Anna van der Breggen en Chantal van den Broek-Blaak kondigen afscheid aan

zondag 10 mei 2020 om 15:04
Anna van der Breggen en Chantal van den Broek-Blaak kondigen afscheid aan

foto: Cor Vos (archief)

Anna van der Breggen (30) en Chantal van den Broek-Blaak (30) hebben hun afscheid van het wielrennen al aangekondigd. Van der Breggen hangt na het seizoen 2021 haar fiets aan de wilgen, terwijl Blaak een half jaar later ermee stopt. Daarna worden zij ploegleider bij SD Worx.

Van der Breggen mist motivatie
Voor Van der Breggen wacht na dit jaar bij Boels-Dolmans nog een seizoen in dienst van SD Worx, dat vanaf 2021 de nieuwe hoofdsponsor wordt van de Nederlandse vrouwenploeg. “Ik heb één jaar bijgetekend als wielrenster. Daarna blijf ik bij de ploeg, maar als ploegleidster. Dus ik stop na volgend jaar met fietsen”, aldus de olympische kampioene van Rio de Janeiro, die haar blik voor volgend jaar richt op de Spelen in Tokio.

“Ik merk dat ik echt die motivatie voel voor de Olympische Spelen, maar dat het soms ietsje minder is voor de andere wedstrijden. En ik vind dat je als topsporter echt die motivatie moet hebben, vanuit het diepste moet voelen: ik wil winnen”, legt Van der Breggen uit in het persbericht. Tegen de tijd dat ze stopt is de wereldkampioene van Innsbruck nog maar 31 jaar.

Blaak: “Wil echt stoppen op het hoogste niveau”
Van den Broek-Blaak, die in 2017 in Bergen wereldkampioene werd, stelt haar pensioen iets langer uit. Ze wil het voorjaar van 2022 nog wel rijden. “Ik heb bijgetekend, maar voor anderhalf jaar. En dat is dan direct het einde van mijn carrière”, zegt ze. “Ik wil echt stoppen op het hoogste niveau, dus wanneer stop je dan? Dat is een lastige keuze, maar ik denk dat dit een heel mooi moment is.”

Het contract dat beide rensters tekenen als ploegleider bij SD Worx loopt tot eind 2024. “Het is mooi dat we in deze voor de topsport moeilijke periode positief nieuws kunnen melden. Met Van der Breggen en Blaak verbinden we twee toprensters, die de afgelopen jaren mede het dna van de ploeg hebben bepaald, voor de lange termijn aan het team. Met beiden straks in een begeleidende rol denken we als team opnieuw stappen te zetten”, zegt teammanager Erwin Janssen.

Danny Stam, nu nog ploegleider, gaat de rol van sportief manager vervullen. “Voor het vrouwenwielrennen is het een revolutionaire stap dat wij twee van onze toprensters nu laten doorgroeien in de begeleiding. Wij hebben het volste vertrouwen dat we met hen in de ploegleiding en coaching de lat opnieuw hoger kunnen leggen”, aldus Stam.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Yeez 10 mei 2020 om 15:13

Dat is nog jong zeg

0
AWestie 10 mei 2020 om 15:15

Poef, geen klein pils dit. Voelt zo gek, zo vroeg maar begrijp zeker Anna’s punt wel. Die heeft alles gewonnen eigenlijk. Is het seksistisch dat ik in mijn hoofd dan ook meteen verband leg met dat beide dames recent getrouwd zijn?

0
Romāns Vainšteins 10 mei 2020 om 15:33

Eerder pragmatisch dan seksistisch wanneer je bedenkt dat veel mensen graag een gezin stichten.

0
Gilberto 10 mei 2020 om 15:37

Tegenwoordig ben je al snel seksistisch, racistisch, noem maar op..

0
Sephiroth 10 mei 2020 om 15:40

Nee, eerder conservatief en ouderwets ;-) tegenwoordig hoef je immers niet met getrouwd te zijn voordat je het bed met iemand mag delen :-p

0
AWestie 10 mei 2020 om 18:05

Het gaat mij ook niet om de volgorde, boeit mij vrij weinig. Ik bedacht alleen dat ze beiden recent zijn getrouwd en dat zoiets ook gevolgen heeft voor thuissituatie, denken over de toekomst e.d.

0
NCK17 10 mei 2020 om 15:19

Van der Breggen heeft bijna alles gewonnen in het vrouwenwielrennen dat je kan winnen. Zeer succesvolle wielrenster. Ga de strijd met Annemiek van Vleuten wel missen.

0
HoofdIsVrij 10 mei 2020 om 15:37

In interviews kwam het ook al een aantal keer duidelijk naar voren bij Van der Breggen dat er voor haar meer is dan fietsen. Ze schijnt ook erg gelovig te zijn, dus dan staat een gezin waarschijnlijk ook op de planning.

Komt niet als een verrassing dit.

0
Gilberto 10 mei 2020 om 15:39

Het is wel zo gezond dat je wat meer heb dan alleen die fiets. Er lijden er helaas genoeg aan dat zwarte gat

0
Sephiroth 10 mei 2020 om 15:39

Geloof heeft daar weinig mee te doen hoor… Hormonen eerder.

0
Sephiroth 10 mei 2020 om 15:38

Daar gaan twee iconen, maar als ze er klaar mee zijn, dan kan ik niet dan respect ervoor hebben. Wat dat betreft is vos echt bizar lang in het wielrennen actief.

Mij benieuwen welke rensters de sterrenstatus gaan overnemen.

0
HoofdIsVrij 10 mei 2020 om 15:42

Vollering en Wiebes?

0
Cayolle 10 mei 2020 om 15:52

VdB heeft het er ook al vaker gehad over stoppen (in interviews), echt een verrassing is het niet maar wel erg jammer, zo talentvol, zo mooi op de fiets en inderdaad de strijd met Van Vleuten (als die nog langer doorgaat) die we gaan missen.

0
Michelangelo 10 mei 2020 om 16:01

Komt niet als een verrassing dat Anna gaat stoppen. Ze heeft eigenlijk alles al gewonnen, en je zag al dat ze uitstapjes nodig had richting bijvoorbeeld mountainbiken om zichzelf scherp te houden. En of er ook iets van kinderwensen speelt, daar kan ik niet over oordelen. Maar ze lijkt me vanaf een afstandje wel het type dat ook graag een gezin wil stichten.

En voor Chantal Blaak geldt min of meer hetzelfde. Natuurlijk niet de erelijst van vd Breggen, maar ook al veel gezien en veel gewonnen. Ook hier zal een kinderwens mee kunnen spelen.

0
Krakowic 10 mei 2020 om 16:04

Prachtige carrières gehad en nog één keer alles eruit halen wat erin zit straks! Geeft de wegwedstrijd in Tokio nog weer een extra dimensie.
Mooi dat ze ploegleider worden daarna. Zou ook tof zijn om eens vrouwen bij mannenploegen aan het werk te zien als ploegleider. Zeker deze twee, die zoveel gewonnen hebben, zouden alleen al qua winnaarsmentaliteit een mooie toevoeging zijn.

0
fietsvriend 10 mei 2020 om 16:52

Ik dacht eerst dat het een 1 April grap was.
Maar verder, tjeetje ja, er is meer dan wielrennen natuurlijk.
Wat een gat laten ze achter.

0
SteVwonder 10 mei 2020 om 16:54

En vos en van vleuten zijn op leeftijd (voor een wielrenner dan). Dus straks in een keer 4 toppers kwijt?

0
FMasciarelli 11 mei 2020 om 06:02

En Ellen van Dijk is inmiddels ook al 33..

0
KingstonHTP 10 mei 2020 om 17:00

Het zal ook wel niet echt super betalen, anders zouden ze vast (ook) een stuk meer gemotiveerd zijn om langer door te gaan (logisch).

0
Koers 10 mei 2020 om 17:36

Exact wat ik dacht. Maar volgens de nos zouden toprensters tussen de 1 a 2 ton verdienen. Dat valt mij eerlijk gezegd behoorlijk mee en lijkt me genoeg motivatie. Tijd om de plannen voor een tour voor vrouwen door te pakken, dan zou het mij niet verbazen als ze die nog even mee willen pikken

0
ParijsTours2004 10 mei 2020 om 17:17

Tjonge, respect voor de keuze natuurlijk, maar wel jammer!

0
Frederik Blieck 10 mei 2020 om 17:54

Ik respecteer uiteraad de keuze van deze 2 grootheden, maar betreur het toch wel enigzins. Ik denk dat in tegenstelling tot de heren de carriere van de dames ietsje langer kan blijven duren. Er zijn genoeg 31-plussers die bewijzen dat je tot je 40ste nog kan winnen. Ik vermoed dan ook dat deze keuze een beetje een combinatie is van alle doelen bereikt en een kinderwens anderzijds. Ik denk dat het vrouwenwielrennen het onderbreken van de carriere omwille van een kinderwens zal moeten kunnen plaats geven en inbouwen zodat meer dames na de zwangerschapesperiode terug kunnen inschakelen. Tot op heden zijn er te weinig rolmodellen op Marta Bastianelli en Lizzie Armitstead (ik noem ze bewust geen Deignan, omdat ik geen voorstander van naamveranderingen ben; ik vind dit te patriarchaal).
Ik ga ze wel missen deze toppers die je terecht als rolmodel mag bestempelen. Van Anna had ik het wel enigzins verwacht. Zij neemt alles tot in het uiterste au sérieux, dus gaat ze haar rol in haar gezin met minstens eveneel vuur en passie vervullen als haar fietscarriere. Chantal zag ik iets langer meegaan. Soit, dankbaar voor al waar ze voor staan en ze zullen zeker goede ploegleidsters zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone