Anna van der Breggen maakt bij Ronde van Drenthe debuut als co-commentator

maandag 18 oktober 2021 om 17:33
Anna van der Breggen maakt bij Ronde van Drenthe debuut als co-commentator

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen maakt komend weekend haar debuut als commentator bij een wielerwedstrijd. De onlangs gestopte wielrenster schuift aan als co-commentator van Herbert Dijkstra bij de Ronde van Drenthe voor vrouwen. Ze is zaterdag te horen op TV Drenthe.

De Ronde van Drenthe is – na een verplaatsing vanwege de coronacrisis – de afsluiter van de Women’s World Tour voor vrouwen. Van der Breggen is sinds afgelopen zomer inwoonster van het Drentse Meppel. De toekomstig ploegleider van SD Worx duikt eerst de commentaarcabine in, voordat ze definitief de volgwagen instapt. “Ik denk dat ik daar m’n handen vol aan ga hebben, dus ik weet niet of ik dan nog tijd heb om nog een keer achter de microfoon te kruipen”, zegt ze tegen RTV Drenthe.

“Soms hoor ik commentatoren die het vrouwen wielrennen niet echt kennen. Zonder kennis van de tactiek worden rensters in de koers wel eens afgerekend op hun beslissingen, terwijl de commentator het plan erachter niet kent. Verder hou ik van enthousiasme en positiviteit in het commentaar. Het is mooi als een kijker een positief gevoel aan een koers overhoudt”, vertelt Van der Breggen.

De tv-uitzending van de Ronde van Drenthe op RTV Drenthe begint zaterdag om 14.00 uur. Vrijdag (Drentse Acht van Westerveld voor vrouwen) en zondag (Ronde van Drenthe voor mannen) wordt er ook nog gekoerst.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Brabander 18 oktober 2021 om 17:57

Anna lijkt me top.
Maar wat ze toch in die Herbert blijven zien is me echt een raadsel hoor

0
ChefSpijker 18 oktober 2021 om 18:50

Dit is voor Herbert een thuiswedstrijd.

0
Michelangelo 18 oktober 2021 om 18:03

Een goed paard is nog geen goede ruiter.

Ik denk dat Anna heel veel kan vertellen over wat er in de koers gebeurt en wat erachter zit, maar dan hoop ik wel dat ze er iemand naast hebben zitten die de juiste energie in het commentaar kan houden. En dan kan het wel eens een hele goede mix zijn.

0
Alfons Haavers 18 oktober 2021 om 18:23

Ik ken Anna niet zo heel goed, maar dat van die juiste energie lijkt me inderdaad belangrijk.

In de interviews die ik met haar gezien heb, kwam ze altijd vrij monotoon over.

Geweldige renster natuurlijk met wellicht een goeie blik op het huidige vrouwenpeloton, maar voor zo’n uitzending heb je toch ook de juiste stem en intonatie nodig lijkt me.

0
Cayolle 19 oktober 2021 om 10:54

Lijkt me inderdaad belangrijk, @Michelangelo. Anna is in (korte) interviews niet de meest extraverte persoon, maar in combinatie met Herbert kan het misschien wel . Af en toe een nuchtere correctie is haar in ieder geval wel toevertrouwd .. Je kan het in ieder geval een keer proberen.

0
Murcia 18 oktober 2021 om 18:16

Een paar uur naast Herbert en je gaat zo weer terug in het actieve wielrennen.
Ik vind het altijd verfrissend als er een co-commentator met kennis van zaken bij zit maar er komt wel wat meer bij kijken dan je eigen ervaring. Ik vind Roxane Knetemann echt een verrijking, zeker als ze met Nelissen mag werken. Misschien is Anna ook een schot in de roos.

0
VerstandOpNul 18 oktober 2021 om 18:34

Ik ben nu al benieuwd naar de chemie tussen Anna en Herbert…
Waarom laat de NOS vrouwelijke commentatoren alleen bij vrouwen-wielrennen aanschuiven trouwens? Alsof vrouwen geen wedstrijden bij de mannen zouden kunnen duiden..

0
Brabander 18 oktober 2021 om 19:16

Precies dit.
Persoonlijk vind ik Danny Nelissen in combinatie met Roxamne Knetemann veruit het beste duo. Dat is toch heel wat beter dan Dijkstra & Ducrot en DJ Joris. Ik zou er dan zelfs over gaan twijfelen om op de NPO af te stemmen

0
vroege vlucht 19 oktober 2021 om 10:30

Dijkstra en Ducrot is al jaren om te huilen.

0
Michiel 18 oktober 2021 om 19:12

Hebben vrouwen een andere koerstactiek dan mannen dan?

0
Michelangelo 18 oktober 2021 om 19:51

Als je het mij vraagt: ja.

Er is veel meer verschil in niveau tussen de verschillende ploegen/rensters. Koersen zijn korter, etc.

En daarbij: het gaat er in het vrouwenpeloton ook gewoon anders aan toe als bij de mannen. Bovendien zijn veel dames voor de buitenstaanders niet bekend, maar weten ze in het peloton vaak beter wat iemand wel en niet kan. Terwijl bij mannen iedereen zo’n beetje weet welke uitslagen iemand heeft gereden, of ie kan sprinten of juist niet, etc.

Dan is het denk ik goed om er iemand te hebben zitten die dat kan duiden.

0
Michiel 18 oktober 2021 om 20:23

Ok. Dus naarmate het niveau toeneemt bij de vrouwen zal er waarschijnlijk ook meer net zo als de mannen gekoerst worden qua tactiek. Fair enough, wordt Anna dus de excuus Truus om eea te duiden. Zonder dollen, dat weten de mannelijke commentatoren toch ook wel? We gaan het meemaken. Vos heeft me de laatste maanden zo beroerd dat ik het vrouwen wielrennen meer ben gaan kijken en waarderen.

Hopelijk duidt Anna ook die malle paardenstaarten in t vrouwen peloton

0
Koers 19 oktober 2021 om 05:59

Ze kent natuurlijk ook veel van de dames persoonlijk, dat kan ook wel extra inzicht bieden voor de kijker. Een beetje zoals Karsten soms wel eens wat over Tom weet te vertellen die kwam aanwaaien, of over alle renners waar hij mee gereden heeft. 2 commentatoren die niet met de dames hebben gereden, weten vrijwel niets over hen te vertellen wat niet in het nieuws is geweest.

0
Pietspeed 18 oktober 2021 om 19:23

Nog steeds jammer en enigszins onbegrijpelijk dat ze niet er nog 2 jaartjes aan vast plakt… A la de opmerking van Froome!

0
Cayolle 18 oktober 2021 om 21:32

Jammer vind ik het wel (nog steeds): Had haar, met haar talent, (o.a.) nog wel een keer de TdF willen zien rijden.
Maar ze heeft voor mij voldoende duidelijk gemaakt waarom ze stopt, dus onbegrijpelijk is het voor mij niet meer.

0
Bankzitter 18 oktober 2021 om 22:27

Hopelijk wordt dit een geslaagdere poging dan met Demi Vollering op Eurosport. Ze kan trappen met de besten, maar commentaar was (nog) niet haar ding.

Anna heeft heel veel kennis, maar op tv gaat het voornamelijk over hoe je het overbrengt en hoe je de kijker kunt blijven boeien. Ik ben benieuwd!

0
notriple 19 oktober 2021 om 07:50

Aardige meid, geweldige carriere gehad, maar ik zit niet te wachten op haar als co-commentator.

0
De Siepel 20 oktober 2021 om 15:03

Ik laat me verrassen, maar volgens mij heeft ze los van uitgebreide kennis, geen geschikte stem als commentatrice. Te monotoon.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone