging. Beter dan de omerta …

0
iLLan 21 april 2018 om 00:39

@assen, lijkt me ook niet verkeerd. Als je hier al ziet hoe een klokkenluider afgemaakt wordt in de comments, ongelooflijk zeg.
Ik vind het volkomen terecht dat Landis een deel van het geld krijgt.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone