Annemiek van Vleuten heerst in proloog Boels Ladies Tour

dinsdag 3 september 2019 om 16:18
Annemiek van Vleuten heerst in proloog Boels Ladies Tour

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten heeft de proloog van de Boels Ladies Tour op haar naam geschreven. De renster van Mitchelton-Scott – de regerend wereldkampioene tijdrijden – was veruit de snelste op het Tom Dumoulin Bike Park. Van Vleuten, die tevens de eerste leidster is, bleef Lisa Klein en Lucinda Brand ruim voor.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Niet alleen in de Vuelta a España moest vandaag tegen de klok worden gekoerst, ook in de Boels Ladies Tour stond een chronoproef op het programma. De Nederlandse Women’s WorldTour-ronde werd afgetrapt met een proloog op het Tom Dumoulin Bike Park. Het was uitkijken naar onder meer Kirsten Wild, Amy Pieters en Ellen van Dijk, maar het was toch vooral wachten op de start van de regerend wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten.

Christine Majerus wist de eerste richttijd neer te zetten – foto: Cor Vos

Klein snelt naar de toptijd 
Er ging ook lange tijd een renster met een rood-wit-blauw vlaggetje aan de leiding, maar het was ditmaal iemand van Luxemburgse komaf. Christine Majerus – die ook bekend is van haar uitstapjes naar het veld – legde de lat hoog met een eindtijd van 5:15, waarmee ze vijf seconden sneller dan concurrenten als Jip van den Bos, de Britse Hannah Barnes en Wild. En ook Chantal Blaak en Elisa Longo Borghini bleken langzamer aan de streep.

De 32-jarige Majerus zou de proloog echter niet winnen, aangezien Lisa Klein nog eens vijf seconden eerder wist te finishen. De sterke Duitse liet op het voorbije EK wielrennen in Alkmaar (zilver op de individuele tijdrit, red.) al zien uit het juiste tijdrijdershout gesneden te zijn, maar ook in Sittard-Geleen reed ze een uitstekende chrono. En toch was Klein nog niet zeker van de zege, aangezien we nog moesten wachten op de binnenkomst van enkele toppers.

Ellen van Dijk valt tijdens de proloog – foto: Cor Vos

Van Dijk valt, Van Vleuten is superieur
Zo begon Ellen van Dijk om 15.51 uur aan haar proloog, maar de renster van Trek-Segafredo zag haar kansen in rook opgaan door een valpartij. Lucinda Brand en Anna van der Breggen wisten wel zonder kleerscheuren de finish te bereiken, maar ze moesten respectievelijk één en drie seconden toegeven op de voorlopige leidster. Voor Klein kwam het gevaar ook niet uit eigen hoek, want de ervaren Lisa Brennauer was ook drie seconden langzamer.

Brand, Van der Breggen en Brennauer bleken niet snel genoeg, maar topfavoriet Van Vleuten moest nog van het startpodium rollen. De titelverdedigster reed één maand geleden haar laatste wedstrijd met de Donostia San Sebastian, maar dit had duidelijk geen invloed op haar presteren. Van Vleuten bleek aan de streep maar liefst zes seconden sneller dan Klein, waardoor ze een dubbelslag sloeg.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

3 Reacties

vanSpringel 3 september 2019 om 17:54

De laatste in de rij op 6.04 ?

0
chasse patat 3 september 2019 om 19:27

Als je voornaam begint met een L of een A moet je als jonge meid gaan wielrennen. Grote kans op een top 10 plek. (Knap van Christine dus)

0
Eljorro 3 september 2019 om 23:18

Belachelijk parcours voor een tijdrit. Maar wederom staat er geen maat op Van Vleuten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone