Andrea Pasqualon zegeviert in Circuit de Wallonie

Andrea Pasqualon zegeviert in Circuit de Wallonie

foto: Cor Vos

donderdag 26 mei 2022 om 17:58

Andrea Pasqualon heeft het Circuit de Wallonie 2022 op zijn palmares bijgeschreven. De 34-jarige Italiaan van Intermarché-Wanty-Gobert was op de lastige finishstrook in Mont-sur-Marchienne de beste van een uitgedund peloton. Hij liet Axel Zingle en Philippe Gilbert achter zich. Op de erelijst is de ervaren Pasqualon de opvolger van Christophe Laporte.

Exterioo Cycling Cup

Het Circuit de Wallonie is een lastige UCI 1.1-koers van ruim 192 kilometer van Charleroi naar Mont-sur-Marchienne. In het middendeel van de wedstrijd waren een aantal hellingen te vinden, waarna de koers in een plooi viel na drie lokale ronden van ruim tien kilometer. Daarnaast is het alweer de zesde manche in de Exterioo Cycling Cup, een regelmatigheidsklassement over een aantal 1.1-wedstrijden in België en Nederland. Aan de start stonden zeven profteams, waaronder Lotto Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert en Alpecin-Fenix.

De koers werd in de eerste uren gekleurd door een zestal renners. Kenneth Caethoven (Minerva), Siebe Deweirdt (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jeroen Eyskens (Tarteletto-Isorex), Daniel Koszela (XSpeed United), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels) en Luke Mudgway (Bolton Equities Black Spoke) bundelden de krachten en zouden het peloton voor een lange periode niet meer terugzien. Groter dan vier minuten werd hun voorsprong echter niet, vooral dankzij Intermarché-Wanty-Gobert. De ploeg van Aike Visbeek en Hilaire Van der Schueren reed een thuiswedstrijd.

Het zestal werd al geruime tijd voor de finish gegrepen, waarvan Mudgway zich als laatste gewonnen gaf. Lotto Soudal probeerde toen een tachtisch overwicht te creëren door Steff Cras in het offensief te sturen. Hij kreeg Abram Stockman van het kleine Duitse team Saris Rouvy-Sauerland mee. Zij hielden hun inspanning vol tot aan het begin van de lokale ronde onder de rook van Charleroi. Stockman wilde zich niet gewonnen geven en hij was een van de vele renners die daarna een aanval plaatsten. Uiteindelijk begon een groep van zo’n veertig renners aan de laatste vijf kilometer.

Canadees kampioen Guillaume Boivin probeerde daarin nog een sprint te voorkomen. De renner van Israel-Premier Tech werd in de laatste anderhalve kilometer weer teruggepakt, waarna de stress in de glooiende laatste kilometer alleen maar toenam. Neoprof en man in vorm dit jaar Axel Zingle probeerde het daarna en hij kreeg meteen een mooi gat. Philippe Gilbert probeerde vervolgens de bres te dichten, met Andrea Pasqualon in zijn wiel. De ervaren Lotto-Soudal-renner kreeg de kloof niet gedicht, waarna Pasqualon probeerde over te steken. In extremis achterhaalde hij de elf jaar jongere Zingle in de laatste vijftig meter.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Klimkater 26 mei 2022 om 18:01

Wanty blijft plots maar vanalles winnen… ik ga geen verdachtmakingen uiten maar dit is toch op z’n minst bijzonder opmerkelijk te noemen…

0
kleomantre 26 mei 2022 om 18:07

Ik ga er in mee maar nog een stapje verder, volgens mij zijn er methoden gevonden die zich bij een paar individuen/teams bewezen hebben en die hun weg zijn gaan vinden bij een groter deel van het peloton. Op een dusdanige manier bewezen dat wellicht een team her en der het aandurft om grootser in te zetten. Zoals dynepo destijds niet getraceerd kon worden.

0
Fabian 26 mei 2022 om 18:11

Vind je? Dit is de 10e overwinning van Wanty dit seizoen, zelfs Lotto Soudal heeft al meer overwinningen behaald. Daarnaast zijn Kristoff, Girmay, Hirt, Thijssen en Pasqualon óf renners die al bewezen hebben een koers te kunnen winnen of hebben ze al eerder laten zien talenten te zijn in het geval van Girmay en Thijssen.

0
Wheely 26 mei 2022 om 18:31

Pasqualon toch al jaren goed in dit soort koersjes.

0
zietemgaan 26 mei 2022 om 21:12

Ach kom, mochten ze winnen met overmacht, minuten voor de anderen uit. Neen het is gewoon allemaal op overtuiging, n goede mentale sfeer. En met Girmay en kristoff hebben ze toppers. Dus wat zou er vreemd zijn, behalve jouw reactie?

0
Deel Koeper 26 mei 2022 om 21:36

De enige die dit seizoen echt opmerkelijk beter is dan je zou verwachten is Hirt. De rest rijdt vooral erg slim.

0
AWestie 27 mei 2022 om 10:17

En bij Hirt is het ook te herleiden na een aantal jaar mindere inzet rondom zijn CCC-periode. Hij zegt zelf ook dat de omkadering bij IWG hem heeft wakker geschud.

0
JensVdB 26 mei 2022 om 18:06

Lotto Soudal toch weer dichter bij EF gekomen

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2022 om 18:19

Mooi zo! Die verdiende ook wel een zege na al zijn diensten dit voorjaar. Petit de volgende aub.

0
Mystery Rider 27 mei 2022 om 06:03

Taco ook nog niet gewonnen dit jaar !

0
Cochise 26 mei 2022 om 18:55

Die Zingle is toch ook een diamantje. De manier waarop hij er van weg poefte en het spelletje spierballenrollen won van Gilbert…
Lotto altijd met numeriek en kwalitatief overwicht in deze kermiskoersen maar toch zelden tactisch voldoende om het ook af te maken.

0
Gebruikersnaam 26 mei 2022 om 19:04

Was natuurlijk ook al de 3e of 4e op rij waar Gilbert achter ging, ooit houdt het wel eens op.

0
Thoin 26 mei 2022 om 19:50

Ahja want zondag won Vermeersch niet…

0
Jean Dumas 26 mei 2022 om 21:28

Mooie overwinning voor een renner die er wel eens eentje verdient.

0
leffie 26 mei 2022 om 22:08

Volgens mij rijdt nu gans de ploeg voor elkaar zoals Quickstep ook gedaan heeft dus ik zie aan de overwinning geen probleem en geen verdachtmakingen

0
Mystery Rider 27 mei 2022 om 06:06

Ik denk ook wel dat het met sfeer in de ploeg te maken heeft en iedereen voldoende kansen krijgt. Als ze het dan nog kunnen afmaken motiveert dat de anderen ook om nog beter hun best te doen.

Alleszins is de ploeg goed bezig dit jaar !

Ik duim alvast voor een overwinning van Taco in de TDF vanuit de lange ontsnapping !

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone