Solozege Van der Breggen in Ronde van Vlaanderen, volledig Nederlands podium

Solozege Van der Breggen in Ronde van Vlaanderen, volledig Nederlands podium

foto: Boels-Dolmans

Door Nick Doup en Julian Dubbeld
zondag 1 april 2018 om 15:26

Anna van der Breggen heeft in Oudenaarde de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De olympisch kampioene van Boels-Dolmans ontsnapte op de Kruisberg en knalde een imponerende solo uit haar benen, mede door goed afstopwerk van haar ploeggenoten. Het podium kleurde volledig rood-wit-blauw met Amy Pieters (Boels-Dolmans) op twee en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) op drie.

Geen vroege vlucht
Een definitieve vroege vlucht werd er in de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen nooit gevormd. Alle rensters wisten: onder deze natte weersomstandigheden zal de koers nog zwaar genoeg worden. Desalniettemin waren er enkele rensters die een poging ondernamen. Zo probeerden de Nederlanders Chanella Stougje, Karlijn Swinkels en Maaike Boogaard samen met vijf andere kompanen na een uur koers een gat te slaan met het peloton. Twintig minuten bleven zij vooruit, maar met nog 110 kilometer te gaan was het over voor de acht. Ook een poging van Natalie van Gogh strandde in schoonheid.

Massale val op de glibberige wegen
Toen de hergroepering een feit was en de rensters zich opmaakten voor de definitieve finale, met de Muur van Geraardsbergen op 64 kilometer van de streep, ging het mis; een grote valpartij vooraan het peloton met daarbij Chloe Hosking, Roxane Fournier en Julia Soek als grootste slachtoffers zorgde ervoor dat vooraan nog vijftien rensters overbleven. Na de Muur kwam alles op de glibberige wegen weer bij elkaar.

Anna van der Breggen springt weg na goed ploegwerk
De Kanarieberg zorgde voor een nieuwe schifting, waardoor een groep van veertig de finale in ging. Op de Kruisberg trok Boels-Dolmans alles uit elkaar. Na sterk kopwerk van Amy Pieters demarreerde Anna van der Breggen, die direct een gat sloeg op een favorietengroep van tien. De olympische kampioene kon uitlopen, omdat enkele ploeggenotes goed afstopwerk leverden.

Boels-Dolmans stopt af
Op de Oude Kwaremont hield Van der Breggen haar voorsprong vast. Ashleigh Moolman was de sterkste achtervolgster, maar dat was op meer dan een minuut achterstand. Annemiek van Vleuten en Kasia Niewiadoma vonden de aansluiting bij Moolman, maar Pieters was mee gesprongen en verstoorde de achtervolging. Na de Paterberg liep Van der Breggen daardoor alleen maar uit, waarna ze in Oudenaarde haar handen ten hemel kon richten. Het is voor Van der Breggen haar eerste overwinning in Vlaanderens Mooiste voor vrouwen.

Nederland op 1, 2 en 3
Twee kleine achtervolgingsgroepen kwamen twee kilometer voor de streep samen. Het was Pieters die in de sprint om de tweede plek het feest compleet maakte voor Boels-Dolmans. Van Vleuten wist Moolman achter zich te houden in de strijd om de derde podiumplaats. Met Chantal Blaak (vijfde) en Ellen van Dijk (zevende) eindigden nog twee landgenoten in de top-10.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Wheely 1 april 2018 om 15:28

Geweldig, wat een podium!

0
Poeksel 1 april 2018 om 15:31

Het werd weer eens tijd voor een 1-2-3. Was al een halve week geleden!

0
rahimns 1 april 2018 om 15:31

Wat een ongelofelijke klasbak is ze toch… op dit moment gewoon de allerbeste vrouw op de fiets.. respect hoor.

0
kelderfan 1 april 2018 om 15:32

Wat een overmacht van die Anna. Chapeau mevr. v.d. Breggen.

0
Moosje07 1 april 2018 om 15:33

Knap hoor, en wat een overmacht van Boels, nog 3 man in de eerste groep.

0
Chaba 1 april 2018 om 15:40

De sterkste vrouw sinds Vos. Als zij zich ergens toe zet dan wint ze. Wat een renster! Hoe ze weg rijdt, Ellen van Dijk die probeert te counteren als hardrijdster kan gewoon niet aanhaken.

0
Patat Lefevre 1 april 2018 om 15:44

Gwweldig!!

0
EmPeHa 1 april 2018 om 15:57

Knap gereden. Mocht die bevoorrading nog wel of niet?

0
Brummel 1 april 2018 om 17:27

Chapeau! Goed om te zien dat ook de dames meer zendtijd krijgen, maar mag nog meer wat mij betreft

0
Alto 1 april 2018 om 17:59

Geweldige overwinning en heel goed om te zien dat Sporza 2 kanalen had. Dat moet vaker gebeuren (NOS!)

0
itty 1 april 2018 om 18:29

Idd Alto

0
oscarito1908 1 april 2018 om 18:31

Van Vleuten kan ook op ieder parcours uit de voeten.

0
Dutchbiker 1 april 2018 om 18:57

Topprestatie weer van de Nederlandse vrouwen!

0
nolvh 1 april 2018 om 18:57

NOS zendt liever voetbal uit. Ze hebben nog steeds niet in de gaten wat voor toppers we hebben in de wielrennerij. Petje af voor onze klasbakken.

0
Bikeage 1 april 2018 om 23:55

Wat een renster!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone