Anna van der Breggen voltooit hattrick in Luik

zondag 23 april 2017 om 13:53
Anna van der Breggen voltooit hattrick in Luik

Foto: A.S.O./T.Maheux

Anna van der Breggen heeft na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. De olympisch kampioene soleerde naar de overwinning in de allereerste editie voor vrouwen.

De finale werd vandaag geopend door Roxane Knetemann. De 30-jarige dochter van Gerrie Kneteman plaatste in de aanloop naar de Rôche aux Faucons een aanval vanuit een peloton dat op de Redoute al stevig uitgedund was, maar ze kon niet mee toen Katarzyna Niewiadoma (WM3 Energie) op de beklimming naar haar toe sprong.

Slechts vier rensters wisten Niewiadoma wel te volgen: Anna van der Breggen, Elizabeth Deignan (beiden Boels-Dolmans), Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) en Ashleigh Moolman (Cervélo-Bigla). De vijf koplopers reden naar een voorsprong van een kleine minuut, maar het verschil werd kleiner toen de Saint-Nicolas naderde.

Aan de voet was de voorsprong zelfs maar tien seconden. Dat bleek voor Van der Breggen het sein om een demarrage te plaatsen. Wat volgde was een succesvolle solo naar de finish in Ans. Net als in de afgelopen twee klassiekers ging de tweede plaats naar haar ploeggenote Deignan, Niewiadoma werd opnieuw derde.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Chaba 23 april 2017 om 15:39

van der Breggen heeft al een tijd de scepter over genomen van Vos. Wat een enorme kampioene zeg. Indrukwekkend! Van Dijk en Van Vleuten ook sterk.

assen 23 april 2017 om 17:42

Er is geen land in Europa waar vrouwen zoveel mogelijkheden krijgen om deeltijds te werken. Dit is m.i. ook de belangrijkste oorzaak dat in Nederland relatief weinig vrouwen aan de top zijn in bedrijfsleven en wetenschap.
En wel in de sport?

Kosmonaut 23 april 2017 om 22:55

Lastig vraagstuk, waarom domineren de Nederlandse wielrensters bij de vrouwen…. Wellicht dezelfde reden als waarom de Belgen het kasseiwerk domineren, omdat hier het vrouwenwielrennen gewoonweg serieuzer wordt genomen dan in (de meeste) andere landen. Hetzelfde geld min of meer voor het kasseiwerk bij de mannen, P-R, RvV en G-W zijn internationaal wel groot en aansprekend maar de rest toch veel minder…. Win je als Belg de Omloop, E3 of Dwars door Vlaanderen is je naam gevestigd.
Anderzijds zal het ook met prestaties uit het verleden te maken hebben, waar de Belgische jeugd generatie op generatie landgenoten hebben zien winnen op kasseien en daardoor geïnspireerd raakten kan datzelfde wellicht hier in Nederland het geval zijn. Wellicht dat Anna van der Breggen is gaan dromen van Olympisch goud nadat ze van Moorsel zag in Sydney/Athene, en zo zullen er ook nu jonge meisjes zijn die er nu van dromen de nieuwe Vos/van de Breggen te worden.

De vraag waarom NLse vrouwen in het algemeen zo goed presteren, allereersr is de concurrentie bij de meestte mannensporten simpelweg groter, maa ik denk ook deels door verleden. Zijn toch grotendeels zelfde sporten waarin Nederlandse vrouwen het als jaren goed doen, Hockey, Zwemmen, Schaatsen. Plus nog een heel belangrijk detail: investeren, geld pompen in sporten rendeert; zie Turnen, BMX, Roeien etc.

Blijft natuurlijk wel puur mijn persoonlijke theorie dit….

moa 25 april 2017 om 16:32

Vorig jaar won Deignan alles, nu zij. Wat een ploeg. Die Deignan telkens mee op het podium ook? Sta me toe de wenkbrauwen toch wat te fronsen. Zeker na de gemiste controles van vorig jaar binnen dit team.

Moesten bepaalde mannelijke collega’s zo presteren, dan staat dit forum in rep en roer.

Headlines

Materiaalzone

Populair