Als ook Bob Jungels verlengt, zorgt Lefevere voor rariteit in de wielergeschiedenis

Als ook Bob Jungels verlengt, zorgt Lefevere voor rariteit in de wielergeschiedenis

foto: Cor Vos

zaterdag 4 juli 2020 om 08:00
Interview

Als Patrick Lefevere er de komende weken in slaagt ook Bob Jungels langer aan zijn team te binden, zou dat betekenen dat Deceuninck-Quick-Step wielerjaar 2021 kan aanvatten met zijn volledige kern (28 renners) van 2020. Lefevere wil er een erezaak van maken. “Jawel, maar niet ten koste van alles”, vertelt hij er graag bij.

Nee, het is geen unicum in de WorldTour. In 2003 deed Lotto-Domo het hem voor. Al bestond dat rennersbestand toen uit slechts 22 renners. En zeven jaar geleden zagen we het ook bij MTN-Qhubeka, maar dat was toen nog een ProContinentaal team. Hoe dan ook is het een rariteit in de geschiedenis van het wielrennen, een team zonder uitgaande transfers.

Al wil Lefevere dat wel relativeren. “Natuurlijk is het een bewuste keuze. Never change a winning team, en dat is Deceuninck-Quick-Step”, vertelt hij aan WielerFlits. “Anderzijds is er dit jaar maar een handvol renners van wie de overeenkomst afloopt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen er 18 jongens einde contract waren. Eigenlijk is er de voorbije twee jaar teveel verloop geweest.”

‘Ga mijn broek niet afsteken’
Zowel met Yves Lampaert, Dries Devenyns, Iljo Keisse als Mikkel Honoré (in het begin van dit jaar zelfs al) kwam Lefevere tot een nieuwe overeenkomst. Rest nog Bob Jungels, wil hij straks kunnen vertellen dat hij het jaar 2021 kan aanvatten met zijn volledige kern van dit jaar. “Of ik daar een erezaak wil van maken? Ja, want ik wil hem sowieso niet kwijt geraken. Maar alles heeft zijn limieten, natuurlijk. Jungels is een schone coureur, maar hij moet wel redelijk blijven. Concreet: ik ga mijn broek niet afsteken. Ik heb nog nooit geld uitgegeven dat ik niet heb en dat ben ik nu ook niet zinnens.”

“In 2018 won hij Luik-Bastenaken-Luik en daar is hij ook voor betaald geweest”, gaat Lefevere voort. “Vorig jaar was hij geweldig tot en met E3 Harelbeke. Hij won een rit in Colombia, stuntte in Kuurne en rolde in Harelbeke de rode loper uit voor Stybar. Maar toen was hij over zijn hoogtepunt heen en speelde hij niets meer klaar. In de voorbereiding op de Ronde van Italië startte hij met een streng dieet, maar maakte hij de fout om verder te diëten tijdens de Giro. Daardoor is hij er door het ijs gezakt en dat is daarna niet meer goedgekomen.”

Bob Jungels zakte in de Giro 2019 door het ijs – foto: Cor Vos

Waarmee Lefevere wil duidelijk maken dat de Luxemburger tijdens de onderhandelingen niet het onderste uit de kan moet halen, ook al heeft Jungels blijkbaar ‘aanbiedingen zat’. “We hebben een kantoor in het Groothertogdom. Daar heeft onze financieel manager Geert Coeman al met Bobs vader gepraat. Zelf praatte ik al met zijn manager, maar zondag vertrek ik naar San Pellegrino, waar we op stage zijn. Bob maakt vijf jaar deel uit van de ploeg, dan denk ik dat er ook van man tot man kan gesproken worden en het niet via de vader of de manager moet gaan.”

‘Er is nog plaats’
Dat er bij Deceuninck-Quick-Step dit jaar geen uitgaande transfers zijn, betekent ook dat er bijzonder weinig ruimte is voor inkomende transfers. “Toch is er nog plaats voor opportuniteiten. We mogen tot 30 renners gaan. Dat betekent dat er nog twee, en in het geval ik met Jungels niet tot een overeenkomst kom, nog drie plekken vacant zijn. Bovendien heb ik begrepen dat de UCI dit jaar door de coronacrisis flexibel zal zijn over het aantal renners per team.”

“Tijdens de lockdown stond de UCI voor veel dingen open. Al lijken de gevolgen van de coronacrisis uiteindelijk wel mee te vallen”, voegt de teammanager er nog aan toe. “Een paar maanden geleden was iedereen in shock. Het ene na het andere team zou verdwijnen. Daar hoor ik nu nog weinig van. De soep zal gelukkig niet zo heet gegeten worden als ze is opgediend.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Rawolf 3 juli 2020 om 17:39

Wel bijzonder dat het de ploeg is die het meeste klaagt over tekort aan financiële middelen z’n hele ploeg bij elkaar weet te houden, of zal ’t toch wel meevallen bij Patrick ;p

hartstikkebedankt 3 juli 2020 om 20:56

Neeeeeee het is heeuuuuuul erg bij Deceuninck-Quick-Step. Ook behoorlijk erger dan bij andere ploegen, heb ik gehoord van ome Patrick.

Spake Breekerd 3 juli 2020 om 17:44

Ruilen met Sunweb voor Kelderman!!

Murcia 3 juli 2020 om 17:48

Patrick klaagt wel veel over zijn financiële (on)mogelijkheden, maar zijn 33 sponsors brengen ongeveer 20 miljoen euro binnen en daarmee is zijn budget vergelijkbaar met Jumbo Visma dit jaar.

Titaantje 3 juli 2020 om 18:25

Denk dat Jungels financieel wel het onderste uit de kan wil en dat hij derhalve andere oorden gaat opzoeken. En dat lijkt me helemaal niet verkeerd voor hem.

Lefevere steekt hier een verhaal af over hoe Jungels fouten maakte tijdens de Giro, maar een ploegleiding die een renner laat pieken van de Omloop tm de Ronde moet niet verwachten dat die renner ook nog een klassement gaat rijden in de Giro. Er is geen enkele andere klassementsrenner met dat schema, en daar is een reden voor.

Baukema Tomoulin 3 juli 2020 om 18:43

Ik denk wel dat Jung bubbels als een van de weinige renners bij DQS nu wel gebaat is bij een nieuwe impuls bij een andere ploeg. Ineos zal hem wel willen/kopen. Hij is per slot van rekening een type Kwiatkowski renner en daar hebben ze er bij Ineos nog niet genoeg van…

Lance4eva 3 juli 2020 om 19:44

Tijd dat den Patrick eens met pensioen gaat.

bonimenier 3 juli 2020 om 22:20

Waarom? Omdat hij het zo slecht doet als ploegmanager?

Lance4eva 4 juli 2020 om 17:48

Jep.

Wielervolger 3 juli 2020 om 20:15

Jungels is zo goed als rond met Ineos

LB108 3 juli 2020 om 22:19

Denk je dat of weet je dat

hartstikkebedankt 3 juli 2020 om 21:02

Jungels ja hm, goede renner maar ook weer net niet een echte topper aan de andere kant. Toch een Luik en Kuurne gewonnen en een aantal andere sterke koersen gereden. Doet me wel eens afvragen als het om eendagskoersen gaat, wat de invloed van de ploeg erin is. Twee goede Giro’s gereden, daarna toch niet echt meer een lekker klassement. Als hij dat wil dan moet hij verkassen denk ik, zal wel naar Ineos gaan. Lijkt me verfrissend als DQS Kwiatkowski weer terughaalt, of ineens komt aanzetten met iemand als Kelderman die daar wat mag gaan vrijbuiten in de klassementen. Ik vermoed zelf eigenlijk dat dat niet gebeurt en dat Lefevre mikt op Dylan Teuns bij een vertrek van Jungels.

bomb ba 4 juli 2020 om 00:20

Jungels is toch wel echt een topper? Denk voor iedere ploeg een versterking. Grote motor waardoor die in alle koersen waar je hem in wil zetten met de juiste voorbereiding bij de beste 20 hoort.

Rawolf 4 juli 2020 om 12:04

In een dienende rol is Jungels de beste knecht die je kan wensen, zou uitstekend bij Ineos passen. Als kopman moet Jungels een keuze maken, klassiekers of rondes. Zijn erelijst in de klassiekers is een stuk groter dan in de grote rondes in elk geval.

Gelei 3 juli 2020 om 21:47

Pecharroman heeft Levere een mooi lesje geleerd.

Verweggistan 3 juli 2020 om 23:02

Als de WF redactie nog tijd heeft: graag een reconstructie over de plotse opkomst en ondergang van Pecharroman. En niet te vergeten zijn maatje Garrido.

Timster 4 juli 2020 om 08:46

@Nieuwe-Pekela (Verweggistan ): weet niet hoe je Spaans is, maar hier een stukje over de bidondrager Garrido: https://www.purociclismo.es/2013/05/jose-antonio-garrido.html?m=1

Naar die Pecharroman ben ik ook wel benieuwd!

Gelei 4 juli 2020 om 11:10

@Timster Doper waarvoor PL flink betaald heeft.
https://www.google.com/amp/s/hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-pecharroman-jose-antonio/amp/

xistnc 3 juli 2020 om 22:37

Toch best leuk dat het in een artikel over Lefevere een keer niet over geld kan gaan.

Ligthning 4 juli 2020 om 10:37

Totaal voorspelbare “zure” reacties op WF als het om Lefevere gaat. In het (recente) verleden ook bij Evenepoel, Iserbyt, Van Aert, Nys, Gilbert, Boonen enz. enz.). Jaloezie, domheid zijn weer aan de orde. Niemand vraagt jullie fan van iemand te zijn. Maar dat is nog iets anders dan iemand trachten de grond in te boren (wat met jullie ongefundeerde en slecht geschreven oprispingen allesbehalve lukt).
Lefevere is wel degelijk een getalenteerd wielerleider die er al tientallen jaren in slaagt telkens een sterk blok uit te bouwen, dat vaak in het klassieke werk, maar ook soms daarbuiten, overheerst. Met een mooi, maar niet buitenmatig groot budget. Wat ook zo algemeen aanvaard wordt door het wielerwereldje.
En wat Jungels betreft. Ooit een groot talent, dat toch niet helemaal gebracht heeft wat ervan verwacht werd. Persoonlijk zou ik Jungels laten vertrekken naar een andere ploeg. Wat misschien zal gebeuren nu Lefevere niet ingaat op zijn eisen. Ik vrees alleen dat we van die jongen nadien niet veel meer zullen horen.

maklukzat 4 juli 2020 om 11:12

Wederom een reactie van die kant nog wal raakt. Als je de reacties doorleest gaat het vooral over de typische stokpaardjes van Lefevere. En Jungels heeft in 2018 LBL gewonnen en reed afgelopen jaren sterk in de voorjaarsklassiekers. Dus niet ooit een talent.

Rawolf 4 juli 2020 om 12:06

Jungels is de modelprof die van essentieel belang is in de QuickStep ploeg, ze hebben heel wat ploegentijdritten, succesvolle waaiers en goed afstopwerk aan hem te danken. Op Alaphilippe, Bennett en Evenepoel na zou ik Jungels inschatten als de belangrijkste renner voor het team.

toiletduck 4 juli 2020 om 11:28

Hoe Lefevere dit soort berichten jaar na jaar de media in slingert, blijf ik toch weinig respectvol naar z’n renners vinden.

Quote:
Bob maakt vijf jaar deel uit van de ploeg, dan denk ik dat er ook van man tot man kan gesproken worden en het niet via de vader of de manager moet gaan.

Dit is ook zoiets raars. Het hele idee van management os dat de renner zich bezig kan houden met koersen en dat sentiment niet de boventoon gaat voeren. In het geval van onderhandelingen met Lefevere maar beter ook.

Panache 4 juli 2020 om 14:17

Inderdaad, die opmerking plaatsen en in een column (!) onderhandelen over het salaris… Het blijft een markant figuur.

SteelHorseCowboy 4 juli 2020 om 17:22

Helemaal eens.

volvie 4 juli 2020 om 11:51

@ Toiletd. Tja, vind het ook bijzonder om in de media te roepen dat na een paar successen het ook minder ging met Bob…. alleen om de prijs te drukken. Zou daar als BJ zijnde een raar gevoel aan over houden.

Samlambeej 4 juli 2020 om 13:01

Alsof dat hij dat in de onderhandelingen niet zal opwerpen tegen Jungels?
Dit is een interview en hij is gewoon open en eerlijk.
‘Hij slingert dingen de media in.’ is slechts een beschrijving van een ander. Hij zegt het gewoon.

“Het hele idee van management is dat de renner zich bezig kan houden met koersen en dat sentiment niet de boventoon gaat voeren.”
-Hier ben ik het wel mee eens.

Arie den Blanken 4 juli 2020 om 12:54

Op dit forum hebben denigrerende opmerkingen over Lefevere de overhand. Ik kan dat niet anders verklaren dat het vooral op supportersachtige gedachten berustende basis van jaloezie is. Hij is al decennia de beste ploegmanager van het peloton. Was het een Nederlander dan zou de loftrompet waarschijnlijk te klein zijn. Zoals dat met de op dezelfde wijze opererende Peter Post het geval was.

Turtlehead 4 juli 2020 om 13:38

@Arie: het is 2020, niet 1988. Verder heb je wel gelijk. Het is leuk om Ome Patrick af te zeiken, mede omdat er natuurlijk weinig te klagen is over de prestaties van zijn ploeg, jaar-na-jaar.

SteelHorseCowboy 4 juli 2020 om 17:21

Zou het niet ook een beetje te maken hebben met de manier waarom Lefevere vaak optreedt? Ik mag hem wel, maar hij is niet altijd erg subtiel of tactvol.

SteelHorseCowboy 4 juli 2020 om 17:18

Typisch Lefevere om de publiciteit te gebruiken om de vuile was nog eens buiten te hangen en Jungels zo nog een beetje onder druk te zetten.
Mag dat niet? Natuurlijk mag het. Maar het is niet erg chique.

Ivanoviclover 4 juli 2020 om 17:41

Inderdaad, Don Patrick is een markant figuur, en net daarom ben ik fan. Of hebben we liever interviews met de Marc Sergeanten van het wielermilieu?

Net binnen

Populair

Materiaalzone