Anna van der Breggen: “Als we wel alle informatie hadden, hadden wij meer kunnen doen”
foto: Cor Vos
zondag 25 juli 2021 om 11:13

Anna van der Breggen: “Als we wel alle informatie hadden, hadden wij meer kunnen doen”

Vijf jaar na haar gouden medaille in Rio reed Anna van der Breggen in de olympische wegkoers van Tokio naar de vijftiende plaats. Maar na afloop ging het vooral over de verrassende winnares Anna Kiesenhofer en de verwarring in de finale.

“We hebben op zich een pittige koers gereden. Het resultaat is gewoon jammer, dus daar balen we van”, zei Van der Breggen, die landgenote Annemiek van Vleuten naar het zilver zag rijden. De verrassende winnares Kiesenhofer was ook voor de Nederlandse een verrassing. “Ik denk dat niemand haar op het lijstje had geschreven. Ikzelf ook niet, want ik ken haar eigenlijk niet. Dat hebben we wel onderschat.”

Dat het peloton de kopgroep had onderschat door tien minuten weg te geven, was het verhaal van de dag. “Maar in hoeverre kan je het fout doen als je iemand niet kent? Het was sowieso heel verwarrend. De finale was ook verwarrend. Op een gegeven moment dachten we, ‘dat gaat goed’ en pakten we de Poolse en de Israëlische terug. En op dat moment reden we voor ons idee voor de winst. En uiteindelijk was dat niet zo. Dat is gewoon heel jammer.”

“Het was een wedstrijd zonder communicatie en die kopgroep pakte in het begin tien minuten. Eigenlijk zou je moeten gaan tellen hoeveel er terugkomen en hoeveel er nog voorop zitten. Wij kunnen wel naar de auto om informatie te halen, dus dat hebben we ook wel gedaan. Maar in de finale doe je dat niet meer. Er was ook wat verwarring, want ik zag 1:35 op een bord dus volgens onze berekeningen was het goed en dan zouden we het wel halen. Maar uiteindelijk bleek dat een ander getal, dat was van de koplopers op degenen die daar nog er zaten. Het was gewoon van meerdere kanten verwarrend. De motor was er niet veel. En dan gebeurt zoiets.”

Of de Nederlandse ploeg niet iemand had moeten opofferen om de vlucht te controleren, werd Van der Breggen gevraagd. “Dat had gekund, maar als je kijkt naar wat wij wisten dan hadden we het goed berekend. Alleen hadden wij niet alle informatie. Als we wel alle informatie hadden, hadden wij meer kunnen doen. In principe hadden we gezegd dat Marianne Vos ging sprinten en wij het gat zouden dichtrijden, en dat deden we. In principe kwam het goed uit. Als dat meer was geweest, hadden we dat nog net wat harder gedaan.”

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2021 11:20
Voortaan maar de TV beelden streamen op je Garmin...
    25 juli 2021 11:33
    Van der Breggen beschermt Gunnewijk en de andere Nederlandse vrouwen. Tuurlijk wisten ze het.
    25 juli 2021 11:37
    Dat denk ik niet. Ze was na de finish echt van slag toen ze doorkreeg dat ze tweede was.
    25 juli 2021 11:57
    @Pietspeed Niet in alles hoef je een complottheorie te zien.. wat een vermoeiende mensen zeg.
    25 juli 2021 12:24
    @Pietspeed want je hebt ze gesproken???
25 juli 2021 11:25
Heel verwarrend allemaal.
    25 juli 2021 14:21
    Drie min twee is een, maar dat was een brug te ver.

    Aan de ander kant zag en hoorde ik van Vleuten vragen aan de Belgische motard hoeveel achterstand ze had, en ik had het idee dat ze wist dat er iemand alleen reed met rond de vier minuten voorsprong.

    Hoe kan dat nou?
25 juli 2021 11:26
Ben wel benieuwd of de rest van het peleton die Oostenrijkse ook niet in de smiezen had.
Ik bedoel, je rijdt het hele jaar met die dames, dan vraag je ook wat rond toch? Als je het niet zeker weet.

Anyway, Koos, start packing… :D
    25 juli 2021 13:05
    Goed ingelezen jongen. Zoek even op wie de bondscoach is en probeer het dan nogmaals
    25 juli 2021 15:54
    Que cera cera heeft nou eenmaal gesproken. Koos moet eruit.

    Forumgeintje ouwe reus!
25 juli 2021 11:30
"Eigenlijk zou je moeten gaan tellen hoeveel er terugkomen en hoeveel er nog voorop zitten. "

Bijvoorbeeld, ja.
    25 juli 2021 11:36
    Exact. Zoals het vroeger ook ging.
    25 juli 2021 11:36
    Niet te doen. Er hebben ook nog twee duo's kort tussen gereden die weer werden ingerekend, daarna werden de Afrikaansen na elkaar opgeraapt en op het eind eerst Labous en tenslotte datgene waarvan een deel van het peloton dacht dat het 'de kopgroep' was.
25 juli 2021 11:35
Zouden rijden voor Vos in de sprint en van Vleuten springt toch nog weg?? Conclusie en dat is zeker geen verwijt, ten onder met 4 koopvrouwen…die alle vier hoopte op eigen succes… geen samenwerking en al zeker niet voor elkaar gereden.
    25 juli 2021 12:25
    @nikleb koopvrouwen???
    25 juli 2021 17:22
    Het vrouwelijke equivalent van “kopmannen” , hahahaha …
25 juli 2021 11:36
Sorry Anna, maar dit is juist wat koersen zonder oortjes zo aantrekkelijk maakt voor de kijker.
    25 juli 2021 13:51
    Maar misschien een idee om dat niet meer zo abrupt in de belangrijkste koers in de 4jaar te doen?
    Misschien daar eens een andere balans in gaan vinden
    Kun je het zE kwalijk nemen dat ze dit niet gewend meer zijn?
    25 juli 2021 14:23
    Ik vond dit goed waardeloos. Het is toch wel duidelijk dat de sterkste niet gewonnen heeft, omdat kennelijk niemand de juiste informatie had bij de achtervolgers. Ze reden er nog minuten vanaf in de laatste vijf kilometer.

    Heel mijn zondagochtend verpest.

    Bah!
25 juli 2021 11:38
Nederland reed vooral niet tegen elkaar ipv met elkaar.Ze wilde een harde koers, maar vergaten zelf te koersen.
25 juli 2021 11:58
Een typische van der Breggenreactie. Heel nuchter maar het komt nu wel erg ongeloofwaardig over. Ze is bepaald geen fan van Van Vleuten. Het is vrouwennijd pur sang. Wat voor onderlinge afspraken zijn er eigenlijk van te voren gemaakt. Je laat toch geen kopgroep tien minuten vooruit rijden... Ook al heb je nog nooit van ene Kiesenhofer gehoord. Lachwekkende koers maar Kiesenhofer zeer gegund.
    25 juli 2021 12:27
    @Siepel vrouwennijd pur sang ??? Je kan je frustratie blijkbaar even kwijt.
    25 juli 2021 12:30
    Ja de misogynie doet het goed hier vandaag. Ze hebben er een potje van gemaakt, maar omdat aan geslacht toe te schrijven slaat echt nergens op.
25 juli 2021 12:11
Wel jammer dat er nu allerlei excuses gezocht worden i.p.v. zelf na te denken. Het was wel duidelijk dat NL niet als team reed. Durf dat tegen elkaar te zeggen.
25 juli 2021 12:11
"Dat hebben we wel onderschat.”

Zeg dat.
25 juli 2021 12:49
De grootste fout ligt bij de selectiekeuze, dus bij de bondscoach. Als je maar vier rensters mag selecteren, moet je minimaal twee knechten meenemen. Maar dat durfde Gunnewijk kennelijk niet. Ze ging voor de makkelijkste keuze: de vier beste rensters selecteren, en dan maar hopen dat het goed gaat. Maar het ging dus niet goed. Of ze had de durf moeten hebben om twee knechten te selecteren, Brand en Blaak bijvoorbeeld. Of ze had twee van de vier rensters vooraf al moeten vertellen dat ze een knechtenrol zouden moeten vervullen. En dat durfde ze ook niet. En dus krijgt een bange bondscoach wat ze verdient: geen goud!
25 juli 2021 12:54
Ieder land behalve Nederland had het door.. Hoe kan dat nou?!
    25 juli 2021 13:06
    Dat klopt niet er zijn er veel meer die het niet doorhadden
    25 juli 2021 13:14
    Kopecky had het in ieder geval wel door. Die kwam teleurgesteld binnen op de 4e plaats.
    25 juli 2021 14:10
    Lees net in AD het interview met Vos: 'Ja, ik wist dat er nog iemand voorop reed'. Dus enkel VV en VDB wisten het dus niet.. Wordt nog lachwekkender met de minuut.
25 juli 2021 13:01
Als Als Als... Als de hond niet kakt ontploft hij
25 juli 2021 13:17
Ha ha lachwekkend ! Het lijken zo wel ammateurs.
Er is dus geen communicatie tussen de vrouwen onderling.
Vos wist WEL dat Kiesenhoffer nog voorop lag !
Heeft dat niet gedeeld dus dan wordt er zeker niet gereden...
Of ze dacht ik houd mijn muil want anders moet ik voor vd Breggen en van Vleuten mezelf leeg rijden en heb geen kansen meer ..ik wacht rustig af en indien ze Kiesenhoffer terug halen win ik de sprint..
Kopecky zelfde gedacht, vd breggen/vleuten wisten niks ???
Fietsen is een teamsport !!!
25 juli 2021 13:19
Het is natuurlijk ook van de zotte om in alle wedstrijden oortjes te gebruiken en dan opeens in kampioenschappen niet.
Daarnaast moet de organisatie er gewoon voor zorgen dat de communicatie goed is. Dan kan dit ook niet gebeuren. We leven niet in de jaren 70, kom op zeg.
25 juli 2021 13:28
Van Vleuten zegt dat zonder oortjes rijden amateuristisch is. Ik zou eerder stellen dat dat de instelling van hun ganse ploeg dat was. Wat een geknoei. Vos was wel op de hoogte, (Kopecki trouwens ook) Misschien eens spreken met elkaar i.p.v. tegen elkaar te rijden. Voor mij is het duidelijk dat ze Van Vleuten hebben willen flikken, of op zijn zijn zachtst gezegd, zeker niet graag zagen winnen.
25 juli 2021 13:29
Je zou toch zeggen dat de dames (op Vollering na) toch ervaring genoeg hebben met het rijden van dit soort kampioenschappen. Wat mij betreft is de arrogantie van de NL'se dames vandaag netjes afgestraft, wij halen die amateurs vooraan nog makkelijk in maakt niet uit hoeveel minuten we ze geven. Ze hebben zelf nauwelijks koers gemaakt op die ene aanval van Annemiek na. Als dit als van den Breggen zijnde het laatste kunststukje van je carrière moet worden dan rij je toch de longen uit je lijf om hier te winnen, enige wat ze gedaan heeft is 500 meter stowiesijns op kop gereden toen het kalf al verdronken was.
25 juli 2021 13:36
Dat een gedeelte van de ploeg (Vos) het wel wist en de anderen niet wijst al op een gebrekkige teamgeest binnen Team Juichcape. In tegenstelling tot een WK waar men een dame of acht kan meenemen en dus voldoende knechten heeft nam men hier de vier toppers mee zonder vooraf duidelijke afspraken voor een scenario als dit. Je moet dan tenminste één vrouw opofferen om de voorsprong op zijn minst niet zover te laten oplopen. Ik blijf de indruk houden dat naast de incompetentie van Gunnewijk er ook echt een weerzin zit tussen AVDB en AVV die hier een rol speelde.
25 juli 2021 13:44
Slappe hap. Alleen Annemiek valt niets te verwijten.
25 juli 2021 14:03
Ok, dit is dus als 'topsport' absoluut niet serieus te nemen.
25 juli 2021 14:12
Bezopen dat de organisatie de rensters niet informeert over de situatie in koers.
    25 juli 2021 14:31
    Precies dit, volledig met je eens.
    25 juli 2021 14:35
    Zelfde als met de veiligheid: er is geen integrale organisatie. Uitzonderingen daargelaten, zoals de Amstel Gold Race.
    25 juli 2021 14:43
    Dan nog zou je als speler toch de stand kunnen bijhouden....

    Maar goed, ik lees bij andere landen weinig over die gebrekkige communicatie. Alleen Deignan gaf aan ook niet te weten dat Kiesenhofer voorop lag. Dus wel benieuwd hoe het in de andere teams ervaren is.
    25 juli 2021 15:52
    Er is hier ook niemand willekeurig al winnares over de finish gekomen. Die Oostenrijkse heeft gewoon voor iedereen zichtbaar harder gereden dan de rest die ook gewoon wisten hoe lang het nog was door die nogal grote boorden langs de weg. De enige "willekeur" die hier was bleek gebrekkige info te zijn die nadere landen wel bleken te hebben. Waar ligt dan de fout?
25 juli 2021 14:45
Het Nederlandse hoofdrekenen is belabberd: zowel bij hockey als wielrennen maken sporters telfouten. Nu nog de chef d equipe die het aantal medailles verkeerd heeft!
    25 juli 2021 17:15
    tja, ze hebben het dus moeten afleggen tegen een doctor in de wiskunde ....
25 juli 2021 17:14
'k heb VDB nooit gemotten van toen ze in Verweggistan, Bakoe of zoiets dacht ik, achter haar eigen landgenote sprong met een buitenlandse in haar wiel, ze won toen brons dacht ik maar dit bewijst alleen dat ze aan haar eigen denkt .... nooit maar dan ook nooit geschikt als ploegleidster
25 juli 2021 17:24
Het stiekem lachje verraad veel!!!
25 juli 2021 23:08
Wel weer negatieve reacties tav VDB diezij mijn inziens helemaal niet verdient Zij is hier zeker niet de hoofdschuldige en stelt zich, ondanks haar status altijd heel sociaal op. Helaas had ze zelf blijkbaar niet de vorm van het laatste WK. Hoop wel dat ze in de tijdrit nog haar beste vorm kan vinden.

Reacties zijn gesloten.