Andy Schleck: “Jungels moet niet meer aanvallen”

vrijdag 20 mei 2016 om 09:12
Andy Schleck: “Jungels moet niet meer aanvallen”

Foto: Sirotti

Andy Schleck herkent veel van zichzelf in zijn landgenoot Bob Jungels. Dat zegt de Luxemburgse oud-renner in een interview met Cyclingnews. Schleck – die zelf zijn doorbraak kende in de Giro van 2007 – ziet het feit dat er vrijwel geen druk op Jungels zijn schouders rust als een van de voornaamste redenen van zijn succes.

“Hij rijdt zonder druk”, aldus Schleck. “Als hij vrijdag moet lossen, dan is dat prima want hij heeft al meer gedaan dan er van hem verwacht werd. Dit kan ervoor zorgen dat hij de Giro kan winnen”, stelt Schleck. “Hij is jong, hij heeft een contract en een ploeg die in hem gelooft. Wanneer hij ’s avonds naar bed gaat hoeft hij alleen te denken ‘Ik moet erbij blijven en proberen goed te rijden’. Dat is een andere situatie dan andere renners die denken ‘Ik moet proberen seconden terug te winnen om mijn salaris te rechtvaardigen’. Dat is een enorm voordeel.”

Schleck adviseert zijn oud-ploeggenoot om kalm te blijven. “Ik heb de etappe van woensdag gezien en ik denk dat aanvallen niet de beste beslissing was. Misschien wordt hij te enthousiast, maar hij moet gewoon proberen om kalm te blijven. Hij heeft nu veel energie verspeeld met te laten zien hoe sterk hij is. Ik denk dat hij kalm moet blijven en proberen te volgen. Wanneer hij dat doet, wint hij de Giro. Hij moet zich richten op twee of drie renners, Valverde in plaats van Amador. Anderen moeten de wedstrijd maken en hij moet hen gewoon volgen.”

Schleck heeft zich na zijn pensioen als profrenner gestort op zijn eigen fietsenwinkel. “Ik heb veel energie en geld geïnvesteerd om de winkel zo goed als mogelijk te maken. Hij is nu bijna vier maanden open en ik ben blij met hoe het gaat. Ik krijg veel positieve reacties. De eigenaar van Trek kwam langs en noemde het de beste winkel ter wereld. Dat maakte mij erg trots.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Noud89 20 mei 2016 om 09:19

Denk dat het voor Jungels wel de beste keuze was. Anders had Amador nu gewoon in het roze gereden, en nu is dat niet het geval en pakte hij nog wat secondes op andere concurrenten.

Scibby 20 mei 2016 om 09:20

kan mij niet voorstellen dat Jungels echt podium zou kunnen rijden.

Spinergy 20 mei 2016 om 09:22

Ik denk dat ie gelijk heeft en ook mooi om te lezen dat Andy zelf goed terecht gekomen is!

Laatste man 20 mei 2016 om 09:28

Schleck en een fietsenwinkel. Als de kettingen maar werken dan xD

Sebas 20 mei 2016 om 09:34

Zo te horen heeft Andy een paar mooie tips in huis ;). Achteraf gezien pakt het in de uitslag goed uit, maar dit soort acties betaal je onherroepelijk terug in de derde week. Dan mag je als Jungels zijnde heel blij zijn met wat je tot nu toe hebt bereikt, maar met een aantal slechte dagen (waarin je met rente terug betaalt) houd je mogelijk geen meer trui over. Formolo is namelijk ook nog niet klaar met deze Giro. Het wordt spannend, hoop ik!

Doomsday 20 mei 2016 om 09:37

Ik snap dat de eigenaar van Trek enthousiast is. Is vast de eerste winkel waar je tevens een infuus-set kunt kopen.

Ik zie Jungels overigens vandaag nog wel overleven.

Kingstown 20 mei 2016 om 09:43

Wat een verschrikkelijke adviezen aan een jonge renner.
Passief koersen en volgen. Brrrr. Daar heeft hij nog 10 jaar de tijd voor.

Op deze manier haal je de lol uit het koersen wel weg bij iemand.

Timocycling 20 mei 2016 om 09:46

Jungels heb ik toch in de problemen gezien wanneer het echt zwaar wordt. Laten we eerlijk zijn, de echte zware bergetappes moeten nog komen. Ik verwacht dat hij er vanzelf doorheen zakt. Haalt misschien wel nog top 10.

Belmonte 20 mei 2016 om 10:00

Als het ontbreken van druk zijn belangrijkste voordeel Is, zou ik inderdaad vooral roepen dat hij hen kan winnen

denistel 20 mei 2016 om 10:10

tips van niks laat die jongen er lekker invliegen en dan zie je wel waar het schip strand over 2 a 3 jaar zie ik hem wel dicht bij een zege in een grote ronde komen.al dat gevolg altijd.Amador Jungels Wellens dat zijn renners waardoor de koers leuker wordt.

Sonnycolbrelli 20 mei 2016 om 10:23

30 jaar en al ex-renner….

Lukasz 20 mei 2016 om 10:23

Oja jullie tips zijn idd beter! Gewoon vol aanvallen in dr leiderstrui, je concurrenten meenemen en hem dan verliezen, dat is mooier! Andy zegt hier enkel dat hij rustig moet blijven omdat hij leider is, als je dat niet snapt, ga je beter paardrijden volgen

ThorHushovd 20 mei 2016 om 10:27

Mooie chauvinistische gedachte van Schleck dat Jungels de Giro kan winnen, maar die vlieger gaat niet op idd. Heeft Boogerd meer gelijk, dat het niet ondenkbaar zou zijn voor Kruijswijk. Maar Jungels maakt er het mooie van en bracht ons eergisteren een prachtige finale van de etappe. Als hij uiteindelijk top 6 rijdt is het briljant, ik hoop dat Jungels dat zelf ook vindt. (hij sprak namelijk eerder uit dat hij alleen voor het klassement ging als hij podium kon rijden)

LaurentJalabert 20 mei 2016 om 10:32

Als je dan van iemand advies moet krijgen, dan wel van iemand die zijn talent werkelijk waar vergooid heeft! Top dit.
Jungles doe gewoon lekker waar je zin in hebt. Lekker aanvallen. De giro kan je toch niet winnen tegen sluwe vossen als Nibali en Valverde.

Tuubke 20 mei 2016 om 10:38

@LJ Nibali en Valverde zijn niet alleen sluw, ze hebben ook een sterke ploeg om zich heen – en dat kunnen Jungels en andere concurrenten niet zeggen.

Scotty 20 mei 2016 om 10:39
Quote:
‘Ik moet proberen seconden terug te winnen om mijn salaris te rechtvaardigen’

Ze rijden niet allemaal bij Astana…

Noud89 20 mei 2016 om 10:41

@Lukasz

Ten eerste, die toon van je bericht mag wel wat anders. Je komt zo wel meteen heel erg binnen als een irritante betweter, tussen personen die over het algemeen allemaal al jaren wielrennen volgen.

Ten tweede, het regende aanvallen op dat moment, en er werd met regelmaat gekeken naar de roze trui om het dan maar op te lossen. Zelf wegspringen was gewoon een goede keuze op dat moment, en er was een samenwerking met Amador, dus het is niet zo dat Jungels iemand vol in zijn wiel had hangen. Daarnaast heeft hij zijn leiderstrui volgens mij niet verloren maar zijn voorsprong uitgebouwd op het merendeel van zijn concurrenten.

Dat hij rustig moet blijven lijkt me uiteraard waar, maar die aanval op dat moment bewijst voor mij zeker niet dat hij niet rustig zou zijn.

Lukasz 20 mei 2016 om 10:51

Oei sorry heb ik nog niet genoeg wielerflits credibilities om me te mengen?

Verder beoordeel ik niet per se de aanval van eergisteren, wel het feit dat sommige alluderen dat hij zo moet verderrijden. In een etappe als eergisteren was het geen slechte zet mits hij vandaag weer kon recupereren, maar in zwaardere etappes en de laatste week kan hem dat 3x zo zuur opbreken en is volgen als ‘zwakke’ leider de betere tactiek om toch proberen zo lang mogelijk die mooie roze trui te dragen

Noud89 20 mei 2016 om 10:59

Het gaat niet om credibilities, maar roepen dat anderen met een afwijkende mening maar paardrijden moeten gaan volgen is er voor mij altijd een beetje over. ;)

Ik denk overigens dat Jungels er sowieso wel doorheen gaat zakken, maar hij heeft zich in ieder geval mooi laten zien. Als jonge jongen kun je daar ook baat bij hebben he. Als Valverde/Amador de volgende keer weer proberen het movistar voordeel uit te spelen en de rest reageert niet, dan moet Jungels (mits hij kan) in mijn ogen weer precies dezelfde beslissing nemen.

Orakel 20 mei 2016 om 11:23

Wazig artikel…

“Als hij vrijdag moet lossen, dan is dat prima want hij heeft al meer gedaan dan er van hem verwacht werd. Dit kan ervoor zorgen dat hij de Giro kan winnen”

Sammysosa 20 mei 2016 om 11:38

Wat een geluk dat deze man geen ploegleider is geworden maar fietsenmaker.

achtpuntzes 20 mei 2016 om 12:00

fantastisch hoe Jungels rijdt, zo win je fans. verder zou ik het advies geven om alles uit zijn carriere te halen. hetzelfde advies gaf ik ooit aan Andy, maar die sloeg dat helaas in de wind.

TeamNL 20 mei 2016 om 12:20

edit redactie: niet anti-supporteren

Thailand 20 mei 2016 om 12:26

Ik denk wel een aardig advies van Andy, ik geloof ook dat je deze inspanningen in de derde week terug betaald.
Ten aanzien van de aanval, het heeft aardig uitgepakt, maar ook veel energie gekost. Je weet nooit hoe het anders had uitgepakt, als hij niet was mee gesprongen was Ulissi er misschien niet naar toe gereden en was Amador mogelijk weer ingelopen. Je weet nooit of je de nu gewonnen tijd straks weer dubbel inlevert. We gaan het zien, maar als wielerfan vind ik het in iedergeval mooi om te zien dat hij er gewoon invliegt!

SjonnieDuval 20 mei 2016 om 12:36

Vooralsnog doet Jungels gewoon wat Dumoulin vorig jaar in de Vuelta deed. Hij maakt hoogstens minder indruk en is nog iets jonger. Voor mij is dit net zo leuk om naar te kijken en zeker net zo geloofwaardig. Ik verwacht dat Jungels er iets eerder doorheen zakt dan Dumoulin vorig jaar. Doet hij dat niet dan juich ik net als tijdens de Vuelta vorig jaar. Aan de geloofwaardigheid van de sport doet het niks als een jong supertalent zich bewijst.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair