Amerikaanse wielrenster (30) overlijdt aan hersentumor

Door , donderdag 26 april 2018 om 09:29
Amerikaanse wielrenster (30) overlijdt aan hersentumor

foto: UnitedHealthcare

De Amerikaanse Jacquelyn Crowell is overleden. De 30-jarige wielrenster leed aan een hersentumor. Dat schrijft de Amerikaanse wielerbond USA Cycling. Crowell stond in 2014 nog onder contract bij UnitedHealthcare en daarvoor twee jaar voor de formatie van Exergy-Twenty16.

“Vandaag is de geliefde profwielrenster Jacquelyn Crowell overleden na een strijd tegen een hersentumor”, schrijft de wielerbond. “Ze had een enorme impact op het wielrennen en op de strijd om kanker te genezen. Ze zal enorm gemist worden en we uiten ons medeleven naar haar vrienden, familie en teamgenoten.”

In oktober van 2013 werd bij Crowell een glioblastoom, de meest kwaadaardige en de meest voorkomende kwaadaardige vorm van een hersentumor, aangetroffen. Die werd ontdekt nadat een bloeding haar rechterzijde tijdelijk verlamd had. Diverse operaties en behandelingen konden haar niet helpen. De afgelopen jaren gaf ze trainingen aan jonge wielrenners in de stad Atlanta.

In 2013 eindigde Crowell als vijfde op het Amerikaans kampioenschap tijdrijden. Daarnaast boekte ze haar beste resultaten in de Tour de Bretagne, met een vierde plaats in het eindklassement van 2011. In dat jaar reed ze, bijvoorbeeld met een twintigste plek in de Ronde van Drenthe, ook goed van voren in enkele Nederlandse koersen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

josi 26 april 2018 om 10:00

Erg sneu, zo jong nog.

aardappeljager 26 april 2018 om 10:03

Veel te jong inderdaad.

Begrijp ik goed dat ze na 2014 geen profrenster meer was?

pietz0rs 26 april 2018 om 11:48

Ik wil niemand te kort doen bij zulk nieuws, want alle mensen die overlijden hebben recht om ergens genoemd worden. Maar, wat is de nieuwswaarde hier van? Ik snap dat gezondheid van wielrenners een hot item is, maar in dit geval toch niet? De persoon in kwestie was al 4 jaar geen prof meer. Het valt te begrijpen dat we na het overlijden van meerdere jonge renners verontwaardigd zijn, verdriet hebben, etc., maar slaan we met dit artikel niet een beetje door?

Dolfy 26 april 2018 om 12:04

Ze was een wielrenner toen ze de herentumor kreeg en is dus nu overleden, en dat terwijl ze nog steeds betrokken was bij het wielrennen. Als een ex-prof overlijdt is het ook normaal dat hiervan bericht wordt lijkt mij…

Verder oef… Inderdaad, veel te te jong…

runner_123 26 april 2018 om 12:05

RIP, veel te jong!

Kosmonaut 26 april 2018 om 12:15

@pietz0rs

Ik denk niet dat dit de juiste plek om deze discussie te voeren, maargoed. Ergens snap ik je punt, maar om nou te stellen dat dit geen nieuwswaarde heeft gaat mij te ver. Wat doen we dan als er hele grote renners uit het verleden ons ontvallen? Ook geen bericht? Of alleen als ze een hele dikke erelijst hebben, of gaan we daaraan eisen stellen? Minstens een monument of grote ronde op palmares? Wat voor de één nieuwswaarde heeft, heeft dat voor een ander soms niet. Je kan in dat geval ook het artikel overslaan.
Deze vrouw is prof geweest, en heeft bovendien haar carrière moeten beïendigen vanwege haar ziekte. Dat zij op deze jonge vervolgens een paar jaar later leeftijd wegvalt, ook door deze ziekte, en in combinatie met het feit dat zij nog relatief zo kort geleden te zien was in wedstrijden geeft wat mij betreft absoluut wel nieuwswaarde. Dat we geen bericht moeten gaan posten voor elke ex-prof die wegvalt omdat we dán zouden doorslaan ben ik opzich met je eens. Als bijvoorbeeld een ex-prof uit de jaren ‘60 wegvalt die knecht was met een blanco erelijst, tja dan hebben we elke dag wel een memoriam bericht. Maar wat betreft deze dame geven om bovengenoemde redenen imo dit artikel wel nieuwswaarde in dit geval.

OT. Erg triest zo jong, altijd hele nare berichten….

pietz0rs 26 april 2018 om 12:24

@kosmonaut

Ik deel je mening. Wellicht was ik in eerste instantie wat kort door de bocht. Mea culpa.

Mwielerfan 26 april 2018 om 12:38

Hoe triest ook, is “ze had een enorme impact op het wielrennen…” niet enorm overdreven?

Hoebele 26 april 2018 om 15:15

Het citaat van USA Cycling is wellicht wat ongelukkig vertaald: “She made a huge impact on the cycling community.” Dit kan ook slaan op haar persoonlijkheid die impact maakte. Desalniettemin veel te jong, erg triest.

xistnc 26 april 2018 om 15:48
Quote:
Dolfy – 26 april 2018 om 12:04
Ze was een wielrenner toen ze de herentumor kreeg

In haar geval was het een damestumor.

Hoe triest ook, ik snap bovenstaande discussie wel. Ik kende haar niet van prestaties of uitslagen. Het lijkt een beetje aan de willekeur van de dagredacteur te liggen of zo’n bericht überhaupt geplaatst wordt en zo ja, als zelfstandig artikel of in een bloemlezing.

Headlines

Materiaalzone

Populair