André Greipel wint slotrit Tour Down Under, eindzege Daryl Impey

zondag 21 januari 2018 om 06:08

André Greipel heeft de slotrit van de Santos Tour Down Under 2018 gewonnen. De Duitser van Lotto Soudal was in de straten van Adelaide de snelste in de massasprint. Caleb Ewan leek de ritzege beet te hebben, maar in de laatste meters jumpte Greipel nog voorbij Ewan. Peter Sagan vervolledigde het podium. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) verzekerde zich van zijn eerste eindzege.

Robert Gesink en George Bennett laten zich ringeloren in de eerste tussensprint
De eerste wedstrijdhelft werd gekleurd door Laurent Didier (Trek – Segafredo), Truls Korsaerth (Astana) en Logan Owen (EF Education First-Drapac). Meer dan dertig seconden voorsprong kreeg het trio niet. Net voor de eerste tussensprint was hun liedje bijna uitgezongen en ging de Amerikaan Owen er alleen vandoor. Luis Leon Sanchez pakte twee belangrijke bonificatieseconden voor Ruben Guerreiro. Daardoor sprong de Spanjaard van Astana van de zeventiende naar de achtste plaats in het eindklassement.

Ook de Portugees van Trek-Segafredo deed uitstekende zaken in de tussensprint. Guerreiro steeg door naar de negende plaats in de eindklassering. Daardoor zakte Gesink van acht naar tien en viel Bennett zelfs uit de top-tien van het eindklassement. Beide renners van LottoNL-Jumbo waren nergens te bespeuren tijdens de strijd om de bonificatieseconden in de eerste tussensprint.

Massasprint onvermijdelijk
Met nog 60 kilometer te gaan, ging Ben O’Connor (Dimension Data) in de tegenaanval. De Australiër wilde zijn wagonnetje aanpikken bij Owen. De maximale voorsprong van het duo werd twee minuten. De tweede tussensprint werd een maat voor niks omdat Antoine Duchesne (FDJ) nog tussen het peloton en de twee leiders reed. Thomas De Gendt bepaalde in zijn eentje het tempo in het peloton. Net voor het ingaan van de voorlaatste ronde werd Owen als laatste ingerekend.

Bora-hansgrohe bepaalde het tempo in de slotkilometers voor Peter Sagan. In een chaotische voorbereiding op de massasprint, leek Quick-Step Floors de bovenhand te nemen voor Elia Viviani. Caleb Ewan begon vroeg aan de eindsprint en leek te gaan winnen, maar Greipel sprintte vanuit een bijna verloren positie oppermachtig over iedereen heen naar zijn tweede ritoverwinning. De eindzege van Impey kwam niet meer in gevaar. Tom-Jelte Slagter mocht als derde mee op het eindpodium.

Dit artikel delen:

48 Reacties

AZH 21 januari 2018 om 06:17

Oppermachtig? Hij klopt Ewan pas op de streep..

chiller87 21 januari 2018 om 06:28

Als porte gisteren rijdt tot op de streep ipv uit te bollen laatste 30m wint hij Tdu.

Merlinappa 21 januari 2018 om 07:19

@Chiller87 volgens mij reed Porte tot op de streep door, hij gooit z’n handen pas de lucht in op de streep. En dat je de laatste 30 meter ietsje langzamer gaat rijden is niet gek na zijn versnellingen.

OT: Gesink goed gereden, jammer dat hij nog niet zo bij de pinken is om stil te staan bij de tussensprints. Slagter derde dus?

Sunrider 21 januari 2018 om 07:33

Dat Gesink en Bennett zich hebben laten “ringeloren” is natuurlijk een fout van het hele team inclusief ploegleiding.

mus van de maasstad 21 januari 2018 om 07:53

Alsof gesink en bennet een tussensprint kunnen winnen

MatthiasVDH 21 januari 2018 om 08:05

@mus
Battaglin misschien wel.

walkowiak 21 januari 2018 om 08:06

men had mensen vooruit kunnen sturen

marehoek 21 januari 2018 om 08:36

De tour down under, is toch eigenlijk een ritten koers van niks.
Als deze niet onder de World Tour viel, zag je er dan ook alleen Australiërs en
wat 2 e rangs Europeanen.
Want we hebben toch niet veel gezien van wedstrijd en strijd.
3 sprints, 1 sprint berg op, en nog 1 x heuveltje op, daar doe je toch niet
een week van nachtrust opofferen.
Het kost ook nog klauwen met geld voor de ploegen en wat brengt het op?
Dus deze koers is te veel opgewaardeerd, maar ja de bobo’s moeten ook
wat hebben.

WernerFranke 21 januari 2018 om 08:38

Er liggen boni’s voor 6 renners onderweg. Vier keer loopt een vluchter er mee weg, twee keer een rechtstreekse concurrent van TLJ. Ik was geen voorstander van het idiote sprinten van Gesink om vooraan te eindigen, maar blijkbaar was dat fout van me en zou het toch nog plek 8 ipv wat lager kunnen opleveren. Eén week lang strijden en alert zijn om het bij één simpel voorspelbaar tussensprintje deels weg te gooien. Knap werk van Bennett en Gesink, ze zullen wel tevreden zijn.

ronddraaien 21 januari 2018 om 08:45

Mij maakt het niet uit waar Bennett en Gesink eindigen in zo’n nietszeggend rondje, maar we kennen allemaal het belang van WT-punten de dag van vandaag en nu smijten ze het wel heel kinderlijk weg.

Voor Slagter wordt het nu zaak om de goede lijn door te trekken. Hij zal in dergelijke rondjes van één week er toch eigenhandig voor moeten zorgen dat DDD eens van die laatste plek in de WT-ranking komt.

woutie 21 januari 2018 om 08:45

Wat maakt het nu uit of Gesink 8e of 10e wordt? Dit is niet de Tour de France, dit is maar een opwarmer

horsm 21 januari 2018 om 08:47

Door mee te sprinten heeft Gesink toch een 10de ipv 17de plek?

Geflitst 21 januari 2018 om 08:55

Navardauskas leek opnieuw gelanceerd te zijn na de eerste rit, maar jammer genoeg daarna toch weer in het sukkelstraatje belandt. Hopelijk raakt hij er snel uit, of het volgende artikel met zijn naam in zou wel eens in de rubriek “fiets aan de wilgen” kunnen komen.

In de TLJ discussie: ik snap mensen die geen reet geven om een TDU klassement, maar ik snap bv @Wernerfranke ook. Eventjes de aandacht er bij houden om extra WT-punten te scoren leek geen onmogelijke taak. Het is gewoon een feit dat je hier veel sneller in de punten kan rijden dan in bv Parijs-Nice of de Dauphiné. Wagner of Battaglin hadden dit perfect kunnen/moeten afhandelen.

Sephiroth 21 januari 2018 om 09:04

Beetje Zund van Oomen, maar nog meer van tlj, die gooien toch een aantal punten weg door niet te anticiperen. Een mannetje vooruit of battaglin laten sprinten is genoeg. Maakt het toch echt wel een mineur.

flashke 21 januari 2018 om 09:17

Het scheelt toch wel opmerkelijk veel. 8 en 9 levert samen 225 punten op, 10 en 11 zorgt maar voor 155 punten. Dat verschil is even groot als een ritzege in de Binck Banck Tour en een derde plek voor de groene trui in de Tour. Vult Groenewegen even dit gat op aub?

Wheely 21 januari 2018 om 09:29

Tof dat Slagter hier een podiumplaats heeft weten te bemachtigen.

De Brigadier 21 januari 2018 om 09:42

Buiten alle fout geschreven, te laat beschreven, TLJ-geherkauwde en lelijk neergetikte berichten een uitstekende site!

assen 21 januari 2018 om 10:01

Elk WT punt telt. En elke koers/etappe rijd je met een koersplan. Vandaag was er duidelijk niet goed gesproken over mogelijkheden als deze. Dat reken ik de ploegleiding ZWAAR aan.
Bennett en Gesink valt niet veel te verwijten.

blokkie5 21 januari 2018 om 10:06

Wel echt raar dat LottoNL Battaglin niet heeft ingezet op het punt waar hij het hardst nodig was deze week. Wist LottoNL überhaupt wel waar de tussensprint was? Bij een bergsprint waar geen secondes lagen zaten ze ineens wel onnodig van voren. Kwam allemaal heel amateuristisch over.

xistnc 21 januari 2018 om 10:29

Als je in november nog met een corset fietst dan wel in december nog aan je buik wordt geopereerd, dan zijn een 10e en 11e plaats en de manier waarop die behaald zijn veel en veel belangrijker dan het missen van een 8e en 9e plek. Ik denk dat gelukzalige opluchting een veel betere beschrijving zal zijn van de afdronk dan de door WF herkauwde ‘tevredenheid’.

Bedenk ook dat er renners in dezelfde tijd als Gesink en Bennett staan, die zich allicht ook hebben ingespannen voor de onderste top-10 plekjes en de bijbehorende WT-punten.Of hebben die zich slechts beperkt tot meefietsen en volgen?

Veloburto 21 januari 2018 om 10:31

@assen, Gesink valt zeker wat te verwijten. Hij heeft zelfs gezegd dat hij dit dom vond van zichzelf. Goed dat hij zelfkritiek heeft overigens en ik gun hem een mooi en blessurevrij jaar.

Joachim 21 januari 2018 om 10:44

Ferme spurt van zowel Ewan als Greipel!

Sebas 21 januari 2018 om 10:47

Bleegh! Slordig TLJ mannen.

Mike1973 21 januari 2018 om 10:48

Het is wel weer grappig om te lezen allemaal de kritiek op TLJ. Zeker heeft TLJ niet tactisch sterk gekoerst in deze laatste etappe, maar zowel Gesink als Bennet laten zich wel weer zien na hun blessures en dan is het nog niet eens hun ideale terrein. Sunweb bijvoorbeeld heeft heel onopvallend gekoerst ( meer budget dan TLJ?) maar daar hoor je weinig over. Sam Oomen is nu ook bezig aan zijn 3e profseizoen en als die stappen wil maken had hij zich nu ook in de top moeten mengen. Blijft grappig om te zien hoe Gesink en TLJ als een rode doek bij een stier op sommige mensen hier werkt.

Jans Koerts 21 januari 2018 om 10:54

Toch wel weer mooi om te zien dat Greipel weer zo van zich afbijt na een wat minder 2017.

Headlines

Materiaalzone

Populair