Annemiek van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik, volledig Nederlands podium

zondag 28 april 2019 om 14:47
Annemiek van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik, volledig Nederlands podium

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten heeft op imposante wijze een natte editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De kopvrouw van Mitchelton-Scott plaatste op La Redoute de beslissende aanval, waarna ze solo de concurrentie op twee minuten achterstand reed. Floortje Mackaij (tweede) en Demi Vollering (derde) zorgden voor een volledig Nederlands podium.

Lang gesloten
Op weg naar de eerste helling van de dag waagde Urska Bravec (BTC City Ljubljana) een moedige poging. Het peloton liet de Sloveense begaan, maar gaf haar niet veel meer dan een halve minuut voorsprong. Op initiatief van Mitchelton-Scott werd zij nog voor de eerste helling ingerekend.

De Russische Maria Novolodskaya (Cogeas-Mettler) kwam op zowel de Wanne als de Cote de Brume als eerste boven. Na de beklimming van de tweede helling kreeg zij de Canadese Leah Kirchmann (Sunweb) met zich mee. De twee reden een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar op een uitgedund peloton. Amy Pieters (Boels-Dolmans) ging vanuit het peloton uit de tegenaanval, maar slaagde er niet in de koplopers te bereiken.

foto: Cor Vos

Beslissende aanval op La Redoute
Op La Redoute kwamen de favorieten uit hun kot. Annemiek van Vleuten ging voor de solo, zij werd achtervolgd door Anna van der Breggen en Lizzie Deignan. Die laatste twee kregen aansluiting van Annika Langvad, Amanda Spratt (ploeggenote van Van Vleuten), Kasia Niewiadoma, Soraya Paladin, Cecilie Uttrup Ludwig en Demi Vollering. Dat deed de samenwerking niet veel goed, want Van Vleuten kon uitlopen naar 45 seconden voorsprong.

Deignan liet het daar niet bij zitten; ze ging in de tegenaanval, maar dat was op een kleine minuut achterstand. Over Roche-aux-Faucons breidde Van Vleuten haar voorsprong verder uit op drie achtervolgers: Deignan, Longo Borghini en Langvad. Het verschil liep, naarmate Luik steeds meer naderde, op richting de twee minuten. De achtervolgers werden ook nog gegrepen door de andere achtervolgende groep.

In de slotkilometers plaatste Floortje Mackaij nog een demarrage die haar de tweede plek opleverde. Eerstejaars elite Demi Vollering werd knap derde in haar eerste Luik-Bastenaken-Luik.

foto: Cor Vos

Na reeks tweede plaatsen eindelijk eens winst
Voor Van Vleuten is het – na de solo die ze succesvol afrondde in Strade Bianche – haar tweede seizoenszege. De laatste drie wedstrijden die ze reed eindigde ze als tweede: de Ronde van Vlaanderen (achter Marta Bastianelli), de Amstel Gold Race (achter Kasia Niewiadoma) en de Waalse Pijl (achter Anna van der Breggen).

Op de korte erelijst van La Doyenne bij de vrouwen is Van Vleuten de opvolgster van Van der Breggen, die de eerste twee uitgaves van deze wedstrijd won.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

27 Reacties

Guushovd 28 april 2019 om 14:55

Yes, wat een renster

fietsvriend 28 april 2019 om 15:18

Eindelijk, mooi! Schande dat hier geen beelden van waren.

Brabander 28 april 2019 om 15:19

Eens. Heerlijk toch om net als de Ronde en de Amstel 2 finales op 1 middag te zien?

Vlinder 28 april 2019 om 15:31

Helemaal met jullie eens. Eerst de vrouwenfinale en dan de mannenfinale kijken. Fantastisch was dat!

josemanuelfuente 28 april 2019 om 16:17

Zouden we ook zo ‘zeuren’ als er zelden Nederlandse rensters voor de overwinning zouden fietsen?

Brabander 28 april 2019 om 16:29

Neen. Ik niet. Nationalisme is mij zo goed als vreemd

sooike 28 april 2019 om 17:49

Er waren wel degelijk beelden. Die kwamen echter vrij abrupt na afloop van de mannenwedstrijd. . De NOS zat weer eens te slapen, dachten dat het een samenvatting van de mannenkoers was, waarbij ze waarschijnlijk niet weten dat “femmes” wel degelijk vrouwen zijn. Ze schakelden snel over naar een “open-deuren-gesprek” met Danny Nelissen. Een zoveelste bewijs dat de NOS niets met wielrennen heeft, ondanks de kraaiende schooljuffrouw De Graaff in Luik. Ducrot, De Graaff en Dijkstra bedanken voor de moeite, Stef Clement mag blijven !

Pol 28 april 2019 om 18:57

In een West-Brabants weekblaadje gelezen . Het duo D. en D. Dom en en dommer.
(Ducrot en Dijkstra).

Mwielerfan 28 april 2019 om 19:20

Eens, Clement is een verademing.
Dat er veel Nederlandse meedoen verhoogd ook mijn belangstelling. Maar als die er eenmaal is, maakt het toch minder uit. Toen de Poolse won vond ik dat ook erg mooi iig. Wat wel uitmaakt voor mijn belangstelling en sympathie voor niet-Nederlandse renners en rensters, is of ik ze vaak aanvallend heb zien rijden en leuke interviews mee gezien heb. Dus als er bij een sport zelden interviews zijn voor niet-Nederlandse rensters, duurt het langer om zo iemand te leren kennen. Dat heeft hier misschien dus wel meer met nationalisme van NOS ed te maken dan met nationalisme van een volger.

Pol 28 april 2019 om 19:21

@sooike
De hele winter geen NOS gezien bij het veldrijden. Nu Poelke de overwinningen aan elkaar rijgt zie de NOS ineens verschijnen. De ijsbanen zijn gesloten anders zag je ze nog niet.

Romāns Vainšteins 28 april 2019 om 22:52

Clement is gewoon een prima duider zonder dat hij altijd gelijk hoeft te hebben daarbij. Vers uit het peloton, met een eigen mening en goedgebekt. Houden die man.
Kritiek zou zijn stemgeluid kunnen zijn (nuance) maar ook dat hij (evenals Dijkstra) wel eens een vrij essentieel moment over het hoofd ziet (lossen Alaphilippe bijv.) Misschien moet nog wat beter schermpjeloeren oefenen.

Jacco van Stierop 28 april 2019 om 23:21

@ Brabander
“Nationalisme is mij zo goed als vreemd”
Vandaar jouw gebruikersnaam?

Brabander 29 april 2019 om 10:37

Dat is toch geen natie? Of wel dan? ;)

Brabander 28 april 2019 om 15:18

Als er echt geklommen moet worden is er op dit moment geen gelijke. Alleen de meer explosieve AvdB kan haar eventueel aan dan. Die Demi Vollering komt ook ffkus binnen zeg. De nieuwe Nederlandse lichting komt eraan, met ook nog Jip van den Bos en Lorena Wiebes. En de ook nog jonge Floortje Mackaij maakt ook stappen

Marcel1112 28 april 2019 om 15:19

Wat een verschil! Jammer dat het niet werd uitgezonden.

boenk 28 april 2019 om 15:27

ASO…

xistnc 28 april 2019 om 15:30

Mooi ook hoe Vollering volledig uit haar dak gaat :p

Guushovd 28 april 2019 om 15:37

Heerlijk, die vrouwen rijden voor een hongerloontje en zijn dus echte liefhebsters.

Hoebele 29 april 2019 om 10:41

Mooi ook hoe ze brak tijdens het Wilhelmus. Vollering volledig in tranen door haar eerste WT-podium.

platteprijs 28 april 2019 om 17:44

Op Sporza een samenvatting van de koers door RTBF/ASO. Zeer kort en slecht gemonteerd, maar wel beelden.

sooike 28 april 2019 om 17:50

Maar Sporza zond ze tenminste uit; de NOS draaiden de beelden weg!

platteprijs 28 april 2019 om 17:54

Wie kijkt nu ook naar de NOS …

leegloper 28 april 2019 om 19:03

@platteprijs,
Best veel mensen hoor. Ik vond Clement trouwens prima commentaar geven en hij stipte ook even de regel aan, waar ze MVDP aan willen onttrekken. Laatste 55km wel op sporza gekeken.

Mwielerfan 28 april 2019 om 19:22

Wat is er gebeurd met Anna vd Breggen? Geen top 10?

Brabander 28 april 2019 om 19:32

Die zat gewoon in de ‘groep Vollering’. Geen goesting om te sprinten denk, want uiteindelijk 12e geëindigd

Gilberto 28 april 2019 om 21:09

Prachtig podium!
Annemiek sowieso een persoonlijke favoriet, de gekke en vrolijke Floortje met een prachtige 2e plek, en dan die Vollering, goh, die komt er aan!

Jean Dumas 29 april 2019 om 12:16

‘Het lijden omarmd’, las ik ergens over Annemiek. Prachtig omschreven.

Headlines

Materiaalzone

Populair