Annemiek van Vleuten knokt zich in slotfase naar zege in Strade Bianche

Annemiek van Vleuten knokt zich in slotfase naar zege in Strade Bianche

Van Vleuten viert haar zege - Foto: LaPresse - Marco Alpozzi

zaterdag 1 augustus 2020 om 16:06

Annemiek van Vleuten heeft ook haar vijfde koersdag in 2020 gewonnen. De Nederlandse renner van Mitchelton-Scott knokte zich in de laatste twintig kilometer eerst terug naar de achtervolgers, waarna ook eenzame leider Mavi García er in de laatste kilometer aan moest geloven.

Al wat de klok sloeg was Annemiek van Vleuten vorige week in Emakumeen Nafarroako Klasikoa, Clasica Femenina Navarra en Durango-Durango Emakumeen Saria. Of het een voorbode was voor de Strade Bianche zaterdag? Misschien. Maar ook dan heb je nog steeds het geluk aan je zijde nodig om in het hete Toscane te winnen.

Dat geluk een belangrijke factor in de Strade Bianche is, bleek nog voor de wedstrijd überhaupt was begonnen. Clara Kloppenburg, Ashleigh Moolman-Pasio en Ella Harris moesten al forfait geven, nog vóór het startschot was gelost. Niet omdat zij positief waren getest op het coronavirus – de winnares moet ook nog eens het geluk hebben dat zij niet in aanraking is gekomen met een coronapatiënt – maar omdat zij in de voorbereiding op de Strade Bianche hard ten val waren gekomen.

Het peloton wordt op gang geschoten – foto: Cor Vos

Vroege vlucht krijgt weinig ruimte
Om 11.55 werd het vrouwenpeloton dan eindelijk onderweg geschoten. Een vroege vlucht met Melissa Van Neck en Giorgia Vettorello vormde zich snel. Ze kregen een minuut cadeau van het onwennige peloton, maar na de eerste strook was er opnieuw een gruppo compatto. Een vlucht met Omer Shapira even later had ook geen succes.

Ondertussen werd het peloton op deze eerste stroken wel stevig uitgedund. Halverwege de vijfde strook, bleven er nog veertig vrouwen over in het peloton die zich kandidaat-winnaar mochten noemen. Niet iedereen in deze groep zal zich overigens zo hebben gevoeld, halverwege koers.

Elf renners rijden ver weg
In de laatste vijftig kilometer begon de finale, toen elf renners van elf verschillende ploegen wegreden uit het peloton. De namen: Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Mavi García (Alé BTC Ljubljana), Rasa Leleivyte (Aromitalia Vaiano), Karol-Ann Canuel (Boels-Dolmans), Soraya Paladin (CCC-Liv), Lisa Brennauer (Ceratizit-WNT), Leah Thomas (Paule Ka), Brodie Chapman (FDJ-Nouvelle Aquitaine), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Elisa Balsamo (Valcar-Travel) en diezelfde Shapira (Canyon/SRAM). In no-time reden zij bijna twee minuten weg uit het peloton.

Garcia gaat solo – Foto: LaPresse – Marco Alpozzi

García gaat alleen
Heel lang blijven de elf renners niet bij elkaar omdat García al snel de keuze had gemaakt alleen sneller af te zijn. De 36-jarige Spaanse bleek gelijk te hebben, want García reed al snel meer dan een minuut voorsprong bij elkaar. Van Dijk ging toen het gat inmiddels was opgelopen tot twee (!) minuten in de tegenaanval, maar de Nederlandse kwam niet veel later weer bij de negen overgebleven achtervolgers te rijden.

García zette haar monstersolo vervolgens gestaag door. Met nog twintig kilometer te gaan moest zij zelfs concluderen dat zij meer dan drieënhalve minuut was weggereden bij de achtervolgers, waar van samenwerking geen sprake meer was.

Van Vleuten stoomt op
Van Dijk, Paladin, Brennauer, Spratt, Canuel en Thomas bleken de sterkste achtervolgers te zijn. Ze verkleinden hun achterstand met nog vijftien kilometer te gaan tot twee minuten en veertig seconden. Op dat moment kwam Van Vleuten uit het niets bij de achtervolgers. Zij had een achterstand van bijna drie minuten dicht gereden.

Van Vleuten kraakt García in slotkilometer
De wereldkampioene kwam heel even op adem, waarna zij in de laatste veertien kilometer alleen probeerde om het nog steeds heel grote gat met García te dichten. Onmogelijk? Niet voor Van Vleuten. Binnen zeven kilometer was de kloof gedicht.  García kon de Nederlandse nog even volgen, maar kraakte volledig in de laatste kilometer.

