Guillaume Martin eindwinnaar Tour de l’Ain, Antonio Pedrero wint slotrit na lange solo

donderdag 11 augustus 2022 om 16:01
Guillaume Martin eindwinnaar Tour de l’Ain, Antonio Pedrero wint slotrit na lange solo

foto: Cor Vos

Antonio Pedrero heeft de derde en laatste etappe gewonnen van de Tour de l’Ain. De renner van Movistar was de beste na een etappe van 131 kilometer. Pedrero reed op 55 kilometer solo weg van zijn medevluchters en hield knap stand. Guillaume Martin wint het algemeen klassement van de driedaagse rittenkoers.

De slotetappe van de Tour de l’Ain was een zware. In totaal moest er maar 131 kilometer afgelegd worden, maar het ging continu op en neer. Meteen na het startsein in Plateau d’Hauteville moesten de renners klimmen. De Col de Cuvillat (3,3 km aan 6,8%) was slechts een opwarmertje voor wat nog op het menu stond, maar het was wel de ideale plaats om weg te rijden. Ontzettend veel renners vielen aan en probeerden met een grote groep weg te rijden. Dat lukte uiteindelijk niet, maar we kregen wel een interessante vlucht. 

Alaphilippe in de vlucht van de dag
Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Antonio Pedrereo (Movistar) én Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) waren aanvankelijk de ontsnappers van de dag. De chaos was echter nog niet weg in Frankrijk. Tweevoudig wereldkampioen Alaphilippe was zijn nerveuze zelf en besloot te versnellen met Pedrero. De twee reden een tweetal minuten weg van de achtervolgers. Daar vonden aan aantal renners elkaar. De teruggevallen Piccolo, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Elie Gesbert (Arkéa Samsic), Jeremy Cabot en Cristian Rodriguez (beiden TotalEnergies) startten de achtervolging.

In het peloton werd er flink afgezien – foto: Cor Vos

Pedrero solo
In het peloton wisten ze ook niet goed wat ze moesten doen met deze situatie, dus besloot leider Guillaume Martin om zijn ploegmaten op kop te zetten. Cofidis nam op die manier soort van controle over de wedstrijd, al volgden ze wel op vijf minuten van de koplopers. Na 75 kilometer koersen veranderde de koerssituatie nog maar eens. Alaphilippe kon het tempo van Pedrero niet meer volgen op de stevige Col de Menthières (9,2 km aan 6,3%), waardoor de 30-jarige Spanjaard het opeens alleen moest doen. 

Pedrero deed het goed, de ervaren renner van Movistar reed steeds verder weg van Alaphilippe. Ook het peloton kon hij op een mooie afstand houden, met nog 35 kilometer op de teller volgde het uitgedunde peloton nog steeds op vier minuten. Trek-Segafredo zag dat laatste ook. Met Mattias Skjelmose hadden ze een renner op plaats twee in het algemeen klassement, dus besloten ze om actie te ondernemen. Ze zetten onder anderen Thibau Nys en Julien Bernard aan kop van het peloton, waardoor het gat naar de koploper meteen kleiner werd.

Alaphilippe toonde zich in eigen land – foto: Cor Vos

Veel beweging, maar Pedrero kraakt niet
Op de tweede beklimming van de Col de Menthières begon de finale van de slotetappe echt. Onder meer Felix Großschartner en George Bennett vielen aan. Laatstgenoemde reed weg en fietste een heleboel overgebleven vluchters voorbij, alleen Pedrero reed nog in zijn eentje vooraan. Daarachter reed er een kleine groep met daarin leider Martin, Skjelmose, Bennett, Rudy Molard, Sébastien Reichenbach, Jaakko Hänninen, Valentin Paret Peintre en Harry Sweeny. De voorsprong van Pedrero zakte naar een tweetal minuten. 

Ondanks de meerdere versnellingen in de achtergrond, hield hij wel stand. Pedrero had zelfs lange tijd nog zicht op eindwinst, aan de start van etappe drie had hij namelijk een achterstand van twee minuten en zes seconden. Het werd een nagelbijter, maar de gele trui nog veroveren, lukte uiteindelijk niet. De etappe winnen, dat wel. 

In de achtergrond reden Sweeny en Bennett nog weg, waardoor zij mee op het podium van de slotetappe mochten. Martin moest zich in de straten van Lélex haasten, maar kon zijn eindzege wel veiligstellen.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Kangoeroe-aanval op Goeree-Overflakkee 11 augustus 2022 om 16:11

Aha, kijk eens aan, alweer de 13e seizoensoverwinning van een Spanjaard. Ter vergelijking, België heeft er al 63 gewonnen.

0
lo squalo dello Stretto 11 augustus 2022 om 16:25

& wat is je punt? Niet vergeten dat België 100 B-koersen organiseert en er van bij de jeugd al vol ingezet wordt op sprinters met onze vele vlakke koersen. In de Spaanse koersen is er veel meer concurrentie.

0
Kangoeroe-aanval op Goeree-Overflakkee 11 augustus 2022 om 16:34

Onzin, Lo squalo. Het heeft er nauwelijks wat mee te doen. Wat er wel mee te doen heeft, is dat de huidige generatie Spanjaarden volstrekt niets te bieden heeft. Iets wat we ook al meerdere jaren terugzien op de EK’s en WK’s. Als de Spanjaarden daar in totaal 1 bronzen plak winnen is het veel.

De Spanjaarden hebben niet 1 fatsoenlijke tijdrijder, niet 1 serieus te nemen spurter, niet 1 man die een grote ronde kan winnen, niet 1 die serieuze kans maakt op een klassieker.

Valt op dat telkens als dit terecht wordt opgemerkt, sommigen de namen van een drietal Spaanse talenten gaan noemen, die ik zelf niet weer zal opsommen. Talent zijn is leuk en aardig. Het gaat om het bewijzen dat je een talent bent, kortom daadwerkelijk winnen. Dus dat de Aranburu’s van deze wereld eerst maar eens laten zien wat ze allemaal op hun naam kunnen schrijven, alvorens we hen de nieuwe Van Aert of Evenepoel noemen.

Het Belgische wielrennen verdient gewoonweg een groot compliment met wat het momenteel aan wereldtoppers kan leveren. Ook die namen hoef ik niet op te sommen. Ik ben overigens een Nederlander, om misverstanden te voorkomen.

0
Steven_E 11 augustus 2022 om 16:34

Ik denk dat Spanje anders ook wel behoorlijk wat races organiseert, vaak rittenkoersen, dus qua wedstrijdagen doet Spanje niet onder voor Belgie. En daar zijn het vaak rittenkoersen met veel bergritten, iets waar in Spanje van bij de jeugd al vol op wordt ingezet met al hun heuvelkoersen.
Je kan toch onmogelijk ontkennen dat Spanje momenteel niet meer de weelde heeft van 10-20 jaar geleden? Terwijl in België de top weer net een stukje breder is geworden.

0
lo squalo dello Stretto 11 augustus 2022 om 16:54

En ik ben Belg, om misverstanden te vermijden. Evenepoel en Van Aert zijn dan ook uitzonderlijk, dat is de top-5 van het huidige wielrennen.

Spanjes gloriedagen zijn inderdaad voorbij maar wie weet hoe het er over 10 jaar weer uitziet. Net zoals wij Belgen ook een meermaals dipje hebben gekend.

Sowieso wordt er vaak gebashed op Movistar maar een team met die historie zou een gemis zijn. Niemand wilt een 4e Belgisch WT-team of een 5e Frans WT-team. Liever wat differentiatie.

0
Thoin 11 augustus 2022 om 17:03

Wat een gezeik over B-koersen hier toch altijd. Als je enkel naar grote wedstrijden kijkt heb je op het eind van het seizoen 10 verschillende winnaars over het hele seizoen, interessant he? Als je zag hoe diep een kampioen al Kristoff moest gaan om jouw zogenaamde "B-koers" te winnen, toont het aan hoe zwaar die koersen zijn en dus helemaal geen B-koersen zijn.

Daarnaast is Movistar zo goed als dood zonder Valverde. Neem zijn punten dit jaar weg en ze degraderen kansloos zonder wildcards. Jorgenson, Pedrero en Verona zijn inderdaad leuk om naar te kijken en weren zich goed. Maar een echte topper zit er niet. Carlos Rodriguez en Juan Ayuso zijn Spaanse toppers in wording maar die rijden voor Buitenlands geld (voorlopig)

0
Brabander 11 augustus 2022 om 18:31

Dat ‘downgraden’ is populair hier hè

0
lo squalo dello Stretto 11 augustus 2022 om 16:12

Puntjes! Hopelijk blijft Movistar in de WT, zou jammer zijn als er een Spaans team verloren gaat tov weeral een Belgisch/Frans team. Daarvan hebben we er echt genoeg.

0
Steven_E 11 augustus 2022 om 16:21

Lotto toont toch weer dat ze taktisch niet de juiste mensen hebben. Als Pedrero op kop rijdt, op weg naar rit- en misschien zelfs eindzege omdat ze erachter niet overeenkomen. En je hebt Sweeny bij die achtervolgende groep, als enige van Lotto. Sweeny had absoluut geen klassement te verdedigen hier, en speculeren op de 2e plek levert hem persoonlijk 5 UCI-punten op maar omdat hij niet in Lotto’s top-10 staat draagt hij daarmee toch niets bij. Puntengewijs moest die Lotto-man zich dus gewoon op kop zetten bij Martin & Skjelmose en maken dat Pedrero die eindzege niet pakt? En ook zorgen dat zoveel mogelijk andere renners voor Pedrero eindigen in het klassement.
Nu wordt hij zelf wel 2e (geen puntjes dus voor Lotto) maar dit had vooral een serieuze jackpot kunnen opleveren voor Movistar.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 11 augustus 2022 om 16:23

Dit soort denken is nieuw in de wielerwereld. En in nieuwigheden zijn ze bij lotto niet zo bekwaam

0
lo squalo dello Stretto 11 augustus 2022 om 16:27

Geen idee naar het klassement maar Pedrero zal via de eindnotering inderdaad sowieso nog scoren. Ivan Sosa ook nog of had die andermaal één van zijn offdays?

0
Poeksel 11 augustus 2022 om 16:27

Misschien hebben ze wat minder een obsessie met punten dan jij, Steven_E.

0
Steven_E 11 augustus 2022 om 16:31

@Poeksel
Waarom zo persoonlijk?
Heb zelf geen obsessie voor punten, maar als je ziet wat Lotto er allemaal voor probeert te doen om soms zelfs maar 10 extra puntjes te scoren, dan moet je ook af en toe eens omgekeerd rekenen en zorgen dat de concurrentie geen 125 punten in 1 klap krijgt.

0
Thoin 11 augustus 2022 om 17:05

Pedrero pakt 50p via eindklassement en 14 voor de dagzege. Sweeny reed uitstekend en deed wat hij moest doen. Wellens, Moniquet en Vanhoucke zijn degene die in de spiegel moeten kijken en zich vragen stellen. Minstens één iemand had hier top 10 moeten rijden en punten meepakken.

Sosa zakte vandaag 44! plaatsen. Van plaats 5 naar 49…

0
Samamba 11 augustus 2022 om 17:35

Goh Steven als je zo zit na te denken lijkt het me toch dat je vrij obsessief met de punten bezig bent nee? Er is is meer in het wielrennen dan UCI punten, in tegenstelling tot wat de pers en commentatoren tegenwoordig proberen laten uit te schijnen. Je kan niet aan elke renner die niet in een top 10 staat zomaar vragen om al zijn kansen op te offeren in elke wedstrijd, zelfs niet eens voor ploegmaten maar om anderen te doen verliezen. Dit is toch niet het wielrennen waar je naartoe wilt? Sweeny is iemand die een heel jaar lang pech heeft gekend. Moest zich de eerste 2 dagen kapot rijden voor twee kopmannen (die voor de punten moesten zorgen maar faalden) en mocht dan vandaag zijn kans gaan. Deze tweede plaats doet hem waarschijnlijk heel veel. Dat kun je niet zomaar afpakken van zo een jongen.

Lotto heeft wedstrijden toegevoegd om meer punten te halen, maar ze gaan niet elke keer de koerstactiek bepalen om zo hun aantal te maximaliseren en die van concurrenten te minimaliseren. Ik weet dus echt niet precies waar je op doelt wanner je hebt over Lotto die dingen doet voor hier en daar een extra puntje. Het is overigens vooral Vanhoucke die in deze driedaagse wederom faalt.

0
Thoin 11 augustus 2022 om 17:45

Samamba: even terugkomen op Sweeny, ik praat af en toe met hem. Was heel teleurgesteld over zijn niet Tour-selectie (die ik nog altijd onbegrijpelijk vind, als je naar zijn vorm keek in de Dauphiné en andere renners die wel reden). Gaat nu de Vuelta doen. Heeft inderdaad na Tirreno Covid gekregen. Geen MSR en vooral geen vorm richting Vlaamse klassiekers waar hij ook zijn streng kan trekken (zie PR vorig jaar). Zou wel eens een mooi najaar kunnen rijden. Won bij de beloften Piccolo Lombardia, dus hij kan best wel wat bergop rijden.

0
Poeksel 11 augustus 2022 om 18:06

Samamba verwoordt het goed. Maar zelfs als Lotto wel de puntenobsessie zou hebben: het is geen uitgemaakte zaak dat Cofidis boven Movistar gaat eindigen (al helpt vandaag wel).

0
Samamba 11 augustus 2022 om 18:43

@thoin

Goh, zijn vorm in de Dauphiné was nu toch niet zo speciaal te noemen. Vorig jaar maakte hij daar toch veel meer indruk en toen was zijn Tourselectie ook terecht (ook gevolg van Wellens die geblesseerd uitviel). Met alle respect voor Sweeny, maar dit jaar had hij (natuurlijk door pech) weinig getoond om een Tourselectie te rechtvaardigen. Niet dat een Van Moer of Frison zo een schitterend seizoen hadden natuurlijk (ook door pech), maar dat zijn hardrijders die je makkelijker bij Ewan kunt zetten. Ik snap de teleurstelling, maar laten we eerlijk zijn. Sweeny had in de Tour niets aan die dramatische Lotto Tour kunnen veranderen hoor. Had net zoveel bij Ewan moeten blijven en in het gebergte op topniveau komt ook hij te kort. Dan liever hem naar de Vuelta sturen met een ideale voorbereiding en waar hij volledig voor eigen kans kan gaan. Als hij op dit elan voortgaat en volgend jaar ook weer mooie dingen laat zien komt die volgende Tourselectie er weer snel aan. Zonder Gilbert en Wellens is er namelijk meer ruimte.

0
Edwin Jansen 11 augustus 2022 om 16:51

Toch wel fijn als een ander team het klassement voor je red.

0
Thoin 11 augustus 2022 om 17:07

“Allons enfant de la patrie”

0
Montgomery 11 augustus 2022 om 17:28

Goede prestatie van skjelmose die rijdt toch een leuk seizoen. Is het al bekend waar die volgende jaar rijdt

0
Thoin 11 augustus 2022 om 17:41

Werd gelinkt aan Lotto rond de Tour maar zou nu gewoon verlengen bij Trek…

0
Bimbo Visma 11 augustus 2022 om 17:35

Hannes Wilksch van de jongere jongerenploeg van DSM pakt de bergtrui mee

0
Brabander 11 augustus 2022 om 18:36

Waarom moet Reichenbach eigenlijk wieberen bij FDJ? Die kan toch nog heel makkelijk mee? De liefde tussen hem en Pinot over ofzo?

0
Montgomery 11 augustus 2022 om 18:53

Goede vraag Brabander. Hij is één van de betere klimmers bij de ploeg

0

Headlines

Populair

Materiaalzone