Anna van der Breggen heerst in koninginnenrit Setmana Ciclista Valenciana
Anna van der Breggen - foto: Cor Vos
vrijdag 21 februari 2020 om 17:01

Anna van der Breggen heerst in koninginnenrit Setmana Ciclista Valenciana

Anna van der Breggen heeft met groot vertoon van macht de koninginnenrit in de Setmana Ciclista Valenciana op haar naam geschreven. De 29-jarige renster van Boels-Dolmans won de bergrit met aankomst in Finestrat dankzij een solo van bijna veertig kilometer. Van der Breggen heeft ook de leiding gegrepen in het klassement.

Met de Deense Emma Norsgaard in de leiderstrui vertrok het peloton uit Agost voor de tweede etappe van de Setmana Ciclista Valenciana, die dit jaar voor de vierde maal wordt georganiseerd. Norsgaard, winnaar van de openingsetappe na een hectische finale, wist dat ze weinig kans had om haar leidende positie vast te houden, want de rensters kregen maar liefst vier serieuze beklimmingen voorgeschoteld.

Direct vanuit het vertrek ging het al omhoog, maar na veertig koerskilometers begon het spektakel pas echt. De Puerto de la Carrasqueta (5,3 km à 4,3 procent gemiddeld) zorgde al voor brokken in het peloton en op de Puerto de Benifallim (15,2 km à 3,7%) ging Zwitsers kampioene op de pedalen staan. De tijdritspecialiste van Bigla-Katusha reed een mooie voorsprong van meer dan een minuut bijeen, maar op de voorlaatste klim van de dag smolt haar voorsprong als sneeuw voor de zon toen Anna van der Breggen op de pedalen ging staan.

Een versnelling genoeg voor Van der Breggen
Tot dan toe had AvdB zich niet actief met het koersverloop bemoeid, maar op de Puerto de Tudons (8,2 km aan 4,2%) schudde ze aan de boom. Een versnelling was voor Van der Breggen genoeg om het verschil te maken. Ze knalde iedereen uit het wiel en ze reed in een ruk naar de koploopster toe. De kopvrouw van Boels-Dolmans duldde Reusser niet in haar wiel, want ze liet haar direct ter plaatse.

Achter Van der Breggen reden Demi Vollering en titelverdedigster Clara Koppenburg ook weg uit het voorste peloton. Zij probeerden uit alle macht naar Van der Breggen te rijden, maar dit Duits-Nederlandse duo slaagde daar niet in. Na de Puerto de Tudons ging het een kilometer of 25 in dalende lijn op weg naar de slotklim, maar ook in de afzink kon het tweetal niet vooraan geraken. Op de Puerto de Finestrat (4,2 km aan 4,6%) was het voor Van der Breggen enkel zaak om stand te houden en dat deed ze met verve. Ze breidde haar voorsprong op het nijdige slotklimmetje zelfs nog iets uit.

Van der Breggen kon rustig de tijd nemen om de de handen in de lucht te steken. Aangezien ze in de openingsetappe ook al in de voorste groep finishte, heeft ze nu in het klassement circa een halve minuut voorsprong op Koppenburg, die in de strijd om plaats twee het hoofd moest buigen voor Vollering. Het Nederlandse toptalent verloor in de eerste rit wat tijd en zij staat nu derde in de rangschikking. De Setmana Ciclista Valenciana duurt nog tot en met zondag.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
10 Reacties
Sorteer op:
21 februari 2020 17:13
Pff... Amper 30 seconden. Zwak.
21 februari 2020 18:13
Niveau van de Nederlandse dames moet echt omhoog, anders pakt Chloé Dygert goud op de tijdrit en wegwedstrijd op zowel de OS als het WK.
  21 februari 2020 18:17
  @franco
  Ok. En wat heeft dat met deze koers te maken? Overigens is Chloe Dygert niet echt een klimmer.
  21 februari 2020 18:42
  Dygert concentreert zich dit jaar ook vooral op de baan, met als doel de achtervolging en de individuele tijdrit op de weg op de OS.
  21 februari 2020 19:55
  Deze opmerking was grappig bedoeld toch? Mag ik hopen
21 februari 2020 18:32
Oei noem Vollering niet een toptalent(maar helaas is ze dat wel) ,Anders krijgen we weer de zelfde taferelen als die andere Parkhotel renster
  21 februari 2020 19:56
  Hoe moeten we haar anders benoemen? Heb je suggesties? ;)
21 februari 2020 18:43
Er zijn nog constantes in het leven... Knap weer!
  21 februari 2020 20:00
  Jep. Anna heeft echt zoveel talent. Dat is ongeëvenaard. Ja, door Annemiek van Vleuten dan. Maar die stopt er zoveel trainingsarbeid in. Wat ook weer te prijzen valt uiteraard. Er zit ook niemand zo mooi op de fiets als Anna (m/v). Net een machine
21 februari 2020 19:11
En vooral zo snel, waarscijnlijk met de snelheid van het licht.

Reacties zijn gesloten.