Amstel Gold Race 2021 gaat definitief door

maandag 8 maart 2021 om 17:00
Breaking

De Amstel Gold Race wordt dit seizoen weer gehouden. De organisatie bevestigt, bij monde van Leo van Vliet, dat zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd op zondag 18 april plaatsvindt. Vorig jaar werd de klassieker zowel in het voor- als in het najaar nog afgelast als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

De Amstel Gold Race gaat door zonder publiek en met een lokale omloop van 17 kilometer in het Heuvelland tussen Valkenburg en Maastricht. In dit traject zitten de beklimmingen van de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Vorig jaar, toen de koers in oktober uiteindelijk werd afgelast, lag een dergelijk plan ook op tafel. Daar ging de veiligheidsregio Zuid-Limburg destijds niet mee akkoord.

Leo van Vliet: “We hebben een ‘Go’ gekregen”
Nu kreeg de organisatie van de klassieker wel groen licht van het overheidsorgaan. De route wordt hermetisch afgesloten, dus voor wielerliefhebbers heeft het geen zin om naar Limburg af te reizen. “We hebben een ‘Go’ gekregen, dus de Amstel Gold Race gaat door op 18 april”, glundert Leo van Vliet voor de camera van WielerFlits.

“Er zijn wel strenge voorwaarden. Na de annulering in oktober 2020 hebben wij niet stilgezeten. We zijn in gesprek gebleven met overheden en hebben de plannen tot in detail kunnen uitwerken. De burgemeesters beslissen uiteindelijk, maar we hebben ook contact gehad met het ministerie. Als we het coronaproof kunnen doen, en dat kunnen we, dan kunnen we rijden”, geeft de koersdirecteur aan.

De Amstel Gold Race zal op 18 april zonder publiek plaats vinden. foto: Cor Vos

“We krijgen wel ingekorte versies, anders kunnen de mannen en de vrouwen niet allebei rijden. En het zal zonder publiek zijn. Zo zullen de vrouwen al in de ochtenduren rijden. De boodschap is: kom niet naar Limburg, maar kijk via de NOS. Het wordt daar de hele dag uitgezonden.”

Burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul licht het besluit om de Amstel Gold Race door te laten gaan toe: “In oktober was een noodverordening van kracht en gold dus een andere regelgeving. Met de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 zijn de lokale burgemeesters bevoegd. De geldende ministeriële regeling maakt het doorgaan van de wedstrijden dit jaar wel mogelijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiermee ingestemd. De Amstel Gold Race valt onder de topsportregeling en kan daarom als topsportwedstrijd georganiseerd worden.”

David Lappartient
Ook UCI-president David Lappartient heeft gereageerd op het goede nieuws: “Ik ben zeer verheugd dat de Amstel Gold Race voor mannen en vrouwen doorgang zullen vinden na de annulering in 2020. Ik wil mijn dank uitspreken aan de Nederlandse overheid en de organisatie voor hun doorzettingsvermogen en het vinden van een oplossing middels dit 17 kilometer lange parcours.”

“Het is van groot belang dat wedstrijden op de Internationale wielerkalender en in het bijzonder de UCI WorldTour en UCI Women’s WorldTour plaatsvinden, uiteraard met passende maatregelen om de wedstrijden veilig te kunnen organiseren. Dit fantastische nieuws bevestigt dat onze sport in staat is om te denken in oplossingen, mede dankzij de medewerking van alle stakeholders ondanks de moeilijke omstandigheden gedurende deze pandemie”, aldus Lappartient.

Omloop over 17 kilometer
De vrouwen en heren rijden zondag 18 april respectievelijk zeven en dertien rondes van 17 kilometer met elke ronde de beklimming van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Alleen de laatste ronde bij de heren zal de Cauberg niet aangedaan worden.

De Amstel Gold Race Ladies Edition wordt in de ochtend verreden. Vanwege de geldende Covid-19-maatregelen is ervoor gekozen om niet te starten op het Vrijthof in Maastricht, maar binnen afgesloten gebied op de top van de Cauberg. De start is omstreeks 08.30 uur en de finish rond 12.00 uur. De Amstel Gold Race voor mannen start om 12.15 uur en de heren finishen naar verwachting om 17.45 uur.

Opvolgers van Van der Poel en Niewiadoma
In 2019 waren Mathieu van der Poel en Katarzyna Niewiadoma de laatste winnaars van de Amstel Gold Race. Van der Poel won na een zinderende finale, waarbij hij in de slotfase zelf het gat dichtte naar de koplopers Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang en Michał Kwiatkowski, om dan in de eindsprint nog over de sterkste benen te beschikken.

Bij de vrouwen pakte Niewiadoma de winst, nadat ze op de Cauberg alleen was weggereden. Annemiek van Vleuten kwam nog dichtbij, maar de Poolse wist stand te houden tot aan de streep.

Toerversie Amstel Gold Race
Eerder had de organisatie al besloten de Toerversie Amstel Gold Race met 15.000 deelnemers te verplaatsen naar zaterdag 11 september. Reeds ingeschreven deelnemers hebben bericht gekregen en kunnen hun inschrijving doorschuiven naar 11 september. Ook zijn er nog enkele startbewijzen beschikbaar.

Dit artikel delen:

82 Reacties

Beer 8 maart 2021 om 20:12

Draak van een parcours voor een klassieker. Op die manier sluit je niet aan bij de 5 monumenten. Strade Bianche en Gent-Wevelgem nestelen zich vlotjes boven de Amstel.

Derierre de la course 9 maart 2021 om 10:17

Dat stonden ze al, op afgelopen paar jaar na dan. 5 jaar terug was de Amstel een koers als de Waalse Pijl.

peterwinnen 8 maart 2021 om 21:20

Wordt een leuke wedstrijd, maar een klassieker is het op deze manier denk ik niet. Maar dat weet over vijf jaar ook niemand meer.

volvie 8 maart 2021 om 21:21

Amper 50km verder zuidwaarts worden de races bijna geheel gereden, en het braafste jongetje van de klas houdt het weer op een veredelt rondje om de kerk. lekker hoor.

Gitan 8 maart 2021 om 21:44

Staat het politiebusje al klaar voor het huis van Leo om in te grijpen mocht een schuimbekkende john ineens opduiken samen met een hoop slechte bedoelingen?

On: en wat als ze binnen een week of 4 weer vallen als vliegjes, gaat het dan ook nog definitief door?

Jungle Man 9 maart 2021 om 01:43

Als ik het goed heb geen Eyserbosweg en Keuteberg. Jammer, maar het is wat het is. Wel goed dat een AGR gereden gaat worden.

Michelangelo 9 maart 2021 om 09:14

Conclusie lijkt me dat iedereen liever de “gewone” AGR had gezien.

Maar het is wat het is. En laten we eerlijk zijn: ik denk niet dat Nederlanders zich veel aan zouden trekken van de boodschap “kom niet naar Limburg” als het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten. Dan staan alle hellingen gewoon vol, mensen die van helling naar helling rijden om de renners te zien (dat gaat perfect bij deze koers). En al schreeuwend en zonder mondkapje elkaar verdringen voor het beste zicht op de renners.

Met de huidige situatie en alle onzekerheden in het achterhoofd lijkt me dit gewoon de enige optie als je het evenement wilt laten doorgaan.

skylimit 9 maart 2021 om 09:31

Er bestaat in Nederland toch ook zoiets als politie? Als de regels niet worden nageleefd, zijn die er toch voor handhaving ? Verder zou het ook een prima testevenement kunnen zijn. Die onzinnige maatregel van mondkapjes buiten mag onderhand ook wel eens aan een stevig onderzoek worden onderworpen.

Derierre de la course 9 maart 2021 om 10:20

@sky, daar is noch het budget noch de beschikbaarheid voor. Op een klein parcours als dit kan dat wel.

Als alle “voor mij gelden de regels en aanbevelingen niet”-liefhebbers gewoon thuis voor de tv blijven zitten mogen we de weken erna weer net wat meer. Massale burgerlijke ongehoorzaamheid werkt niet echt bevorderlijk voor je “vrijheid”.

Romāns Vainšteins 9 maart 2021 om 11:09

De AGR in volledigheid afwerken zou je een kwadraat aan politie-inzet kosten en je krijgt het nooit helemaal dicht. In NL ga je dan vol op scherm helemaal nat met overal dagjesmensen in de bermen en wellicht zelfs die mafkees van een Engel en zijn 40 roomwitte dames van middelbare leeftijd die beurtelings de Samba trommelen en capoeira moves etaleren.

