Geëmotioneerde Van Vleuten: “Ik was knecht met een gebroken elleboog en nu ben ik wereldkampioen!”
foto: Cor Vos
zaterdag 24 september 2022 om 09:24

Geëmotioneerde Van Vleuten: “Ik was knecht met een gebroken elleboog en nu ben ik wereldkampioen!”

Annemiek van Vleuten is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen. In Wollongong veroverde de ervaren Nederlandse op z’n Joop Zoetemelks de regenboogtrui na een beslissende versnelling in de slotkilometer. “Ik wist dat dit de enige kans was. Ik was maar aan het wachten en wachten tot ze over me heen kwamen, maar dat gebeurde niet!”, glundert ze vol ongeloof in het flashinterview.

Ik kan het niet geloven!”, jubelt de verbaasde 39-jarige winnares, die daarmee ook de oudste wereldkampioene ooit is. “Ik zit eigenlijk te wachten op het moment dat er iemand bij me komt om te vertellen dat het niet waar is. Ik was in de slotfase steeds achterom aan het kijken naar Marianne Vos. Ik voelde dat ze niet terugkwamen. Ik wist ook dat ik niet kon sprinten met mijn gebroken elleboog. Ik moest van achteren aanvallen. Dat was de enige kans die ik had.”

Dat moest ook op z’n Zoetemelks, want Van Vleuten kon door haar blessure niet staan op de trappers. “De pijn was een hel. Ik kon de hele dag niet uit het zadel komen, ik moest steeds blijven zitten. Op iedere klim ontploften mijn benen. Ik had voor woensdag zo’n ander plan dan nu… Ik wilde al aanvallen op Mount Keira in de openingsronde. Maar mijn wedstrijd was nu compleet anders. Marianne was de enige kopvrouwe. Ik was knecht met een gebroken elleboog en nu ben ik wereldkampioen!”

Het is de tweede wereldtitel op de weg voor de renster van Movistar, die in 2023 haar lange loopbaan beëindigt. “Beide titels hebben een verhaal, maar ze zijn wel heel anders. Ik twijfelde of ik mijn speciale oorbellen (die ze van haar overleden vader kreeg, red.) moest dragen. Maar ze brengen geluk, dus deed ik dat maar. Eigenlijk wilde ik vandaag een Yorkshire 2.0 doen. Maar dat was door de elleboogbreuk niet mogelijk…”

En dus verzilverde ze de enige kans die ze in de diepe finale had. “Nu val ik aan in de laatste kilometer, een heel andere verhaal. Nu ben ik wereldkampioene in mijn laatste jaar van mijn carrière. Daarom was ik aanvankelijk ook zo teleurgesteld over die elleboog. Na Yorkshire heb ik mijn regenboogtrui gedragen in het COVID-jaar. Dat was niet het beste en mooiste seizoen om die prachtige trui te dragen. Nu zal ik er met volle teugen van kunnen genieten.”

Van Vleuten straalt van oor tot oor – foto: Cor Vos

‘Ik startte zonder ambities’
Dat Van Vleuten überhaupt aan de start verscheen, was al een wonder. Ze brak natuurlijk haar elleboog. Maar als Demi Vollering niet ziek was geweest, had de kersverse wereldkampioen het besluit genomen om niet te starten. Dat deed ze toch, om Vos proberen wereldkampioen te maken. Bij de NOS ging ze nog een keer in op haar gouden medaille. “Ik kan het nog steeds niet geloven”, zegt ze ook daar na de podiumhuldiging.

“Tegen vrienden en kennissen heb ik gezegd dat ze hun wekker niet hoefden te zetten, dat ze rustig moesten blijven slapen”, zegt ze. “Het plan – 120 kilometer solo – dat ik had, ging niet meer door. Ik reed hier in volle ondersteuning voor Marianne. Zelfs toen ze loste, heb ik op haar gewacht. Ik kwam dan over de top in dat tweede groepje en Ellen van Dijk en Marianne konden niet meer oversteken. Ik wist in de slotkilometer dat ik moest versnellen. Ik heb niet meer omgekeken en ben blijven gaan.”

Ze gooit het zelf op haar inhoud, dat ze ondanks alles toch de wereldtitel uit het vuur wist te slepen. “Ik moest echt hangen naar de finish. De streep kwam dichterbij, maar de sprinters kwamen er maar niet over. Ik dacht er nog even aan om uit het zadel te komen, maar dat hoefde niet. Ik had het perfecte moment gekozen en ik ga niet zo snel kapot. Maar ik ben echt nul seconden bezig geweest met het winnen van de koers. Ik was er volledig voor Marianne. Door de elleboog had ik geen enkele ambitie.”

Van Vleuten voltooit met haar titel een unieke prestatie. Ze won dit jaar de Giro d’Italia, de Tour de France, de Vuelta a España én het WK voor vrouwen. “Ik dacht ook dat ik vandaag geen geluk nodig had, maar ik ben toch heel blij dat ik mijn speciale oorbellen heb ingedaan”, zegt ze geëmotioneerd. “Ik heb een ongelooflijk seizoen. Al mijn doelen zijn waarheid geworden. Ik zal de trui met trots dragen. Het is zo mooi om deze trui te hebben, helemaal in mijn laatste jaar als prof. Dit is het mooiste cadeau in het wielrennen.”

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
24 september 2022 09:34
Dit was een masterclass “mentale weerbaarheid”
Diepe buiging voor Annemiek.
24 september 2022 09:32
Grote sportvrouw! Ze doet er het meeste voor van allemaal en heeft een ijzersterke kop wat haar over elke tegenslag doet heen stappen. Vandaag ook weer gewonnen op die mengeling van pure klasse en mentale suprematie. Echt een parel in de sport!
24 september 2022 09:50
De voorlaatste ronde nog kilometers lang kop-over-kop met Van Dijk om de groep van 5 terug te pakken en dan dit nog kunnen op het eind. Fantastisch.
24 september 2022 09:47
Eigenlijk moet je bijna gaan zeggen dat ze niet won ondanks het breukje, maar dankzij. Al had ze zonder misschien ook wel gewonnen, maar het ging dan alleszins een totaal andere koers geweest zijn.
Denk dat het voor Annemiek, op haar 39ste, ook wel een leermoment kan zijn, dat ze ook zonder met voorsprong de beste te zijn, grote koersen kan winnen.
    24 september 2022 10:05
    Klopt, en als Vollering had mee gedaan had zij waarschijnlijk bij dat eerste groepje gezeten dan dan was Van Vleuten waarschijnlijk ook niet meer teruggekomen. Maar goed, bij elke wedstrijd heb je achteraf van dit soort momenten.
24 september 2022 09:45
Ongelofelijke prestatie. Weerbaarheid & inhoud - maar ook een geweldig koersinzicht.
24 september 2022 10:25
Als je Giro, Tour, Vuelta wint dan verdien je die titel gewoon. Chapeau.
24 september 2022 11:43
Gefeliciteerd Annemiek! Slim gereden in de finale. Weer een mooie die er bij kan op het lijstje! (Ik hou wel van dit soort lijstjes). En wat een verhaal weer.
Knappe teamprestatie en complimenten voor Van Dijk die de eerste keer dan de 5 weg waren belangrijk werk heeft gedaan met het dichtbrommeren van het gat.
24 september 2022 12:08
Het niveauverschil tussen Annemiek en alle andere rensters is wel schrikbarend hoog, dat wordt vandaag maar weer onderstreept.

We zien dat voorste groepje van boven gefilmd en vervolgens rijdt Van Vleuten het beeld in met een snelheid die werkelijk twee keer zo hoog lijkt.. We kunnen van alles vinden van die andere meiden, maar het leek onmogelijk om überhaupt nog op dat wiel te springen..

Wat een fenomenaal seizoen van haar, al maakte het het vrouwenwielrennen niet per se heel leuk om te kijken.. Met name in de Tour die voor het eerst weer georganiseerd werd en live werd uitgezonden had Annemiek de koers vakkundig om zeep geholpen. We kunnen alleen maar hopen dat de concurrentie zich eens achter de oren gaat krabben deze winter..
    24 september 2022 12:20
    als ze echt hadden gewild, dan hadden ze meteen op dat wiel gezeten. het was naar de finish rijden met horten en stoten zonder dat er iemand tempo maakt, wat je vaak ziet bij de dames

    wat van vleuten deed, was een meesterzet qua timing, geen onweerstaanbare krachtsexplosie.
    24 september 2022 12:52
    Ja goed punt, ook de timing was fenomenaal.. Hadden ze mee kunnen springen 'als ze gewild hadden'? Dat zou ik niet met zulke zekerheid durven stellen.. Die meiden zaten misschien stikkapot in de laatste kilometer en zien dan ineens een TGV langsrijden..
    24 september 2022 15:26
    Dit was echt geen overmacht maar gewoon een perfecte "schaakmat" zet. Als je niet de top sprinter bent, moet je ze verrassen, soms lukt dat, soms ziet iemand je en vangen ze je op (ja zelf ervaring mee). Iedere sprinter die hier op reageert als je eenmaal op snelheid bent gooit zijn eigen glazen in want je bent springplank voor de persoon achter je.
    24 september 2022 15:44
    Bij de mannen zie je toch ook vaak de beste iets beter en vooraan en dan van avermaet enzo er achter chagrijnig doen dat er niet samen gewerkt wordt. Zo won jungles en evenepoel en Andy schleck en vino luik, en dat is maar één van de wedstrijden waar dit speelt
    24 september 2022 18:02
    Kijk nog even Luik 2009 terug, Andy won daar niet vanwege gedoe erachter maar was niet te houden. Die dag ging er niemand anders winnen.

    Vandaag deed me eerder denken aan hoe Dan Martin Lombardije won.
    24 september 2022 18:14
    Ja met schleck was dat wel wat meer zo. Maar ook daar was het verschil zo groot doordat de achtervolging stokte. Maar dat is wel iets anders inderdaad
24 september 2022 12:38
"Fantastisch voor haar, maar geen reclame voor het niveau van het vrouwenwielrennen." Ik lees het al enkele maanden, en begin steeds beter te begrijpen waarom dat wordt gezegd.
Bij de mannen zeggen ze dan dat het tegen "Janneke en Mieke" was, maar hier doet zelfs Janneke niet mee.
    24 september 2022 18:12
    Lijkt me niet waar, kopecky was de ster van Heg voorjaar, longo borghini won Roubaix, Marianne vos heeft alles al gewonnen, vollering startte niet last minute maar was er wel voor de wedstrijd. Wie mistte er dan? Die Française van fdj, balsamo? Mavi Garcia, niewadoma, lippert en Ludwig waren er ook gewoon, net als reusser.
https://m.youtube.com/watch?v=ewA2Ssh8jVM
24 september 2022 10:28
Gefeliciteerd meid! Maar je mag van Stef Clement geen knecht meer zeggen ivm de zwarte pieten discussie
    24 september 2022 11:32
    Deze begrijp ik niet. Rare opmerking.
    24 september 2022 11:55
    Beetje rare opmerking idd, maar Clement maakte hem echt in de Volkskrant van gisteren.
    24 september 2022 14:59
    Onzin. Hij gebruikte nota bene diverse keren zelf het woord.
    24 september 2022 17:35
    @Minkukelende minnetje uitdelers. Ik kan er niets aan doen, maar Sef het wielerorakel Clement heeft idd in de Volkskrant aangegeven dat dat echt niet meer kan. Ik zou het dan ook op prijs stellen dat onze Wielerflitsers hier rekening mee houden

Reacties zijn gesloten.