Anna van der Breggen zet reuzenstap richting eindwinst Tour of California

vrijdag 17 mei 2019 om 21:35
Anna van der Breggen zet reuzenstap richting eindwinst Tour of California

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen is hard op weg om voor de tweede keer in haar carrière de Ronde van Californië te winnen. In de koninginnenrit naar Mount Baldy reed de wereldkampioene de concurrentie uit het wiel, waardoor ze nog steviger in de gele leiderstrui rondrijdt. Van der Breggen, gisteren winnaar van de openingsetappe, schonk de zege aan ploeggenote Katie Hall.

Mount Baldy, al jarenlang scherprechter in de mannenwedstrijd, was voor het eerst opgenomen in het parcours van de Women’s WorldTour-koers. De rit was niet lang (de rensters hoefden slechts 74 kilometer af te leggen), maar het vele klimwerk maakte de rit toch tot een pittige beproeving.

Voor de rensters aan de klim van buitencategorie konden beginnen moest eerst de Glendora Mountain Road (eerste categorie) worden bedwongen. Op deze beklimming besloot de taaie Olga Zabelinskaya (in de eerste etappe ook al lang in het offensief) zich op kop te zetten. De regerend Aziatisch wegkampioene reed een hoop rensters uit het wiel, maar de inspanning van de Oezbeekse tempobeul van Cogeas-Mettler opnieuw tevergeefs blijken.

Boels-Dolmans oppermachtig
Coryn Rivera (Team Sunweb), Kathrin Hammes (WNT-ROTOR) en Omer Shapira (Canyon-SRAM) anticipeerden en dit trio begon met enige voorsprong aan de slotklim, maar op weg naar het skioord verdween hun voorgift als sneeuw voor de zon. Want tegen Van der Breggen en Hall was weinig te beginnen. Ashleigh Moolman-Pasio (CCC-Liv) deed nog een poging om bij het kopduo te komen, maar ook de Zuid-Afrikaanse kon niet op tegen het geweld van de twee laatste winnaressen van de Tour of California.

Van een sprint tussen de ploeggenotes was geen sprake. Van der Breggen en Hall namen uitgebreid de tijd om te juichen en het was de Nederlandse die de bloemen aan de Amerikaanse cadeau deed. AvdB deed ondertussen zelf opnieuw een gouden zaak in het klassement. Met nog één etappe te gaan heeft de 29-jarige Zwolse 29 tellen voorsprong op haar drie jaar oudere ploeggenote. Moolman-Pasio volgt op 33 seconden van Van der Breggen.

Dit artikel delen:

8 Reacties

kelderfan 17 mei 2019 om 21:47

De Nederlandse dames blijven ’t goed doen. Anna van der Breggen lijkt onaantastbaar.

Poeksel 17 mei 2019 om 21:50

Ze gunt graag overwinningen aan ploeggenotes, geloof ik.

west 17 mei 2019 om 21:57

Staat er trouwens een 51-jarige 13e?

Hoebele 17 mei 2019 om 22:10

Goed gezien. Pitel wordt over 3 weken zelfs 52 jaar. Longo 2.0

Hollow Knight 17 mei 2019 om 22:12

Zegt toch wel veel over het niveau in het vrouwenwielrennen denk ik.

Als Andrea Tafi volgend jaar top twintig rijdt in Roubaix trek ik mijn woorden wel in.

petoi 17 mei 2019 om 22:42

Zegt vooral veel over het niveau van deze wedstrijd.

Hoebele 18 mei 2019 om 10:06

Amber Neben is overigens ook al 44. Zegt iets over het niveau van het deelnemersveld, maar zeker ook over de fysiologie van het vrouwelijk lichaam.

Sunrider 17 mei 2019 om 22:45

Er zijn ook veel kleppers niet aanwezig hier. Daarnaast is het een knappe prestatie van dame Pitel.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.