Van Vleuten kon vervolgens aan een grote zegetocht beginnen. Ook in haar vijfde koersdag van 2020 was zij niet te stoppen. Op gepaste afstand eindigden García en Thomas op de plekken twee en drie.

Het podium in de Strade Bianche – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

Wheely 1 augustus 2020 om 16:11

Wow, Annemiek zelden zo kapot gezien!

Cecilie Uttrup Ludwig nog net top 10?Benieuwd naar haar reactie!

0
Guushovd 1 augustus 2020 om 16:17

Altijd benieuwd naar de reactie van CUL. Heb je haar coffee (edit: cafe) ride met Matt Stephens gezien?

0
Franco Ballerini 1 augustus 2020 om 16:26

In het interview vooraf was ze al weer lekker bezig. Interviewer: “It’s very hot today”. Cecilie: “Yes, but we like it hot!”. Onbetaalbaar! Wie kan er geen fan zijn?

0
Wheely 1 augustus 2020 om 16:33

@Guushovd
Ga ik kijken dank!

0
Guushovd 1 augustus 2020 om 16:16

Wat kan die fietsen zeg.

0
Jacco van Stierop 1 augustus 2020 om 16:19

Hele knappe race van Garcia, heeft lef getoond door zo vroeg het avontuur te zoeken en bezit een aardige dosis taaiheid. Kan nog wel haar bochtentechniek verbeteren.
Van Vleuten lijkt het goed ingedeeld te hebben, op tijd naar de achtervolgers gekomen en vervolgens richting winst, maar moest wel even de kiezen op elkaar zetten. Prachtige renster. Koers was verder wat aan de tamme kant.

0
bartje 1 augustus 2020 om 16:21

Verbijsterende race zeg, vijf uit vijf!

0
Franco Ballerini 1 augustus 2020 om 16:21

Mooiste erelijst? Vos. Maar beste Nederlandse wielrenster aller tijden: Annemiek. Zij heeft door haar fanatieke trainingsmethoden het dameswielrennen op een hoger level gebracht. Slecht Dygert kan in haar buurt komen (en haar zelfs af en toe overtreffen), de rest (inclusief de uitstekende van der Breggen) kan slechts met grote bewondering toekijken.

0
Michelangelo 1 augustus 2020 om 21:47

Ik denk dat er meerdere rensters zijn die een tijdperk markeren.
Longo + Van Moorsel: hebben elkaar naar een heel hoog niveau getild (en soms erover). Zij zetten destijds “de standaard”.
Vos: de meest veelzijdige van allemaal. Versla je Vos, dan win je. Vos was jaren de volgende standaard.
En nu Van Vleuten: een combinatie van talent, wilskracht en keihard werken. Niemand rijdt zo hard bergop. En zet daarmee de nieuwe norm. Aan de andere kant: als je haar van wat naderbij bekijkt, dan hoop ik niet dat te veel jonge meiden daar een voorbeeld aan nemen. Wat staat die scherp/mager.

En over een tijdje is er weer iemand die nog beter en nog harder fietst… want zo gaat het al decennia lang.

0
Lennimator 1 augustus 2020 om 16:22

De nieuwe Evenepoel… ok Vos.

update: blijkbaar niet. Remko kan verliezen. Nee niet alles winnen…

0
Verweggistan 1 augustus 2020 om 16:33

Indrukwekkende inhaalrace.

0
Martino87 1 augustus 2020 om 16:34

Het werd dan wel uitgezonden, maar uiteindelijk hebben van het wedstrijdverloop vrijwel niks meegekregen.

0
debarreman 1 augustus 2020 om 19:14

Groots!

0
Pol 1 augustus 2020 om 19:32

Volgens onze Belgische verslaggever, het is vandaag niet voor Van Vleuten. Waar worden de prijzen verdeeld meestal op de meet.

0
BW52 1 augustus 2020 om 19:49

Sterk staaltje zeg

0
sooike 2 augustus 2020 om 08:32

Die tijdverschillen klopten voor geen meter. Van Vleuten zou in 10 kilometereen verschil van ruim 5 minuten hebben goedgemaakt. Die Italianen geloofden zelf niet eens in dat sprookje, want ineens waren alle tijdmetingen verdwenen van het scherm. Dat doet overigens niets af aan de schitterende overwinning van Van Vleuten, maar we moeten elkaar niet met sprookjes opzadelen !

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone