Amialiusik klopt Niewiadoma en Van der Breggen op Europese Spelen

zaterdag 20 juni 2015 om 12:23
Amialiusik klopt Niewiadoma en Van der Breggen op Europese Spelen

Brons voor Anna van der Breggen - Foto: Sirotti (archief)

Alena Amialiusik heeft Wit-Rusland een gouden medaille bezorgd op de Europese Spelen. In de wegwedstrijd versloeg zij Katarzyna Niewiadoma (Polen) en Anna van der Breggen (Nederland) na een sprint met drie.

Rustige openingsfase
Het duurde vandaag lang voordat de kopgroep van de dag ontstond. Na meer dan één uur koers reden de Russische Jakovenko, de Franse Dreville en de Israëlische Bash weg van het door Nederland aangevoerde peloton. Later kwam een groep van vijftien rensters daarbij aansluiten.

Drie rensters sprongen vervolgens weer weg uit deze kopgroep: Lucinda Brand (Nederland), Ratto (Italië) en Bujak (Polen). Vanuit de achtergrond wisten vijf anderen het gat dichten, waaronder twee Nederlanders met Anna van der Breggen en Ellen van Dijk. Zij hadden gezelschap van Niewiadoma (Polen), Amialiusik en Sharakova (beiden Wit-Rusland).

Overtal Nederland
Lang bleef het achttal niet bij elkaar. Alleen Van Dijk, Van der Breggen en Amialiusik konden een versnelling van Niewiadoma pareren. In de slotronde wist ook Ratto nog terug te keren, maar zij moest net als Van Dijk weer lossen op een omhooglopend stuk. Hierdoor bleven drie rensters vooraan over.

Het tempo werd daar gemaakt door Amialiusik en Niewiadoma. Van der Breggen deed geen kopbeurten, omdat haar landgenote in achtervolging was. Vlak voor de slotkilometer wist Van Dijk weer aan te sluiten. Ze probeerde meteen op en over de kopgroep te gaan, maar dat plan slaagde niet. Van der Breggen ging namelijk op hetzelfde moment in de aanval.

Opvallende tactiek
Hierdoor loste Van Dijk direct weer uit de kopgroep. In de slotkilometer maakte Van der Breggen vervolgens het tempo, ondanks dat haar landgenote het gat opnieuw probeerde te dichten. Van der Breggen begon de sprint vanaf de kop, maar wist het niet af te maken. De overwinning ging naar Amialiusik. Van Dijk kwam achttien seconden later als vierde binnen.

flag-az Europese Spelen Baku 2015
Uitslag wegrit voor vrouwen
1. flag-by Alena Amialiusik in 3u20m36s
2. flag-pl Katarzyna Niewiadoma in z.t.
3. flag-nl Anna van der Breggen in z.t.
4. flag-nl Ellen van Dijk op 18s
5. flag-it Rossella Ratto op 2m01s
6. flag-it Valentina Scandolara op 3m41s
7. flag-nl Annemiek van Vleuten in z.t.
8. flag-ru Tatiana Antoshina op 3m42s
9. flag-pl Eugenia Bujak op 5m17s
10. flag-ua Hanna Solovey in z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

37 Reacties

djoriana 20 juni 2015 om 13:14

rabobank voor nederland dus…..

john 20 juni 2015 om 13:17

Als ik ploegleider was dan kon Van der Breggen het WK dit jaar vergeten want een renners die een ploeggenoot geen ere plaats gunt die kan beter thuis blijven

LinusGerdemann 20 juni 2015 om 13:43

Anna is helemaal het type niet om iemand te misgunnen. We hebben het wel over de winnares van de Waalse Pijl en de Omloop het nieuwsblad. In het Nieuwsblad was Van der Breggen bijvoorveeld Van Dijk te snel af. Misschien was ze gewoon de beste van de twee. Dat ze dan geklopt wordt door Amialusik en Niewiadoma kan. Die zijn uitstekend in vorm. Van der Breggen heeft bij de WK’s van 2012 en 2013 al laten zien een uitstekende knecht te zijn.

xistnc 20 juni 2015 om 13:45

Heb je de koers gezien, LinusG?

LinusGerdemann 20 juni 2015 om 14:06

Nope maar termen als misgunnen over Anna we erg ver.. dat is normaal gesproken niets voor haar. Enige wat zou kunnen is dat er druk van de Raboploegleiding is geweest in aanloop.

Contador#N.1 20 juni 2015 om 14:11

Jammer, ik had het de poolse gegunt

djoriana 20 juni 2015 om 14:19

@john je bedoeld landgenoot? van der breggen hielp juist met deze actie een ploeggenoot van rabobank

Contador#N.1 20 juni 2015 om 14:26

Even een verhaaltje uit de hoge hoed voor jullie.
Vorig jaar was ik aanwezig bij …. ettape in de boels rental tour. Nadat de vrouwen gefinisht waren kwam ik Katarzyna tegen.
Ze was op weg naar de Rabolive bus. Ik vroeg aan haar of ik met haar op de foto mag. Ze zij in bijna vloeien engels ja. Nadat de foto genomen was heb ik met haar nog een minuut of 10 gepraat. Toen ze zei dat ze verder moest wou ik eindigen met het vragen of ze zin had om met me ergens iets te drinken. P.s ik was toen 18. Maar in plaats van dat te doen wenste ik haar nog een mooie dag met mijn stome kop. Einde

Flyingdutchman8 20 juni 2015 om 14:27

Ik heb naar een zeer vermakelijke koers zitten kijken. Zeker wanneer Nederland in een kopgroet van 9 vertegenwoordigd is met 4. Tot aan de laatste klim reden ze wat mij betreft een prima uitgekiende koers en het leek er echt op dat ze als ploeg reden. Van de laatste twee kilometer snap ik weinig. Ik wil er zelfs nog in meegaan dat v/d Breggen er niet op had gerekend dat Van Dijk direct erop en erover zou gaan toen ze voor de laatste keer aansloot en haar eigen aanval toevallig precies op hetzelfde moment inzette maar om van Dijk daarna uit het wiel te rijden en op kop te blijven rijden tja dat gaat mij te ver. Ik heb haar in eerdere koersen zeker wel intelligent zien rijden. Ben bang dat sponsorploegen belang hier uiteindelijk voor het landsbelang ging…Kan het niet anders zien

xistnc 20 juni 2015 om 14:30

@Contador#DSQ
Laat Przemysław het maar niet horen ;)

Contador#N.1 20 juni 2015 om 14:34

@Xistnc
Contador#DSQ wat is de achteligende gedachte?

billi 23 juni 2015 om 14:40

Ik heb een mooie wedstrijd gezien (terwijl ik het bij de mannen wat vond tegenvallen), helaas jammer dat de nederlandse dames het niet goed hebben uitgespeeld.

Headlines

Materiaalzone

Populair