Antidopingbureau ITA komt met platform voor klokkenluiders

maandag 29 november 2021 om 16:57
Antidopingbureau ITA komt met platform voor klokkenluiders

foto: Cor Vos

Antidopingbureau ITA heeft een platform gelanceerd waarop klokkenluiders anoniem hun tips kunnen doorgeven over mogelijk dopinggebruik. Het platform heet ‘REVEAL’ en is ontstaan in samenwerking met atleten en voormalige klokkenluiders. De ITA werkt ook samen met de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen.

Sinds het begin van 2021 is de ITA, de International Testing Agency, de vaste en onafhankelijk antidopingorganisatie die samenwerkt met de UCI. De oprichting van het platform ‘REVEAL’ is een manier om de effectiviteit van haar antidopingprogramma’s te vergroten. Op deze manier kunnen atleten in een betrouwbare omgeving informatie delen met de instantie. Dit kan ook anoniem.

Volgens de ITA kan de sport op een effectievere manier schoon gehouden worden door concrete aanwijzigingen van vermeend dopinggebruik. Daarbij wijst de organisatie naar voormalige klokkenluiders, die meerdere zaken aan het licht hebben gebracht. De informatie die via het platform gedeeld wordt, komt terecht bij een speciale eenheid van de ITA, die bestaat uit experts op het gebied van het rechtssysteem, de politie, criminologie, digitale en fysieke onderzoeken en de inlichtingendiensten.

MPCC
Ook zal het antidopingbureau nauw samenwerken met sportbonden, het WADA, nationale antidopingbureaus en handhaving. Een van de partijen waarmee de ITA ook samenwerkt is de MPCC. De beweging voor een geloofwaardig wielrennen zegt renners aan te moedigen om het platform ‘REVEAL’ te gebruiken, om zo informatie te delen die de geloofwaardigheid van de wielersport kan vergroten.

“De MPCC is trots om te zien dat een van de partners een toonaangevende speler is in de antidopingscene”, zegt MPCC-president Roger Legeay. “We zijn vastbesloten om een bijdrage te leveren aan het verzamelen van informatie die kan bijdragen aan het vergroten van de geloofwaardigheid van onze sport. De renners, die de hoofdrol spelen in de koers, hebben de behoefte aan een manier om te communiceren met de betrokken instanties.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Dikke Man 29 november 2021 om 17:33

Bah, anoniem. Is toch veel leuker met een doping-revealfeestje. Dan wordt het hele peloton uitgenodigd door dikke Margot en dan staan we allemaal te popelen tot bekend wordt gemaakt wie er doping heeft gebruikt. Dat iedereen tegelijkertijd zijn oude meuk kwijt kan bij dikke Margot is ook lekker meegenomen.

0
Gangmaker 30 november 2021 om 16:05

Dikke Margot ??

0
Romāns Vainšteins 29 november 2021 om 17:39

Misschien moet je ze als welkomstgeschenk het Bahrein rapportcijfer topic geven.

0
Dikke Man 29 november 2021 om 17:47

Dan stinkt niet alleen Margot maar het hele zaakje

0
lo squalo dello Stretto 29 november 2021 om 18:54

Of het ketonenverbruik van Jumbo-Visma

0
Reiger 29 november 2021 om 19:15

Of de memoires van Patje. “Hoe wij clean as a whistle de beste ploeg werden in de jaren 90/00”

0
Emergo 30 november 2021 om 10:30

@Reiger Wissle ??

0
Reiger 30 november 2021 om 11:14

@Emergo Het stond er echt ja.. Dankje voor de correctie!

0
Edwin Jansen 29 november 2021 om 21:23

Mooi verhaaltje er om heen. Politiek gelul wat mij betreft. Het institutionaliseren en dus legitimeren van het elkaar verraden lijkt me geen goede zaak. We hebben geen behoefte aan nog meer Stazi praktijken in deze wereld. Of je neemt getuigenissen op face to face als UCI of vakbond en gebruikt ze als bewijs in een tuchtzaak of niet. Maar anoniem slaat natuurlijk helemaal nergens op. Zolang een zaak loopt heb ik er niets op tegen dat de UCI of vakbond een naam voor zich houdt, maar anoniem open je de deur naar mensen die elkaar niet mogen die dan elkaar lekker anoniem van can alles kunnen gaan beschuldigen. Lijkt me een erg slechte zaak!

0
Jean Dumas 30 november 2021 om 05:46

Er verandert niets.

0
Aart van Woud 30 november 2021 om 07:41

Ik vrees er ook voor Jean.

0
Gangmaker 30 november 2021 om 16:10

Die MPCC is volgens mij ook niet veel meer dan de zoveelste praatbarak. Welke meerwaarde bied deze club, wij zijn clean ( wil zeggen wij gebruiken niets welke op een medische dopinglijst voorkomt) maar de anderen welke geen lid zijn van onze club en niet mee doneren dus niet ?

0
Gangmaker 30 november 2021 om 16:16

Als ik morgen naar de bakker ga en er staat voor mij een wielrenner welke een gesneden brood vraagt is alles ok. Besteld hij naast dat gesneden brood ook nog enkele wespen en kevers kan ik dat anoniem melden bij het REVEAL platform. Moet ik dan ook gee inlogcode hebben ?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone