Anna van der Breggen begint seizoen met zege in Omloop Het Nieuwsblad

Anna van der Breggen begint seizoen met zege in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

zaterdag 27 februari 2021 om 17:22

Anna van der Breggen is haar seizoen begonnen met een zege in Omloop Het Nieuwsblad. De wereldkampioen reed weg op de Bosberg en soleerde in Ninove naar de overwinning. Tweede werd Emma Norsgaard, derde Amy Pieters.

Vroege vlucht met Waterreus en Jongerius
Vier kilometer duurde het voor een vroege vlucht met drie rensters zich losmaakte van het peloton. Daarbij twee Nederlanders: Kylie Waterreus en Claudia Jongerius. De Britse Elizabeth Bennett maakte de vlucht compleet.

De vlucht bleef ruim zeventig kilometer uit handen van het peloton, waar Team SD Worx het voor het zeggen had. Vlak voor de Molenberg kwam hun vlucht ten einde. Langzaam maar zeker kon het spel tussen de favorieten beginnen.

Van Vleuten lost
De Molenberg bracht vervolgens nog geen spektakel, maar de Haaghoek wel. Op het moment dat Europees kampioen Annemiek van Vleuten in de problemen werd gemeld trok wereldkampioen Anna van der Breggen stevig door. In haar eerste koers voor Movistar ging Van Vleuten al vroeg overboord. Vooraan bleef een kleine groep met de meeste favorieten over.

Van Vleuten – foto: Cor Vos © 2021

Vollering trekt ten aanval
Lotte Kopecky viel daarna aan op de Berendries, maar reed niet weg. Datzelfde gold voor Van der Breggen een aantal minuten later. Demi Vollering had met nog 25 kilometer te gaan wel succes. Vollering pakte al snel 25 seconden, maar moest ook nog de Muur van Geraardsbergen en Bosberg over.

Alleen begon de Nederlandse aan de beklimming in Geraardsbergen, maar daar kwam haar vlucht ten einde. Elisa Longo Borghini en weer Kopecky roken daarna hun kans schoon, maar zagen onder meer Jolien D’Hoore en Van der Breggen aansluiten.

Van der Breggen beslist de wedstrijd
Uiteindelijk kwam het allemaal aan op de Bosberg. Van der Breggen plaatste aan de voet van de helling een beslissende versnelling. De wereldkampioen reed in de laatste vijftien kilometer alleen naar de meet in Ninove met een voorsprong van twintig seconden.

De samenwerking in de achtervolgende groep van veertien rensters was in de laatste kilometers ver te zoeken. Al vroeg wist Van der Breggen dat ze bezig was aan een zegetocht. Met een voorsprong van meer dan een halve minuut kon ze in Ninove het zegegebaar maken.

Norsgaard en Pieters completeren podium
Achter Van der Breggen mocht de achtervolgende groep sprinten om de laatste twee podiumplaatsen. Norsgaard haalde het in die sprint voor Pieters en D’Hoore.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Limal 27 februari 2021 om 17:33

Knappe zege weer van van der Breggen! De ene wereldkampioen/e is al beter dan de andere in een solo van 30 km :-)

0
Michelangelo 27 februari 2021 om 17:40

Als je punten uit zou kunnen delen voor stijl, dan krijgt Anna een dikke 10. Zit schitterend op de fiets, en ze gaat nog hard ook.

0
Franco Ballerini 27 februari 2021 om 17:48

Fantastische stijl. Wat is het jammer dat ze er na dit seizoen mee stopt. Begrijpelijk, de biologische klok tikt. Na Dygert de beste wielrenster ooit (behalve dan zwaar bergop; dan is het van Vleuten).

0
Asje Menou 27 februari 2021 om 18:11

@Franco Ballerini,

Die heeft nog nooit een klassieker gewonnen, of een grote ronde van formaat. Ik vind dat je vooruit loopt op de zaken. Het is zeker een topper in spe, maar ze moet het nog wel eerst waarmaken.

0
Franco Ballerini 27 februari 2021 om 18:32

@Loekie: omdat ze nooit heeft mee gedaan. Dit jaar gaat ze er voor en mijn voorspelling: ze rijdt de boel overhoop. En een paar gouden plakken op de OS (als die doorgaan) op de koop toe.

0
tendam 27 februari 2021 om 18:57

@franco
Je lijstje slaat nergens op, behalve als je vorig jaar bent begonnen met vrouwenkoers kijken.

0
harryjohan71 27 februari 2021 om 22:01

@Franco Ballerini Hoe kun je nu de beste wielrenster ooit zijn, als je alleen in Amerika successen hebt behaald? Ook al wint ze dit jaar alles kan ze nog niet tippen aan het palmeres van Vos, Van der Breggen, Van Moorsel en Van Vleuten om maar een paar te noemen.

0
Franco Ballerini 27 februari 2021 om 22:37

Het antwoord is simpel: WK tijdrijden 2019 dames. Haar tussentijden waren vergelijkbaar met de heren beloften. Absoluut nog nooit eerder vertoond. In 2020 was zij zonder val ook met twee vingers in de neus WK geworden, zowel in tijdrit als wegwedstrijd.

0
Asje Menou 27 februari 2021 om 23:02

@Franco

Dat was inderdaad zeer indrukwekkend, maar dan heb je het over een afstand van dertig kilometer. Dat kun je niet vergelijkend met een koers van 125 kilometer, maar ik ben het wel met je eens dat het een wielrenster is met zeer veel potentie.

0
Dolfy 27 februari 2021 om 17:46

Sterke solo! Veel Paars in het peloton. Wel een erg mooie kleur uiteraard… :)

0
Murcia 27 februari 2021 om 17:51

Gaat verder waar ze vorig jaar gebleven was, Klasse!
Sportland Nederland gaat deze slokop missen na dit jaar.

0
Cayolle 27 februari 2021 om 17:59

Schitterende zege weer dit! Inderdaad weer genoten van zoveel klasse (ook tactisch) en stijl. (Zelf zei ze: “Het zag er niet uit (op de Bosberg) …” Da’s wel erg veel (valse) bescheidenheid! Zelfs daar ziet het er bij haar nog mooi uit.) Wat jammer dat zij na dit jaar stopt! Vanuit haar standpunt begrijpelijk, maar wel erg jammer voor de fans!

0
john 27 februari 2021 om 18:14

Snap niet dat er niet meer ploegen met paarse truien rond fietsen ,dan zijn ze nog beter herkenbaar voor de kijkers

0
Franco Ballerini 27 februari 2021 om 18:36

Gendergelijkheid, die mix van blauw met rose.

0
xistnc 27 februari 2021 om 19:04

Het duurde even voordat ik doorhad dat het verschillende ploegen waren.

0
Gilberto 27 februari 2021 om 20:31

Mooi internationaal rijtje!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone