‘Als Wout van Aert ooit een grote ronde wil winnen, is de komende Tour een gouden kans’

maandag 14 november 2022 om 18:30
‘Als Wout van Aert ooit een grote ronde wil winnen, is de komende Tour een gouden kans’

foto: Cor Vos

Podcast

Het is een vraag die de gemoederen al een paar weken bezighoudt: kies je komend jaar voor de loodzware Giro d’Italia of toch voor de veelzijdige Tour de France? De discussie komt ook voorbij in de WielerFlits Podcast. “Het Tour-parcours is interessant, omdat het niet gemaakt is voor de allerbeste klimmers. Een coureur kan er winnen komende zomer en niet per se een ronderenner”, vindt Youri.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Al snel komt de aap uit de mauw. “Merijn Zeeman zei al dat de Giro er ook heel interessant uitziet voor Tourwinnaar Jonas Vingegaard”, gaat Youri verder. “Dat snap ik wel. Vingegaard vind ik minder ‘coureur’ dan Primož Roglič. Maar omdat er een coureur kan winnen en het is nog begin november: waarom niet Wout van Aert uitspelen als kopman in de Tour?”

Maxim legt vervolgens uit dat het plan om de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix te winnen, veel hoger staat bij Jumbo-Visma. “Dat bijt elkaar toch niet? Van Aert heeft de laatste jaren in de Tour aangetoond dat hij heel goed kan klimmen”, kaatst Youri terug. “De laatste drie jaren is hij steeds bij de eerste 21 geëindigd in het eindklassement, in een dienende rol.”

“Als hij dezelfde vorm kan vasthouden die hij nu in de eerste helft van de Tour 2021 liet zien, dan wil ik het nog wel eens zien. Als er één ploeg is die hem hierbij zou kunnen helpen, dan is dat voor mij Jumbo-Visma”, onderstreept Youri. “Als Team Sky dat in het verleden kon met baanrenners Bradley Wiggins en Geraint Thomas, waarom kan Jumbo-Visma dat dan niet met een klassecoureur als Van Aert, voor deze Tour?”

Het bewuste fragment begint vanaf 31.30 minuten.


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Dit artikel delen:

51 Reacties

Mooie Sjors 13 november 2022 om 10:57

Vermoed dat Van Aert eerder volop gaat mikken op het WK na de Tour. Is voor het algemeen klassement geen partij voor Pogacar die eigenlijk even all-round is als hij maar wel 10 kilo minder moet meesjouwen. :)

Ik zie niet goed in waar Wout tijd moet pakken op Pogi, terwijl hij in de bergen ongetwijfeld een paar minuten krijgt aangesmeerd.

4
Limal 13 november 2022 om 11:02

Treffende opmerking over de gemeenschappelijke kwaliteiten van Pogacar en WvA met 10 kg verschil, zo had ik het nog niet bekeken.

0
11 na 11 14 november 2022 om 08:31

Van Aert trapt met die 10kg meer ook gewoon veel hogere wattages dan Pogacar natuurlijk.

0
Kopinkas 13 november 2022 om 10:47

Ik zou er ook op durven gokken dat er komende zomer een ‘coureur’ de Tour wint, net zoals in de voorbije + 100 edities.
Een rouleur, dat is nog een ander paar mouwen… En dan beantwoordt Van Aert nog niet eens aan de zuivere definitie van ‘rouleur’ – als dat is wat ze bedoelen uiteraard.

2
Limal 13 november 2022 om 10:57

Ik vroeg me ook meteen af wat Youri bedoelt met 'coureur'. Rouleur, baroudeur, puncheur, niets lijkt de lading echt te dekken. Klimmende tijdrijder komt waarschijnlijk het best in de buurt, maar dat bekt wat minder goed…

1
Wheely 13 november 2022 om 11:40

Ik zie Verstappen de Tour niet winnen hoor. ;-)

3
11 na 11 14 november 2022 om 06:07

Lijkt me duidelijk wat hij bedoelt met een coureur. Of dat dan correct is, laat ik in het midden. Pogacar, Van Aert, Evenepoel, Nibali, Mollema… dat zijn (of waren) coureurs. Mannen die zelf de koers maken ongeacht het terrein, initiatief nemen, de koe bij de horens vatten, die ook genoeg inhoud hebben om in klassiekers het verschil te maken of mee te strijden. Geen "jongetjes" die gepamperd en gebabysit moeten worden tot wanneer ze in hun oortje een stem horen die zegt wat ze wanneer moeten gaan doen en zich vooral sparen tot de laatste 5 km van een bergrit.

3
Boomie1 14 november 2022 om 08:40

Volgens mij zijn er een paar pelotons vol coureurs en is ook Max Verstappen een coureur. Wat een prietpraat weer.

0
Beer 14 november 2022 om 09:04

Geen prietpraat; het is duidelijk wat Youri hier bedoelt, 11na11 beschrijft het nog eens uitgebreid en correct.

0
Maillot à Pois 14 november 2022 om 09:32

Voor mij is coureur ook gewoon synoniem voor ‘wielrenner’, die bijkomende connotatie van 11 na 11 is mij alvast volledig vreemd, en ik ben blijkaar niet alleen.

1
Beer 14 november 2022 om 12:09

Vooral een kwestie van het niet willen snappen denk ik; maar goed.

-1
Limal 13 november 2022 om 11:09

@Redactie, bedankt om een deel van de podcast uit te schrijven, zo kan er door een veel groter deel van de wielerflitsers inhoudelijk gereageerd worden. (ook nu nog reageren sommigen waarschijnlijk enkel op de prikkelende titel ;) )

2
Shinzawai 13 november 2022 om 13:06

Hoe vaak moet Van Aert nog zeggen dat hij deze ambitie niet heeft en dat hij niet in staat is om een grote ronde te winnen?

2
Dave Dubbeldammer 13 november 2022 om 19:10

Ach, Shinzawai. Iets met komkommers en zo. Laat ze toch.

1
Romāns Vainšteins 13 november 2022 om 13:27

Ik vind het wel een prima piste eigenlijk. Gewoon eens met Rogly en van Aert als beste puncheurs/eendaagse coureurs de tour aanvatten en kijken wat er van komt.

Vingy heeft de tour al gewonnen en dit is niet zijn parcours, laat die maar heroisch gaan voor de giro.

2
de adelaar van de adsteeg 14 november 2022 om 07:00

Wout kan deze tour makkelijk winnen !

1
BoemBoemWvA 13 november 2022 om 10:39

Haha, hilarisch. Hou op man.

0
Dave Dubbeldammer 14 november 2022 om 21:58

Is dat een comment op de persconferentie van Van Gaal?

0
RLM 13 november 2022 om 10:53

Van Aert finisht dan wel rond de top 20, daar moet dan wel bij worden vermeld dat hij rustdagen neemt soms en op 2 uur eindigt. Als hij echt zou willen gaan voor de Tourzege moet er heel wat klimvermogen bij, dus gaat zowel het veldrijden als het klassieke werk daar waarschijnlijk de dupe van zijn. Voorts lijkt het mij dat Van Aert het wel leuk vindt om te knechten voor Vingegaard en Roglic, dat niet alle druk op hem ligt, en dat die twee ook zeer dankbare mensen zijn. België heeft nu een kanshebber op de Tourzege dus het argument van “maar het is zo lang geleden en nu hebben we iemand goed” heeft ook geen steek meer.

Wat is het trouwens met het idee in België de laatste tijd om renners uit hun comfortzone te halen? Van Aert houdt van veldrijden en het klassieke werk en toch proberen we hem de hele tijd te veranderen in een klassementsrenner, terwijl Evenepoel wel een klassementsrenner wil zijn en hij moet dan gaan meedoen aan de klassiekers op de kasseien. Straks gaan we bij het WK Courtois in de spits zetten, De Bruyne als doelman en moet Lukaku meedoen aan het WK Cricket. Mij lijkt het alsof de renners op dit moment het carrierepad hebben dat ze willen, en dan moet een stel analisten hun niet proberen op andere ideeën te brengen. Vooral niet zo’n zeiksmoel als een Eddy Planckaert

0
Kopinkas 13 november 2022 om 10:58

Courtois in de spits zou best nog wel eens kunnen verbazen.
Evenepoel op kasseien, tja, als je hem in de Brabantse Pijl (op zijn zogezegd ’thuisparcours’) zag worstelen, dan weet je dat er een godswonder nodig is om hem ooit de Ronde of P-R te zien winnen…

0
meqadon 13 november 2022 om 17:58

En denk je dat een vingegaard en pogy geen enkele rustdag hebben ingelast. Denk dat ze meer rust hebben gehad als van aert, in de 10 etappes dat hij id aanval is geweest. Dus dat is volgens mij een flauwe reden. Zeker omdat volgens mij van aert de renner is met de grootste motor en uithouding. Die kan elke dag volle bak kan blijven gaan. Hij heeft er op zn eentje voor gezorgd dat we de snelste tour ooit kregen.
Voor de rest volg ik je wel. Van aert zal de tour niet kunnen winnen. Mss enkel als als we +- 70 tijdritkms krijgen zoals in de wiggins dumoulin grote rondes. Of nog verder in het geheugen de hinault indurain rondes.

2
Arry1338 13 november 2022 om 12:28

Wanneer houden jullie nou eens op met dat geneuzel over van Aert en grote rondes. Dit is echt een non discussie waar echt veel te veel energie in word gestoken. Beter gaan jullie wat dieper in op realistische onderwerpen.

0
Har77 13 november 2022 om 16:37

Nou, de afgelopen Vuelta was anders toch een serieuze optie geweest ALS ie daar in Tourvorm gestart was.

-3
Pietspeed 14 november 2022 om 12:22

Van Aert kan erg goed klimmen, behalve het ultra steile werk. Laat Roglic maar ns knechten voor Wout komende Tour. Wat Wout afgelopen Tour heeft laten zien was fenomenaal. Dus zo'n gekke gedachte is het helemaal niet. Roglic mag dan weer voor de Vuelta gaan en Vingegaard voor de Giro. Beetje rouleren kan geen kwaad. Denk dat Ten Hag zo ongeveer kan adviseren qua wisselen en bank/bus zitten. Uiteindelijk willen ze bij TJV ook competitie binnen het team om het niveau verder op te trekken.

0
samsys 14 november 2022 om 17:25

Hij ging op minuten gereden zijn op die steile klim waar Evenepoel uitpakte. Van Aert wint nooit een grote ronde. punt.
Dat hij eerst maar eens begint met de koersen te winnen waarvoor hij lijkt gemaakt te zijn : Vlaanderen en Roubaix.

0
HennieK 13 november 2022 om 20:45

@redactie: De aap komt uit de “mouw” gelogeerd.

0
Dikke Kater 13 november 2022 om 21:16

Van Aert zal volgens mij nooit de Tour winnen. Dat kan alleen als er geen lange steile cols in zitten, 3 tijdritten zijn, een minuut bonificatie in vlakke etappes te verdienen is, er drie kasseienritten zijn en ze door de modder en het zand moeten.

0
Gelei 13 november 2022 om 21:18

Wanneer gaat die onzin ooit eens stoppen?

0
Mr. Tornado 13 november 2022 om 21:42

Als hij de Tour heeft gewonnen.

-1
Jean Berben 13 november 2022 om 22:36

Als van Aert zich op een klassement zou toeleggen lukt een top 10 klassering wellicht maar denk niet dat hij daar enige boodschap aan heeft. Laat hem maar een goed voorjaar proberen te rijden en zijn gemiddelde van de laatste Tours (ritje of 3) trachten aan te houden.

0
Lars Maden 14 november 2022 om 09:18

Het was inderdaad alweer even geleden deze discussie.

0
Wieler-Joke 14 november 2022 om 14:11

Als hij er zich op toelegt zonder gewichtsverlies is top 10 wel realistisch ja, winnen uitgesloten. Als hij tot 72-73 kg kan vermageren misschien maar dan is het gedaan met kasseiklassiekers en veldritten rijden voor een uitslag, dat gaat hij dus nooit doen.

0
Grote Plateau 14 november 2022 om 14:36

jaja, tzalwel joh

Die moet toch een Tour met 3 tijdritten wat een flauwekul.

0
Jean Dumas 14 november 2022 om 15:57

Het antwoord is nee.

0
jan jansen 14 november 2022 om 16:49

Never nooit.
Remco is de beste
Hup Remco

0
Klootje Kriekeljon 14 november 2022 om 17:00

Deze techniek is ook de beste als het om reageren tegen Max Verstappen fans gaat, is mij opgevallen. Dank daarvoor.

-1
hjjanssen1973 15 november 2022 om 10:54

Als WVA ooit voor het AK gaat, dan verdwijnt alle glans ben ik bang. Hij is toch geboren om vereeuwigd te worden als klassieker koning? Net als MVDP en Alaphilippe.

0
Panache 13 november 2022 om 16:23

Vorig jaar had Van Aert na 7 etappes 3 minuten voorsprong op eindwinnaar Pogacar. Dat geeft aan dat ze Van Aert niet als gevaar zien. Door vroeg in de Tour 4-6 minuten te pakken en op de verrassing te spelen is er veel mogelijk. Man tegen man als favoriet starten zal top-10 al een opgave zijn en daar doet Van Aert het niet voor.

-1
Hans Baas 13 november 2022 om 21:05

Ik ben het ermee eens dat een niet-specialist deze ronde zou kunnen winnen, maar dan kom je niet alleen uit bij Wout, maar ook bij Mathieu en Julian, en eerlijk gezegd ook bij Remco. Met andere woorden: het zou mooi zijn als die allemaal mee zouden doen, want het is een rare tour.

-1
Mooie Sjors 13 november 2022 om 21:25

Alaphilippe was wel ooit vijfde in de Tour, maar is hij (en vooral het algehele niveau in het peloton) nog dezelfde van 2019? Drie weken lang op adrenaline meestrijden? Ik weet het niet.

Evenepoel zou volgens ploegmaat Hirt de Giro rijden volgend jaar, maar moet dergelijk parcours wel liggen. Mist wel explosiviteit, en zou zo wel al kostbare tijd kunnen verliezen. Weinig tijdritkilometers om die verloren tijd terug te pakken op iemand als Pogacar.

Van Aert schade beperken op Pogacar misschien, maar waar gaat die tijd nemen? Zelfs in die pittige tijdrit moet ik het nog zien.

Van der Poel? Heeft nog nooit blijk gegeven een klassement te kunnen rijden op hoog niveau. Van Aert heeft dat wel eens gedaan in Tirreno (hoewel dat al veel meer een koers is waar de meer klassieke renner boven kan komen drijven), MVDP zelfs dat niet. Lijkt mij wishful thinking en ik zie hem er zich ook totaal niet op toeleggen.

Roglic wellicht intrinsiek nog de grootste uitdager voor Pogi komende Tour puur kijkend naar het parcours.

-1
Beer 13 november 2022 om 22:35

Van Aert werd in die Tirreno 2e achter Pogacar. Hij had 3 minuten voor op de nummer 3; Landa. Daarna volgden oa Bernal, Almeida, Bardet, Nibali en Yates. Die wedstrijd was dus wel degelijk tussen de echte klassementsmannen te doen.

3
Mooie Sjors 13 november 2022 om 22:40

Klopt hoor qua tegenstand (hoewel ronderenners in maart wellicht minder in conditie zijn dan klassieke coureurs), maar Tirreno is geen grote ronde. Niet qua bergen en ook niet op vlak van recuperatievermogen. Het recuperatievermogen heeft van Aert misschien wel (maar vergis je niet: elke dag tot aan het gaatje 3 weken lang is iets anders dan wat hij in het verleden al heeft gedaan), maar in het hooggebergte zie ik hem echt niet elke rit aan te klampen bij de allerbesten.

-3
11 na 11 14 november 2022 om 05:52

Over welke Mathieu heb jij het dan? Ik kan me geen enkele Mathieu voor de geest halen die op de Mont Ventoux kan winnen door echte klimmers achter zich te laten, die Pogacar kan lossen in de finale van een bergrit, die dag na dag berewerk kan verrichten in de bergen 3 weken lang, na zowat elke dag in de aanval te zijn getrokken. Of die in een slopende Tirreno enkel de beste ronderenner van dat moment zou moeten laten voorgaan.

Als je het hebt over MvdP, dan doe je die jongen geen plezier met dit soort verhalen. Het is goed mogelijk dat op het einde van hun carrière deze Mathieu een groter eendags/klassiek palmares heeft. Maar als er intussen één zaak duidelijk is, is dat als klimmer, tijdrijder, bij 3 weken diep gaan, Van Aert van een ander niveau is. En daar is niks mis mee.

2
Beer 14 november 2022 om 09:07

Ik zeg niet dat van Aert de Tour kan winnen, wel dat die Tirreno-prestatie correct naar waarde moet geschat worden. Dat was gewoon gestoord sterk.

-1
Mooie Sjors 14 november 2022 om 09:44

Tuurlijk was dat supersterk, wordt zelfs wat onderschat omdat hij uiteindelijk 'maar' tweede werd en het geen zege was. Maar ook in de Tour eindigt Van Aert steevast rond de top-20 en in de bergen heeft hij al laten zien dat hij ver mee kan ondanks zijn gewicht.

Kan Van Aert een klassement rijden? Een top-10 wel denk ik. Maar hij zit nu in zijn topjaren, die 3 jaar bezig zijn en misschien nog een jaar of 3 gaan duren. Daarna kan hij misschien nog grote koersen winnen, maar vermoed ik dat het ook meer op ervaring zal aankomen. 3-4 jaar en hij wil nog wereldkampioen worden op de weg en tegen de klok, en monumenten binnenhalen als Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen en, wie weet, Luik-Bastenaken-Luik.

Volgens mij zal Wout die jaren nodig hebben om zijn grote doelen te behalen, en gaat de fysieke piek opgaan in die jacht. Niet in een veel onzekerdere missie als het winnen van een grote ronde.

Ik geloof eigenlijk ook niet dat winst kan tegen mannen als Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Roglic. Zij wegen 10-15 kg minder maar kunnen bv. in een vlakke tijdrit vrij goed in de buurt blijven van Wout. Qua W/kg komt Van Aert volgens mij niet in de buurt, zeker niet dag na dag.

Tenzij er echt eens een grote ronde wordt uitgetekend voor klassieke renners, maar dat gebeurt niet. Logisch ook, zij hebben al de klassiekers om zich op te richten. :)

0
Beer 14 november 2022 om 12:11

Helemaal met je eens hoor Sjors. Zijn beste jaren gaan opgaan aan andere doelen en Pogacar & Evenepoel zijn ook veel te compleet om ze zomaar even te grazen te nemen. Tegen types als Landa, Yates & Bardet gaf ik hem wel een kans(je).

-1
Lo squalo del lago di confine 14 november 2022 om 16:08

Totdat Pogacar/ Bernal/ Evenepoel/ Vingegaard (/Mas/Vlasov) bergop echt aanvallen.

-1
Westfalen 13 november 2022 om 10:44

Gaat niet gebeuren. Renners als Vingegaard en Pogacar zijn ook goede tijdrijders. Van Aert gaat niet genoeg voorsprong pakken in de tijdritten. Leuk dat Van Aert bij de eerste 20 kan rijden, maar meedoen voor de overwining is een ander verhaal.

-2
Wheely 13 november 2022 om 11:37

Er is zelfs maar 1 tijdritje.

-1
Boomie1 14 november 2022 om 08:39

In die gedachtegang kan hij beter naar de Giro gaan met 3 tijdritten.

-1
Johnnie Doe 13 november 2022 om 11:28

De kleine gaat hoge ogen gooien als ie meedoet. VA mot gewoon knechten en voor groen gaan. Vindt Wout prima zo. Hij mikt op een felbegeerde klassieker. Voor een Vlaming is dat vooral de RVV. En als dat niet lukt PR. De rest is bijzaak voor hem.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone