Als een volleerd tijdrijder: Cavagna soleert naar zege in openingsrit Coppi e Bartali

dinsdag 21 maart 2023 om 15:51
Als een volleerd tijdrijder: Cavagna soleert naar zege in openingsrit Coppi e Bartali

foto: Cor Vos

De eerste etappe van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, met start en finish in Riccione, is gewonnen door Rémi Cavagna. De Fransman van Soudal Quick-Step soleerde op knappe wijze naar de overwinning. Mauro Schmid eindigde als tweede, Rick Pluimers werd derde.

In Italië ging vandaag een rittenkoers van naam van start. In Riccione klonk namelijk het startschot in de Internationale Wielerweek van Coppi en Bartali. De Italiaanse ronde, ook wel bekend als de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, begon met een etappe van goed 160 kilometer rond Riccione. Onderweg lagen aardig wat heuvels, maar de laatste pakweg 25 kilometer waren vlak of verliepen zelfs in dalende lijn. Stonden de sterren goed voor een eerste (massa)sprint?

Vijf renners in de vroege vlucht
In de openingsfase werd er slag om slinger gedemarreerd, maar toch was het even wachten op de goede vlucht. Na goed 25 kilometer kreeg Alessandro Fancellu dan toch een vrijgeleide van het peloton. De Italiaanse klimmer van EOLO-Kometa ging er aanvankelijk in zijn eentje vandoor, maar kreeg niet veel later toch het gezelschap van vier medevluchters met de Belg Lennert Teugels (Bingoal WB), de Italianen Marco Murgano (Team Corratec) en Gabriele Petrelli (Team Technipes #inEmiliaRomagna) en de Colombiaan Didier Merchan (GW Shimano-Sidermec).

foto: Cor Vos

Deze vijf koplopers wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van zo’n vijf minuten, maar dit bleek niet genoeg om voor de verrassing te zorgen. Met nog goed veertig kilometer te gaan werden Murgano, Petrelli, Merchan en Fancellu weer opgeslokt door het peloton. Teugels gaf zich niet zomaar gewonnen en probeerde het in zijn eentje nog wat langer uit te zingen. De dappere Belg kreeg echter al snel het gezelschap van een renner, die vlak daarvoor was weggesprongen uit het peloton.

Franse ‘TGV’ Cavagna is niet te stoppen
Niemand minder dan Rémi Cavagna gooide de knuppel in het hoenderhok en de Franse hardrijder van Soudal Quick-Step reed in geen tijd naar Teugels, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de laatste 35 kilometer. Niet veel later was Cavagna op zichzelf aangewezen, nadat hij de moegestreden Teugels had weten te lossen. Voor Cavagna zat er maar één ding op: zo hard mogelijk doorrijden richting de finish in Riccione. Met een voorsprong van ruim een minuut op een achtervolgende groep van een veertigtal renners, begon hij solo aan de laatste vijftien kilometer.

Een moeilijke, maar zeker voor Cavagna geen onmogelijke opgave. Dat bleek wel met het verstrijken van de laatste kilometers. In de achtervolgende groep zat de vaart er goed in, maar Cavagna hield bijzonder knap stand. De 27-jarige tijdrijder leverde maar weinig van zijn voorsprong in en bleef met verve uit de greep van de achtervolgers, ondanks verwoede pogingen van Jumbo-Visma om de boel weer bijeen te brengen.

Schmid, Pluimers en Van Belle: de nummers twee, drie en vier – foto: Cor Vos

Pluimers en Van Belle laten zich zien
Na de glorieuze binnenkomst van Cavagna maakte Mauro Schmid het feestje van Soudal Quick-Step nog mooier: de Zwitser won de sprint voor de tweede plaats. Rick Pluimers eindigde knap als derde, voor een andere Nederlander: Loe van Belle. Cavagna is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

Dit artikel delen:

12 Reacties

mauri 21 maart 2023 om 17:17

Hij ìs dan ook volleerd tijdrijder! Mooie 1-2 van mooie ploeg!

2
KopOverKop 21 maart 2023 om 16:20

Een Cavagna een beetje in vorm rijd inderdaad in volle finale renners waarmee hij hier strijd gewoon uit het wiel wanneer die initieel meedraaien.
Gewoon iemand die heel sterk finales kan rijden.
PL toch een klein beetje blij dan toch nu.

1
wielerlover 21 maart 2023 om 16:36

Met ook nog een tijdrit kan Cavagna dit rondje misschien winnen? Schmid ook heel goed tegen de klok en klimt misschien net iets beter

1
Raul Alcala 21 maart 2023 om 16:55

Pluimers gaat een mooie toekomst tegemoet

0
horsm 21 maart 2023 om 19:41

Gloag wel veel tijd verloren. Dat was toch de beoogde klassementsman?

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 21 maart 2023 om 17:36

Cloag in de achterhoede. Iemand een idee hoe dat is gekomen?

-1
Mystieke_Monnik 21 maart 2023 om 18:46

Ja, dat is toch wel verassend ja.

-1
bilthoven 21 maart 2023 om 18:50

Geen idee wat er vandaag gebeurd is, maar dit is wel een beetje kenmerkend voor deze man: In het verleden wisselde hij ook vaak hele goede prestaties met matige uitslagen af. Daar zal nog behoorlijk aan geschaafd moeten worden door zijn nieuwe ploeg!

-1
Dave Dubbeldammer 22 maart 2023 om 14:33

Who the fuck is Cloag – moeten we die kennen?

-1
Kopinkas 21 maart 2023 om 17:37

Cavagna is toevallig ook einde contract. Typisch Lefevere-verschijnsel…

-1
jonglins 21 maart 2023 om 17:26

Soudal-Quick Step is hier aan zijn stand verplicht te winnen, lijkt me. Deelnemersveld wel heel zwak. De top 10 van vandaag spreekt boekdelen.

-3
Cochise 21 maart 2023 om 19:24

Toch 7 andere WT-ploegen aan de start. Niet met hun grootste kanonnen maar dat geldt even goed voor Quickstep.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone