Alvarado wint in Brussel, Brand houdt Betsema van eindzege X2O Trofee

zondag 14 februari 2021 om 14:29
Alvarado wint in Brussel, Brand houdt Betsema van eindzege X2O Trofee

foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de achtste en laatste manche van de X2O Badkamers Trofee gewonnen. De Europese kampioene van Alpecin-Fenix kwam in Brussel solo over de finish. Wereldkampioene Lucinda Brand werd vijfde en trok daardoor de eindzege in het X2O-klassement naar zich toe. Denise Betsema kwam door een tweede plek nog erg dichtbij.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Anna Kay schoot uit de startblokken op het harde, bevroren parcours op het universiteitsterrein van Brussel. De Britse kreeg direct Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado achter zich aan. De Europese kampioene nam nog in de eerste ronde het heft in handen en reed weg bij een achtervolgende groep. Daarin reden Kay, Betsema, Annemarie Worst, Lucinda Brand, Manon Bakker en Fem van Empel.

Bij het ingaan van de derde ronde was de voorsprong van Alvarado twintig seconden. Ze hield die voorgift vast, terwijl in de achtergrond gestreden werd om dure seconden. Betsema en Brand waren namelijk verwikkeld in een spannende strijd om de eindzege in het X2O Trofee-klassement. Het verschil was vooraf 41 seconden, in het voordeel van Brand.

Brand had de nodige problemen in de finale, maar hield stand – foto: Cor Vos

Brand verliest tijd op Betsema
Betsema zette in de voorlaatste ronde Brand onder druk, waardoor de wereldkampioene in de achtervolging moest. Brand, die in de finale ook nog Bakker moest laten gaan, hield het verschil met haar directe concurrente rond de tien seconden. Ze had door problemen met haar klikpedaal echter de grootste moeite om het tempo hoog te houden en kwam uiteindelijk als vijfde over de streep, met een net groot genoege voorsprong om de eindzege in de Soudal Ladies Trophy, de vrouwelijke variant van de X2O Trofee, binnen te slepen.

Alvarado hoefde door haar ruime voorsprong geen risico’s meer te nemen en kon solo de overwinning vieren. Het was voor de kopvrouw van Alpecin-Fenix de derde zege op rij in Brussel. Daarmee heeft ze elke editie van deze cross, die pas in 2019 opgericht werd, tot nu toe gewonnen.

foto: Cor Vos

X2O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 8 in flag-be Brussel

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 40m46s
2. flag-nl Denise Betsema op 6s
3. flag-nl Manon Bakker op 20s
4. flag-nl Fem van Empel op 35s
5. flag-nl Lucinda Brand op 37s
6. flag-nl Annemarie Worst op 44s
7. flag-gb Anna Kay op 59s
8. flag-nl Aniek van Alphen op 1m14s
9. flag-be Sanne Cant op 1m23s
10. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1m53s

Eindklassement Soudal Ladies Trophy
1. flag-nl Lucinda Brand in 5u54m19s
2. flag-nl Denise Betsema op 5s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 3m48s
4. flag-nl Annemarie Worst op 8m19s
5. flag-nl Yara Kastelijn op 9m38s
6. flag-nl Fem van Empel op 9m51s
7. flag-be Sanne Cant op 11m06s
8. flag-nl Manon Bakker op 11m49s
9. flag-nl Aniek van Alphen op 14m10s
10. flag-it Eva Lechner op 25m00s

Dit artikel delen:

15 Reacties

Apemantus 14 februari 2021 om 14:32

Betsema is een vechtertje. Voor mij de smaakmaker van het tweede deel van het seizoen.

Dolfy 14 februari 2021 om 14:37

Bakker weer sterk. Alvarado de beste maar inderdaad Betsema maakte het nog een beetje spannend op het eind. Kay doet wat men van Cant verwacht eigenlijk.

Murcia 14 februari 2021 om 14:41

Alvarado op haar gemak, Durf en techniek geven op dit parcours en zeker in winterse omstandigheden de doorslag. Geen perfect seizoen natuurlijk, maar 10 overwinningen is ook niet niks. Denise alles geprobeerd en uiteindelijk toch nog dicht bij de eindzege gekomen. Voor de rest een Oranje armada met een britse ergens er tussenin. Dit gaat de komende jaren het beeld zijn bij de dames.

HoofdIsVrij 14 februari 2021 om 14:45

Mooie koers gezien door de strijd tussen Betsema en Brand.

Bakker springt keurig over de balkjes en ik dacht dat een aantal andere jonge Nederlandse dat ook al deden (Pieterse en Van Alphen). Kwestie van tijd totdat daar ook daadwerkelijk wedstrijden mee gewonnen gaan worden.

Alvarado verspeelt gewoon een stuk minder energie door haar technische vermogen. Ook mooi om te zien hoe bij het oprijden van de trappen het net lijkt of ze, door het gebruik van hun lichaam, met vering rijden.

Michelangelo 14 februari 2021 om 14:55

Ook al komen er nog wat crossen, eigenlijk is het seizoen nu “afgelopen”. En voor mij zijn er de volgende conclusies:

– Oranje boven: alles gewonnen wat er te winnen was. Brand, Alvarado en Betsema de grote smaakmakers. En er komt ook nog een hele berg jong spul aan.
– Manon Bakker vanaf de tweede seizoenshelft echt een grote stap gezet. Geef die nog een goede zomer, en wie weet sluit ze aan bij de absolute top.
– De buitenlanders: Vas heeft bij mij de meeste indruk gemaakt. Jong, technisch en lef. Hopelijk kan zij ook dezelfde stap zetten als Bakker.
– Cant is klaar: zelfs op een parcours als vandaag zie je dat ze zowel conditioneel als technisch overvleugeld is. Tot een paar jaar geleden technisch superieur, maar nu hoef je niet ver te kijken of je ziet meiden die al een stuk beter doen (Alvarado, Worst, Bakker, Betsema) en ook nog eens conditioneel beter zijn. Dat kwartje moet toch ook ooit gaan vallen bij Wuyts: als je zag hoe ze vandaag als “technisch superieure renster” aan het stuntelen was…. Cant gaat enkel nog podium pakken als de rest er niet is. Of op het BK.

Hoe dan ook: mooi seizoen gezien. UIteindelijk leuker dan bij de mannen, waarbij je gewoon ziet dat “gelegenheidscrossers” Wout en Mathieu gewoon 2 maten te groot zijn voor de rest.

Franco Ballerini 14 februari 2021 om 15:15

Met al jouw conclusies eens, hoewel ik de prestaties van van Empel gezien haar leeftijd nog indrukwekkender vind dan die van Bakker. Hopelijk volgend seizoen weer een goede van Anrooij en een groeiende Pieterse en van Alphen en de jonkies kunnen de gevestigde orde gaan uitdagen.

Chippen 14 februari 2021 om 17:45

denk dat het ook niet lang meer gaat duren met de "technisch superieure" alvarado wanneer pieterse, van empel en van anrooij wat meer jaren op de teller hebben

de techniek van alvarado, die goed is voor een vrouw, maar gewoon middelmatig vergeleken met een man, gaat binnen enkele jaren gewoon de norm worden, op zich is 't echt niet heel spectaculair, zitten heel veel schoonheidsfoutjes in

Apemantus 14 februari 2021 om 18:12

De schoonheidsfoutjes zie je bij de heren net zo frequent, en vaak op exact dezelfde passages. Het is zelfs een wezenlijk onderdeel van de cross, zeker wanneer de vermoeidheid een rol gaat spelen.

adelaarvanantwerpen 14 februari 2021 om 18:18

Bestema en Bakker zijn technisch niet beter dan cant. Bij betsema zit er weinig durf in risicostroken en maakt ook geen geweldige indruk op bochtige stroken. Bakker haar enige technische kunstje is springen over balken (wat heel knap is), maar in bochten verliest zij vaak veel voeling.

Michelangelo 14 februari 2021 om 19:55

Ik denk dat je dan toch de recente crossen terug moet kijken. Je ziet dat Bakker op moeilijke stroken gewoon ook uitstekend uit de voeten komt. Bijvoorbeeld Overijse.

En Cant zie je met name ook op de schuine kanten gewoon prutsen. Kijk vandaag ook maar eens. Daar zie je haar heel regelmatig naar beneden sukkelen.

En voor de duidelijkheid: er zijn er altijd heel veel die slechter zijn dan Cant op technisch vlak, en ook op conditioneel vlak. Maar inmiddels zijn er ook legio renners die haar op beide vlakken voorbij zijn. Haar superioriteit is echt iets van het verleden.

Ik ben benieuwd hoeveel rek er technisch nog gaat zitten op Brand. En hoe de jonkies gaan groeien qua conditie. Want die zijn bijna allemaal superhandig op de fiets.

tendam 15 februari 2021 om 09:03

@michelangelo
Als je recente crossen terugkijkt, moet je die van vorige week misschien meepakken, waar Cant duidelijk wel technisch de betere was :) Ze had toen een afloper in de laatste halve ronde, maar anders had ze misschien wel kunnen winnen. Verder is het niet veel inderdaad, al is dat eigenlijk al een paar jaar zo.

Qua buitenlanders was ik vooral onder de indruk van Honsinger, eerlijk gezegd. Al moet die het wel hebben van loodzware parcoursen, anders komt haar diesel niet op gang.

Michelangelo 15 februari 2021 om 09:33

@Tendam,
Ik denk dat je het oordeel over techniek niet aan 1 cross moet ophangen. Niet aan Brussel, en niet aan vorige week. Maar over de gehele lijn steekt Cant er gewoon niet meer bovenuit qua techniek. Bovengemiddeld misschien nog wel, maar zeker niet meer buitengewoon.
Jouw opmerkingen mbt tot Honsinger deel ik. Prima seizoen gereden op het moment dat het zwaar wordt. Als die qua explosiviteit en techniek een stap weet te zetten, dan zal ook zij op bepaalde parcoursen dicht bij de overwinning kunnen komen.

Romāns Vainšteins 14 februari 2021 om 15:38

Yippey-yey, yippee-yo.

Robbiebier 14 februari 2021 om 16:31

Denk toch dat kay een beetje in de weg reed bij de andere dames toen ceylin aan het wegrijden was die was een beetje aan het stunten.
Maar hoe dan ook een goede en terechte winnaar.

Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:59

Mooie cross gezien, Ceylin gewoon de beste en Betsema vliegt erin als vanouds maar verliest elke keer veel tijd op technische stroken, te voorzichtig of verkeerde keuze.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair