Antwan Tolhoek hoopt in Portugal carrière te herlanceren
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 28 november 2023 om 07:00

Antwan Tolhoek hoopt in Portugal carrière te herlanceren

Antwan Tolhoek heeft een nieuwe ploeg gevonden. De 29-jarige klimmer kon na anderhalf jaar blessureleed niet rekenen op een langer verblijf bij Lidl-Trek. De Zeeuw slaagde er niet in een contract in de wacht te slepen bij een profploeg en staat op het punt om een contract te tekenen bij een Portugees Continental-team. Meerdere bronnen bevestigen het nieuws aan WielerFlits.

Verhoog de voorpret voor de klassiekers met de nieuwe RIDE Seizoensgids. Onze nieuwe 188 pagina's dikke voorjaars-editie vol met schitterende wielerverhalen verschijnt op 8 maart. Verzeker je van jouw exemplaar en pre-order hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Die ploeg heet Sabgal-Anicolor, maar ging in 2023 door het leven als Glassdrive Q8 Anicolor. Daarvoor heette de ploeg jarenlang Efapel. Die naam is overigens nog altijd in het peloton terug te vinden: de sponsor is na 2022 overgestapt naar de nieuwe ploeg van José Azevedo. De intussen 50-jarige Portugees was daarvoor jarenlang teammanager van Katusha-Alpecin. Het team waarvoor Tolhoek gaat rijden, staat onder leiding van de familie Pereira. Met nieuwe geldschieter Sabgal Foods is overeengekomen dat die ploeg een meer internationaler programma gaat rijden.

Bij Sabgal-Unicolor gaat Tolhoek proberen om zijn carrière opnieuw te lanceren. De Zeeuw kwam via de opleidingsploeg van Rabobank en een stage bij Tinkoff-Saxo in 2016 terecht bij Roompot-Oranje Peloton. Daar maakte hij in het eerste seizoen direct indruk, waarna LottoNL-Jumbo hem meteen overnam. Na enkele veelbelovende jaren leek de klimmer in een dienende rol terecht te komen bij het Nederlandse WorldTeam, waarna hij besloot te vertrekken. Bij Lidl-Trek zou hij meer eigen kansen krijgen, maar die heeft hij door een slepende knieblessure nooit kunnen pakken.

Efapel/Glassdrive rijdt al jaren in het kenmerkende fluorgeel – foto: Cor Vos

De laatste jaren reed zijn nieuwe ploeg louter wedstrijden in Portugal en heel af en toe een koers in Spanje. Jaarlijkse hoogtepunten waren de Volta ao Algarve en de vermaarde Ronde van Portugal. Vorig seizoen wist de Uruguyaan Maurico Moreira die wedstrijd nog te winnen. Hij maakt volgend jaar ook deel uit van Sabcal-Unicolor, net als in ieder geval Gabriel Baptista, Duarte Domingues, Frederico Figueiredo, Luís Mendonça, Artem Nych en Rafael Reis. Sabgal-Unicolor gaat in 2024 rijden met veertien coureurs en kondigde ook renners met de Britse, Deense en Spaanse nationaliteit aan.

De Portugese ploeg gaat met een groter budget werken en een andere visie. Wellicht dat ze op die manier afscheid kunnen nemen van het schimmige verleden. Efapel bleek namelijk meer dan eens een toevluchtsoord van (ex-)dopeurs. Onder meer André Cardoso, Domingos Gonçalves en Carlos Iván Oyarzún stonden de laatste jaren onder contract bij de Portugezen, die in een verder verleden ook namen als David Blanco, Santiago Pérez en David Bernabéu op de loonlijst hadden staan.  Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
27 november 2023 16:22
Dit is wel een verdrietige stap voor Antwanito...
Een derderangs schimmigploegje is nog een positieve omschrijving voor deze ploeg.

Anderzijds een stap naar een NL of Belgisch CT team is voor de kwaliteiten van Antwan ook niet evident qua programma
27 november 2023 17:09
Na twee seizoenen van blessureleed zat dus echt niemand meer te wachten op Tolhoek. Misschien dat de zon hem goed doet in Portugal. En met medicatie gaan ze ook wat losser om dan hier.
27 november 2023 17:11
Wat een artikel weer zeg: ze kondigden ook 3 andere nationaliteiten aan maar de namen van die renners worden gemakshalve maar achterwege gelaten om in de volgende alinea oud-renners met een dopingverleden wel bij naam te noemen.....
  27 november 2023 19:01
  Die namen zijn nog niet bekend
  27 november 2023 20:11
  Nou eerlijk gezegd is efapel jarenlang op één na grootste dopingteam van Europa geweest, dus vermelding daarvan lijkt me uiterst relevant. En tevens meer relevant dan de mogelijke namen, zeker als die ons toch niks zeggen.
  27 november 2023 21:13
  @Mwielerfan: sinds 2012 heeft Efapel 1 (één) doping geval gehad, dat lijkt mij nou ook weer niet zo wereldschokkend. Dat ze tevens renners onder contract hebben gehad met een dopingverleden maakt het uiteraard niet direct een dopingploeg. Renners een tweede kans geven is nog altijd niet strafbaar.

  En dat de namen van nieuwkomers jou waarschijnlijk niets zeggen betekent niet dat dat voor iedereen het geval is.
27 november 2023 18:16
Is niet voor niks hè dat hij alleen hier terecht kan!!!
28 november 2023 00:50
Einde carrière.
27 november 2023 17:37
Goh. Dit is wel heel veel stappen naar beneden. Ik had gehoopt dat hij met het hernieuwd-Nederlandse PostNL een kansje zou krijgen.

Maar goed, als hij zich genoeg in de kijker rijdt komt er vanzelf wel een nieuwe kans voor hem.
  27 november 2023 18:19
  Dat had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht. Hij heeft natuurlijk 2 klote jaren gehad met blessures, maar in de jaren daarvoor heeft hij laten zien een prima renner te zijn. Natuurlijk is het een risico, maar voor een minimum contract zou je het gokje kunnen wagen lijkt me. Ik vrees dat het bij zijn nieuwe ploeg moeilijk wordt om zich nog in de kijker te rijden van een groter team.
  27 november 2023 19:26
  Had ook op meer gehoopt, dit is wel een hele grote stap terug. En een stap omhoog zetten gaat zo echt moeilijk worden, niet alleen omdat hij al 29 is maar ook omdat het afwachten gaat zijn of die plannen om meer internationaal te gaan rijden ook echt doorgang gaan vinden. In Portugal zijn altijd genoeg ploegen maar ze komen zelden of nooit de grens over. In een ver verleden kwam er af en toe wel eens een Portugees ploegje naar de Ronde van Luxemburg maar doorgaans komen ze niet van het schiereiland af.
  27 november 2023 20:14
  In het verleden deden ze ook nog serieus mee in de vuelta espana, Asturia etc, maar ook dat liep nogal terug
  28 november 2023 08:59
  Ja dat of een Spaans of Italiaans PCT team. Helaas...
28 november 2023 12:59
Wanneer de pechduivel toeslaat. Altijd graag zien rijden dun Antwan, mooi manneke en hoop dat hij inderdaad weer in de schijnwerpers komt. Gas erop.
27 november 2023 19:41
Nachtkaars
27 november 2023 16:08
Lekker mee achter de brommer trainen in Portugal, zo is alles voor een herlancering aanwezig!

Reacties zijn gesloten.