Annemiek van Vleuten wint met glans Giro-rit naar Zoncolan

zaterdag 14 juli 2018 om 15:10
Annemiek van Vleuten wint met glans Giro-rit naar Zoncolan

foto: Orange Pictures / Sportfoto

Annemiek van Vleuten heeft vandaag op de gevreesde Monte Zoncolan haar roze leiderstrui in de Giro Rosa extra glans gegeven. Onze 35-jarige landgenote schudde in de slotfase Ashleigh Moolman af en soleerde naar de finish. Daarmee nam ze een voorschot op de eindzege. Morgen eindigt de Italiaanse vrouwenronde namelijk in Cividale del Friuli.

Het applaus van de toeschouwers en het enthousiasme in de stem van de speaker van dienst kwam Annemiek van Vleuten meer dan toe, toen op de tonen van het rock-nummer The Final Countdown ze over de finish kwam op de Monte Zoncolan. Zelf kon ze niet blijer zijn, breedlachend kwam ze met één arm in de lucht over de streep. Even daarvoor had ze weer een kunststukje geleverd op de fiets.

Ongevaarlijke vlucht
Eri Yonamine en Christine Majerus waren de eerste aanvalsters van de dag. Ze pakten een kleine voorsprong, maar ze bleven niet vooruit. Ook een ontsnappingspoging van onder anderen onze landgenote Claudia Koster was geen lang leven beschoren. Silvia Valsecchi, Sara Penton en Olena Pavlukhina hielden het langer vol. Ze kregen maximaal zo’n drie minuten van het peloton, dat geen angst had van dit drietal – Pavlukhina was de best geklasseerde op een half uur.

Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer gingen de hemelsluizen wagenwijd open en dat luidde tevens langzaamaan de zwanenzang van de kopgroep in. Nog voor de voet van de Monte Zoncolan waren de drie vluchters weer ingerekend. Dan wachtte het peloton de hallucinante percentages van de in de Karnische Alpen gelegen reus. Hier won Chris Froome in mei nog een etappe in de Giro d’Italia voor mannen.

Van Vleuten wint solo
Hoewel er nog veel wind stond, was het op de klim opgehouden met regenen. Het peloton versplinterde naarmate de kilometers werden weggefietst. Op 5,5 kilometer van de finish viel Ashleigh Moolman aan en ze kreeg Van Vleuten mee in haar wiel. De rest was gezien en dus moest de winnaar vooraan worden gezocht. Op twee kilometer plaatste de Nederlandse haar beslissende aanval en rondde de resterende fase solo af.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Kwibus 14 juli 2018 om 15:15

Heldin

0
boehoe 14 juli 2018 om 15:15

Wat een topvrouw is het toch. Jammer dat die tak van sport er toch altijd bekaaid van af komt.

0
Tiim 14 juli 2018 om 15:52

Groenten en fruit!

0
simonvanderzee 14 juli 2018 om 16:29

Waar blijven de uitslagen ??

0
vanSpringel 14 juli 2018 om 16:36

Achterstandstijden van nr 2 en 3 kloppen niet.

0
Grobbel 14 juli 2018 om 17:11

Uitslagen nu wel online. Wederom flinke verschillen, en Jolien d'Hoore op bijna een half uur als laatste bovengekomen.
En Stultiens verliest nipt haar plekje bij de beste 10. Denk niet dat er morgen nog veel verandert in het klassement, dus dat is toch wel balen.

0
chasse patat 14 juli 2018 om 19:00

Er reed blijkbaar geen bus op de Zoncolan als je de uitslagen zo ziet.

0
xistnc 14 juli 2018 om 19:26

Zinloos, dit. Nr 2 op 40s, 3 en 4 op 3min en de rest op 4min of nog veel meer. Dat gaat nergens over.

0
tendam 14 juli 2018 om 19:30

@xistnc
In de koninginnerit van de Giro voor heren waren de gaten nog veel groter… ook zinloos?

Van Vleuten kent inderdaad momenteel geen concurrentie als ze in topvorm is en het bergop gaat. Zelfs Vd Breggen had hier niks tegen kunnen beginnen.

0
xistnc 14 juli 2018 om 19:39

Niet echt vergelijkbaar. Dit was de enige echte bergrit, die vergelijk jij met een rit aan het eind van drie weken. In de klimtijdrit reed ze ook al 2m30 weg bij de rest, in slechts 15km.

0
Mwielerfan 14 juli 2018 om 23:30

@x jou bericht slaat nergens op. Waarom zou een groot tijdverschil zinloos betekenen? Je doet alsof dit verband duidelijk zou moeten zijn maar dat is het allerminst.
Dat vrouwen wielrennen een minder brede top heeft weten we. Niet zo gek als je weet dat er maar een beperkt aantal echte prof ploegen zijn. Maar dat doet niets af aan de prestaties.
Het zinloos noemen ruikt naar seksisme

0
sooike 15 juli 2018 om 09:11

@xistnc
Dus als er grote tijdverschillen zijn is dat reden om de prestatie of de uitslag, of de etappe, of het hele evenement als “zinloos” te omschrijven? Verklaar je nader dan. Ik vind nu jouw reactie, in tegenstelling tot de meeste van je andere bijdragen, vrij zinloos.

0
sooike 15 juli 2018 om 11:04

Voor welke ploeg rijdt die vrouw op links ?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone