Arkéa-Samsic wil in 2023 deel uitmaken van de WorldTour

donderdag 9 december 2021 om 15:16
Arkéa-Samsic wil in 2023 deel uitmaken van de WorldTour

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Als het aan teammanager Emmanuel Hubert ligt, zal Arkéa-Samsic vanaf 2023 deel uitmaken van de WorldTour. De Franse formatie koerst volgend jaar eigenlijk al als een verkapte WorldTour-ploeg, aangezien Arkéa-Samsic ‘doorschuift’ nu Qhubeka NextHash geen WorldTour-licentie meer heeft.

Arkéa-Samsic moet in 2022 van elke WorldTour-wedstrijd verplicht een uitnodiging ontvangen. Waarom de Franse ploeg nu ook dat privilege krijgt? De UCI heeft in haar regels staan dat bij een totaal van negentien WorldTeams het beste ProTeam (in 2021 was dat Alpecin-Fenix) sowieso toegang krijgt tot WorldTour-koersen het jaar erop. Bij een totaal van achttien WorldTeams geldt dat voor de beste twee ProTeams van het voorbije seizoen.

En aangezien Qhubeka NextHash geen WorldTour-licentie meer heeft, zijn er in 2022 ‘maar’ achttien ploegen op dat niveau, en dus schuift Arkéa-Samsic door. Dit betekent concreet dat Arkéa-Samsic bijvoorbeeld zal worden uitgenodigd voor de drie grote rondes. Hubert is vanzelfsprekend erg blij met deze ontwikkeling. “We zijn nu aangekomen bij de poorten van de WorldTour”, zo vat hij het samen op de website van Arkéa-Samsic.

WorldTour-plannen 
“Er is nu de mogelijkheid om de volledige WorldTour-kalender af te werken. Ik kijk ernaar uit om te beginnen aan dit nieuwe tijdperk. We hebben de formatie voorzichtig opgebouwd, met steun van onze titelpartners, om zo kwalitatief en kwantitatief naar de WorldTour te groeien.” Hubert pakt nu echter door en hoopt in 2023 ook daadwerkelijk deel uit te maken van de WorldTour. “Dat is onze doelstelling. In 2022 krijgen we de kans om alvast te wennen aan het niveau.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Hubert het woord WorldTour in de mond neemt. De Fransman wilde in 2020 namelijk ook al toetreden tot het hoogste niveau, maar dat ging toen niet door. Arkéa-Samsic begint volgend jaar met dertig renners aan het nieuwe wielerseizoen. Nairo Quintana, Warren Barguil en Nacer Bouhanni zijn nog altijd de voornaamste blikvangers.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Dikke Man 9 december 2021 om 15:29

Wat zijn dan de voordelen? Voor zover ik het begrepen heb geeft die status een hoop verplichtingen en ontlopen ze die nu lekker? Is het dan puur status?

Maillot à Pois 9 december 2021 om 15:41

Om die rechten te krijgen zonder de plichten, moet je natuurlijk wel jaar op jaar zorgen dat je de beste onder de ProTeams bent (of nu door het afhaken van qhubeka bij de twee besten).
Als WorldTour team heb je plichten, maar ook zekerheid.

Barry Batsbak 9 december 2021 om 15:29

Oh da’s mooi. Dat wil AF ook. Nu beiden vooral geen WT en er eind volgend jaar om vechten? Bijzonder.

lo squalo dello Stretto 9 december 2021 om 18:30

Zal moeten want nu Total Sagan heeft gehaald zouden die er wel eens voor kunnen eindigen.

Gebruikersnaam 9 december 2021 om 21:51
Quote:
Nairo Quintana, Warren Barguil en Nacer Bouhanni zijn nog altijd de voornaamste blikvangers.

Zijn toevallig ook de enige 3 namen van Arkea die ik zou kunnen opsommen. Tenzij dat waardeloze broertje van Nairo er nog zit.

Verder ongetwijfeld wat overschot-Belgen en een kudde inwisselbare anonieme Fransen.

Headlines

Materiaalzone

Populair