Draadband 9 maart 2021 om 14:27

skylimit, dat onderzoek is er al en het toont aan dat je gelijk hebt. Wel of geen mondkapjes in de open lucht heeft geen effect op overdracht van SARS-CoV-2. (Of mondkapjes binnenshuis wel van invloed zijn is nog een andere vraag, maar hier niet relevant.) Waar dat onderzoek is gedaan ? Instanties die volksgezondheisdd in de gaten housen doen statistische analyse van SARS-CoV-2 besmettingen/overlijdens gerelateerd aan plaastelijk geledende maatregelen ter voorkomen daarvan. Nu moet men natuurlijk oppassen dat factoren zoals klimaat de uitslag niet beinvloeden, zo is het bijvoorbeeld niet correct om Nederland met Spanje, Australie, of Japan te vergelijken. Maar vergelijk eens in de VS North Dakota en South Dakota; of Iowa met de omringende staten; of in California naast elkaar gelegen counties waar uiteenlopende maatregelen gelden. In al die naastgelegen gebieden met wel of geen mondkapjesplicht is er minimaal verschil in SARS-CoV-2 besmettingsgraad, en voorzover er meetbaar verschill is doen gebieden met mondkapjes het slechter (maar de verschillen zijn zo klein dat je er mijns inziens geen conclusies aan kunt verbinden).

FDJ 9 maart 2021 om 09:47

Het belangrijkste is dat de Amstel doorgaat. Als jij straks als enige voorjaarsklassieker je wedstrijd twee keer niet op de kalender terugziet dan hol jeachteruit qua status. Dan moet je wel Parijs Roubaix heten om overeind te blijven.

Het parcours: Het is ook niet mijn voorkeur, maar het is niet anders. Waar Nederland veel te veel aanrommelt in de coronaaanpak en veel minder streng heeft geacteerd dan vele andere Europese landen, met name in het begin van de crisis en na de zomer, lijkt er qua sport een knalhard beleid gevoerd te worden.

Het is zonde want als klein landje horen we per inwonertal tot de best presterende landen op mondiale toernooien. Daar had best, en zeker als vermaak voor de mensen die nu binnenzitten, meer ruimte voor mogen zijn.

Derierre de la course 9 maart 2021 om 10:23

Dat zwalkende en inconsequente beleid, van zeker de afgelopen maanden, is om simpel van te worden.

Het poldermodel is ideaal voor complexe problemen maar wanneer er strikte, harde en eenduidige maatregelen nodig zijn zie je dat dit te kort schiet. Lobbygroepen (zoals brancheverenigingen) en economische organisaties hebben dan toch te veel invloed om een uitzonderingspositie te “versieren”. Om maar te zwijgen over de onderbuik.

UrbanSteel 9 maart 2021 om 10:53

In Canada doen ze niets anders als rondjes rijden in hun UWT klassiekers in September.

Romāns Vainšteins 9 maart 2021 om 12:51

Vreselijk inderdaad +1

Gala 9 maart 2021 om 12:41

Spijtig voor de renner die deze editie gaat winnen.

Romāns Vainšteins 9 maart 2021 om 12:55

Dat gevoel heb ik ook wel enigszins met :

Boonen
Cancellara
Cancellara
Kristoff
Sagan
Gilbert
Terpstra
Bettiol
van der Poel

Het had zoveel mooier kunnen zijn.

Lalsacien 9 maart 2021 om 14:32

Ik denk dat het de winnende renner niet veel uitmaakt. Hij zal hoogstens het jaar erop weer willen winnen op een ander parcours.

Huubi 9 maart 2021 om 14:18

Dit is wat mag in Nederland nu dus blij dat het er is. Al het geklaag hier is geneuzel. Wat je ook vindt van coronamaatregelen, dit is het maximaal haalbare voor de organisatie.

Verder maken renners de koers. Ook op een rondje.

Plavka 9 maart 2021 om 15:26

Och ja, is toch een goede tussenoplossing. Is ook eens leuk.

Plavka 9 maart 2021 om 15:27

Is eens iets anders het bergcriterium voor profs ipv lagere categorieën voor je deur langskomend

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair