Annemiek van Vleuten degradeert de tegenstand in Giro Rosa

dinsdag 9 juli 2019 om 14:58
Annemiek van Vleuten degradeert de tegenstand in Giro Rosa

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten begon als topfavoriet aan de Giro Rosa, en de Nederlandse van Mitchelton-Scott stelde niet teleur in de koninginnenrit naar Lago di Cancano. De titelverdediger reed de concurrentie uit het wiel op de afsluitende Passo Torri di Fraele. Van Vleuten neemt tevens de leiderstrui over van Katarzyna Niewiadoma.

Iedereen keek reikhalzend uit naar de vijfde etappe, aangezien de rensters zouden finishen op de top van de legendarische Passo Gavia. De organisatie was echter genoodzaakt om de beruchte bergpas uit het parcours te halen wegens lawinegevaar. Een tegenvaller voor klassementsrensters als Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Amanda Spratt, maar de hertekende finale was ook zeer pittig.

Groepjes hier, groepjes daar 
Het ging vanuit startplaats Ponte in Valtellina namelijk naar de voet van een andere slotklim: de Passo Torri di Fraele. Deze 7,3 kilometer lange col is beroemd om zijn vele haarspeldbochten. Maar eerst werd er koers gezet richting Aprica, over de gelijknamige klim van tweede categorie. Hier brak het peloton in meerdere stukken, al verloren de favorieten elkaar niet uit het oog.

Enkele kilometers later wist Van Vleuten als eerste boven te komen, voor haar ploeggenote Spratt en Ashleigh Moolman. Het peloton was inmiddels uitgedund tot een favorietengroep van zo’n dertig rensters, maar eenmaal weer beneden wisten steeds meer dames weer aan te sluiten. Het was Nikola Nosková die optimaal wist te profiteren van een moment van windstilte: de Tsjechische pakte een voorsprong van twee minuten.

Van Vleuten schudt aan de boom 
Met nog dertig kilometer te gaan gingen Pauliena Rooijakkers en Leah Kirchmann in de tegenaanval. De twee achtervolgsters wisten met rasse schreden dichterbij te komen, ook al omdat Nosková haar inspanningen begon te voelen. De renster van Bigla Pro Cycling besloot dan ook te wachten op de twee tegenaanvallers. Hierdoor begonnen we met drie koplopers aan de Passo Torri di Fraele.

Nosková, Rooijakkers en Kirchmann werden echter al snel ingerekend door een Nederlandse stoomlocomotief. Titelverdediger Annemiek van Vleuten ging al vroeg op de pedalen staan, waardoor ze de tegenstand uit het wiel wist te kletsen. Met nog zeven kilometer te gaan was haar voorsprong al gegroeid naar één minuut, maar Van Vleuten was niet van plan om gas terug te nemen.

Titelverdediger voert een show op 
Wat heet: de 36-jarige Nederlandse reed alleen maar verder weg van de tegenstand. Van Vleuten wist haar voorsprong uit te bouwen tot bijna drie minuten. Wereldkampioene Van der Breggen en Erica Magnaldi probeerden nog de schade te beperken, maar Van Vleuten bleek vandaag veruit de beste.

Die laatste kon dan ook uitgebreid zegevieren, voor de eerste keer in deze Giro Rosa. Lucinda Brand wist op gepaste afstand naar de tweede plaats te sprinten, voor Niewiadoma en de Italiaanse Soraya Paladin. In het klassement neemt Van Vleuten uiteraard de leiding over van Niewiadoma.

Lucinda Brand sprint naar plek twee – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

30 Reacties

SolitaryShell 9 juli 2019 om 15:06
Quote:
aan een gemiddelde van 8,3%

Ha ha, no way.

Emergo 9 juli 2019 om 15:07

Nou nog de goede tijden erbij en we zijn echt op de hoogte.
Overigens: wanneer wordt eigenlijk de term “dames’overboord gegooid en er gewoon vrouwen van gemaakt ?? We leven niet meer aan het begin van de 20e eeuw.

reusjen 9 juli 2019 om 15:10

Want dames is een ouderwets woord? Ik reken mijzelf tot de jongvolwassenen, maar ik vind het wel een mooie term.

Paul4566 9 juli 2019 om 15:11

Beetje off-topic, maar wat is er mis met ‘dames’? Is toch nog gewoon algemeen gebruik (ok, misschien iets minder vaak dan vrouwen)? Alsof je nooit ‘heren’ tegenkomt in een tekst.

SolitaryShell 9 juli 2019 om 15:12

Dus ‘De heren coureurs starten om 12.05 uur, terwijl we rond 17.15 uur zullen weten wie de nieuwe Nederlandse kampioen is.’ mag zeker ook niet?

Brabander 9 juli 2019 om 15:25

Ik gebruik liever het woord 'dames' hoor. Of 'vrouwkes' , maar dat is wat te Brabants voor de rest van Nederland denk.
Verder helemaal niets ouderwetsch aan 'dames en heren'. "Goedemiddag mannen en vrouwen" bijvoorbeeld. Dat klinkt toch echt niet?

Zjoske 9 juli 2019 om 16:42

Ik kom ook uit Brabant, maar vind vrouwkes ronduit boers en denigrerend klinken.

Brabander 9 juli 2019 om 16:57

Ik weet niet uit welk deel jij komt (ik uit het westen), maar dat vind ik dus echt totaal niet

Vlinder 9 juli 2019 om 19:24

Ik heb met het woord ‘dames’ ook echt totaal geen moeite, wordt nog vaak genoeg gebruikt. Het woord ‘heren’ wordt toch ook nog steeds gebruikt in bepaalde context? Zolang ze het maar niet over ‘meisjes’ hebben…

KnightBiker 9 juli 2019 om 15:13

Leuk klimmetje, (ditto het stuw meer dat over de top ligt, ideaal rondje voor de gravel rijders onder ons)
– als je goed in orde bent moet je er remmen in de bochten want niet steil en krappe bochten. 8.3 gemmideld voor de slotklim lijkt me onwaarschijnlijk het is namelijk een hele snelle klim zonder echt stijle uitschieters

SolitaryShell 9 juli 2019 om 15:15

De klim heeft zeker wel stijl hoor.

KnightBiker 9 juli 2019 om 15:18

@SS – je hebt gelijk, het is een klimmetje met stijl, de klim is echter niet echt steil. (maar wel erg leuk want je kan er goed knallen naar de bochten en weer hard aanzetten na de bochten)

Vlinder 9 juli 2019 om 15:15

Ja hoor, ze doet het gewoon weer! Wat een klasbak!

Brabander 9 juli 2019 om 15:31

Was er al een bietje bang voor, maar had nog hoop op wat meer tegenstand. Maar Annemiek rijdt alles dus op een hoop. Niet goed voor de spanning, maar wat een klasbak is het toch. Magnaldi komt voor mij trouwens uit de lucht vallen in dit veld. En ik volg de dames toch vrij goed.

FMasciarelli 9 juli 2019 om 16:40

Vorig jaar presteerde ze toch ook al goed in de Giro. Goede klimster.

Brabander 9 juli 2019 om 17:19

Ik dank U. Ze was me nimmer opgevallen

Kosmonaut 9 juli 2019 om 16:08

Lachwekkend

FMasciarelli 9 juli 2019 om 16:41

Lachwekkend?

ChefSpijker 9 juli 2019 om 16:44

Het is wel redelijk bizar natuurlijk. Het verschil met de rest (een andere renster noemt haar vandaag een alien) en de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt op late leeftijd. Van goede subtoprenster naar de absolute wereldtop waarbij ze iedereen vernedert in bergritten, tijdritten en hier en daar nog wat klassiekers meepakt ook… Kan natuurlijk ook zijn dat de andere dames er veel minder voor doen.

greeny 9 juli 2019 om 17:20

je wil haar bijna zeggen dat het beter is in te houden en te winnen met 1 minuut, ook prima en het ligt er allemaal niet zo dik bovenop dat het totaal ongeloofwaardig is de laatste anderhalf jaar van onze annemiek

reusjen 9 juli 2019 om 17:00

Dit begint wat mij betreft ongeloofwaardig te worden. Dit verschil is wel heel erg groot.

FMasciarelli 9 juli 2019 om 17:36

Zucht, gaan we weer met dit gezeik.

kelderfan 9 juli 2019 om 18:23

Die Annemiek doet ’t toch weer. De rest op 2:57 zetten is niet mis. Chapeau mevrouw.

Eerq 9 juli 2019 om 18:26

Inderdaad FMasciarelli, daar gaan we weer. Iedere keer hetzelfde “gezeik”.
@reusjen
Ik neem aan dat die hoogtemeters die Van Vleuten met de herenploeg heeft gedaan ook niet waar zijn of kunnen? Ik zie die andere dames echt niet die zelfde trainingsbelasting hebben! Althans van degene die er toe doen..

Geniet nou eens lekker van de sport! Voor je het weet is het weer voorbij.

Wildebert 9 juli 2019 om 18:42

Wat een klasse van deze dame! Overeind blijven en deze Giro is binnen.

Marcel_Achterhof 9 juli 2019 om 18:45

Annemiek is echt een hele hele grote.

mtber_1978 9 juli 2019 om 19:13

Zij traint met de mannen mee, laat er heel veel voor. Als de anderen dit ook zo zouden aanpakken zou het verschil misschien kleiner zijn.
Olympische spelen in Rio reed ze ook bij iedereen weg en ver ook alleen toen viel ze hard dus geen winst. Hoezo ontwikkeling van het laatste 1,5 jaar? Enige wat ik zie dat er veranderd is, is het geloof in eigen kunnen…dat geeft rust, minder stress en beter je eigen moment durven te kiezen.

Gewoon top zoals zij het doet…

Vlinder 9 juli 2019 om 19:30

Ik plaats er geen vraagtekens bij. Er zijn volgens mij maar weinig wielrenners en wielrensters die zo keihard trainen als van Vleuten. En alles daarvoor aan de kant zetten. Een waar trainingsbeest. Complete focus op de sport en dat betaald zich uit. Er zijn niet veel mensen die zo kunnen leven…

Brabander 9 juli 2019 om 20:00

Ik zie ook weinig reden om aan ons Annemiek te twijfelen. Die heeft na die horrorval gewoon zo’n ‘boost’ gekregen. Vantevoren was ze ook gewoon de torenhoge favoriet natuurlijk. Ik had wel gehoopt op wat meer spanning, want dit begint zo ook nogal voorspelbaar te worden.
Maar zoals eerder aangehaald: Annemiek is gewoon een hele hele grote. Figuurlijk dan. Want ik heb er wel eens naast gestaan en letterlijk is dat niet het geval :)

Mwielerfan 10 juli 2019 om 09:32

Als je laatste anderhalf jaar noemt, dan volg je duidelijk de sport niet. 2 jaar geleden was ze ook de sterkste bergop in giro, alleen verloor ze door een waaier rit. Doordat ze ontdekte te kunnen klimmen, is ze daar meer op gaan trainen en ook gewicht gaan verliezen. Precies zoals het bij de mannen ook vaak gaat met renners. Dit jaar is vdb ook niet zo goed als vorige jaren lijkt, waardoor het verschil extra opvalt. Andere jaren was due nooit in een groep van 10 gefinisht maar 1 minuut achter vvl

Headlines

Materiaalzone

Populair