Alvarado ploegt zich naar de zege in Ronse

zaterdag 14 december 2019 om 14:30
Alvarado ploegt zich naar de zege in Ronse

Foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Hotondcross op haar naam geschreven. De Nederlandse rekende af met haar landgenote Annemarie Worst in helse omstandigheden. De derde plaats in Ronse ging naar de Europese kampioene Yara Kastelijn.

De Hotondcross in Ronse is sowieso altijd al een zware klus, maar in natte omstandigheden zoals vandaag vergt deze wedstrijd wel erg veel van de rennerslijven. De trage modderpassages en klauterpartijen in de gietende regen deden wat denken aan de legendarische overwinning van Sven Nys in 2013, maar vandaag was het Ceylin del Carmen Alvarado die meteen dominant was.

Door de zwaarte van het parcours was het bovendien meteen ieder voor zich. De verschillen creëerden zich zo quasi automatisch, waardoor de technisch ijzersterke Alvarado in geen tijd een voorsprong van een twintigtal seconden bij elkaar had gereden op het trio Annemarie Worst-Yara Kastelijn-Sanne Cant.

Worst maakt te veel fouten
Na één ronde (van de slechts vier (!) vandaag) was het echter alleen nog Annemarie Worst die weerwerk kon bieden en binnen de halve minuut van de piepjonge Alvarado bleef. Halverwege de ronde nadien slaagde de voormalige Europese kampioene er zelfs in om de aansluiting te maken bij haar landgenote. Worst ging zelfs meteen naar de leiding, maar maakte zoveel foutjes dat Alvarado vlak voor de slotronde toch weer wat afstand kon nemen.

In die slotronde ging Alvarado pas voor het eerst deze cross in de fout. Op een glad stuk afdaling schoof ze onderuit, maar zonder erg. Alvarado was niet van slag en toonde zich in de laatste ronde gewoonweg de sterkste renster van de dag. Worst werd tweede op twintig seconden en doet gouden zaken in de DVV Verzekeringen Trofee.

DVV Verzekeringen Trofee 2019-2020
Uitslag manche 4: Ronse

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus)
2. flag-nl Annemarie Worst (777) op 20s
3. flag-nl Yara Kastelijn (777) op 1m11s
4. flag-gb Evie Richards (Trek) op 1m44s
5. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan) op 2m22s
6. flag-it Alice Maria Arzuffi (777) op 2m34s
7. flag-be Kim Van de Steene (Tarteletto-Isorex) op 2m36s
8. flag-be Ellen van Loy (Telenet-Baloise) op 2m49s
9. flag-it Eva Lechner (Creafin-Fristads) op 3m17s
10. flag-fr Marion Norbert-Riberolle (Experza) op 3m30s

Dit artikel delen:

11 Reacties

Dolfy 14 december 2019 om 14:41

Alvarado verreweg de beste hier, even leek Worst de maat te kunnen nemen maar Alvarado hervond zich duidelijk en weg reed ze weer. Dat de veel gevallen Kastelijn hier derde wordt zegt veel over haar talent en doorzettingsvermogen.

ChefSpijker 14 december 2019 om 15:58

Met deze belabberde techniek gaat Kastelijn in zandcrossen en zware blubberparcoursen in elk geval niet heel vaak meespelen voor de zege. Ze is nog minder dan Brand wat dat betreft als je haar de laatste weken ziet ploeteren wanneer techniek gevraagd wordt. Dat ze alsnog afgetekend derde wordt geeft wel aan hoe groot het gat tussen Nederland en de rest momenteel is, helaas.

tendam 14 december 2019 om 16:12

@chefspijker
Helaas? Nederland moet toch wel het enige land ter wereld zijn waar men het jammer vindt dat landgenoten een sport domineren. Als Evie Richards en Sanme Cant in vorm komen is dat misschien alweer anders.

ChefSpijker 14 december 2019 om 16:23

Ja helaas. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat men in Noorwegen bijvoorbeeld wel vol enthousiasme voor de buis gaat zitten als ze elke week een 1-2-3’tje noteren in het langlaufen. Dominantie is leuk als het nieuw is, maar uiteindelijk kijk je toch sport voor strijd. Nu scheelt het nog dat er bij de Nederlandse dames onderling wel nog voldoende strijd is. En wie zegt dat Cant momenteel niet in vorm is? We kunnen dat wel een heel seizoen blijven volhouden, maar het kan ook gewoon zijn dat de Nederlandse dames haar ontgroeid zijn.

tendam 14 december 2019 om 16:34

@chefspijker
Daar leek het vorig seizoen ook op. Tot het WK kwam en ze iedereen er weer af reed.

Ik snap niet waarom je niet kunt genieten van de strijd Alvarado-Worst. Desnoods beschouw je Alvarado als Dominicaanse, als het dan ineens wél interessant wordt.

Brabander 14 december 2019 om 16:44

Meer eensch met @tendam. Er steken er wel 3 bovenuit dit seizoen tot nu toe, maar tussen die 3 is er echt wel genoeg strijd. En dat dat allen Nederlandsen zijn is toch een weelde. Als er geen Nederlandse tussen zit is het ook weer niet goed. Ik geniet er van in ieder geval.
Wat Sanne Cant betreft ga ik wel met @ChefSpijker mee: de 3 lijken de Vlaemsche toch ontgroeid. Wel met een slag om de arm. Want het blijft Cant. Brand en Vos hebben we ook nog. Van de ‘buitenlandsen’ moet de tegenstand toch van Evie Richards en Arzuffi komen denk. Als die laatste nu eens fatsoenlijk gaat starten, doet ze ook gewoon mee

ChefSpijker 14 december 2019 om 16:51

Vorig seizoen kwam Cant inmiddels toch echt wel een stuk beter voor de dag. ’t Is altijd een slowstarter geweest, maar rond half november stond ze er dan wel. Vorig jaar won ze bijvoorbeeld Zonhoven voor Betsema en Ceylin, vorige week werd ze op een minuut gereden door diezelfde Ceylin (en Worst). We zullen zien hoe ze het over anderhalve week in Zolder doet. Dat is een cross waar ze altijd presteert. Als ze daar weer weggeblazen wordt mag je zo langzamerhand wel conclusies gaan trekken…

Franco Ballerini 14 december 2019 om 20:02

Grappig: jullie hebben allemaal wel gelijk.

leegloper 14 december 2019 om 14:47

Mooi om ze eens in de echte blubber aan het werk te zien.

jibi verboort 14 december 2019 om 19:54

Afzeggingen Overijse?

Na het veldglijden in Ronse zou het me niet verbazen als er afzeggingen komen voor Overijse. Dat zou jammer zijn, maar wel begrijpelijk en mogelijk zelfs wijs.

Kort na de uitputtingsslag hield Renaat Schotte direct de microfoon voor een oververmoeide Ceylin del Carmen Alvarado. Zelden zag ik een veldrijdster zo uitgeput en lijden.
In de wielersport vindt men het blijkbaar maar normaal direct na koers de sporter aan te spreken; zelfs als ze buiten adem zijn. Hij had het ook kunnen doen na de podium ceremonie als de eerste drie weer enigszins op adem waren gekomen en zichzelf wat verzorgd hadden.

Veldrijden is een mooie,maar zeer veeleisende sport. Vandaag vond ik dat er door een combinatie van factoren te veel van de dames werd gevraagd.

Morgen staat de moeder van alle crossen op het menu. Alweer een vette kluif. Komen er afzeggingen?

Samlambeej 14 december 2019 om 22:04

Hej jibi,

zou je alsjeblieft willen ophouden met je naïef geleuter?
Deze dames worden vanavond opgelapt door hun ploeg en stampen voor serieus geld
=> morgen starten
Niet de eerste keer hoor, je komt soms echt over als een dom wicht (zoals in de zaak Betsema).

Excuseer mijn directheid, ik ben ervan overtuigd dat je niet werkelijk zo naïef bent.

Headlines

Materiaalzone

Populair