Alpecin-Fenix telt twaalf kansen in Tour: “Mathieu voor de punchetappes”

maandag 2 november 2020 om 08:27
Alpecin-Fenix telt twaalf kansen in Tour: “Mathieu voor de punchetappes”

foto: Cor Vos

“Winnen wordt niet evident, maar we zullen zeker ons mannetje staan.” Dat vertelde Christoph Roodhooft, teammanager van Alpecin-Fenix, aan Het Nieuwsblad in een reactie op het nieuwe parcours van de Tour de France, waar zijn ploeg volgend jaar debuteert.

Alpecin-Fenix verzekerde zich onlangs van de eindwinst in de Europe Tour en mag daardoor in 2021 als ProTeam deelnemen aan alle WorldTour-wedstrijden, waaronder de Tour. Roodhooft noemt de eerste paar dagen door Bretagne een ‘ferme start in een heel mooie regio’, één waar meteen kansen liggen voor zijn ploeg. “De wind is er altijd een factor en dat hebben we graag. Liever dit dan meteen een bergrit, waarin we met onze ploeg niets te zoeken hebben.”

In totaal telt de teammanager twaalf kansen waarin zijn ploeg kan proberen een etappe te winnen. “Mathieu van der Poel in de etappes voor de punchers zoals de Mûr de Bretagne, onze nieuwe aankoop Jasper Philipsen in de sprint zoals hij bewijst in de Vuelta en dan nog jongens zoals Xandro Meurisse en Petr Vakoc voor de overgangsritten. Winnen wordt niet evident, maar we zullen zeker ons mannetje staan.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Vinyakke 2 november 2020 om 08:35

Dus geen merlier naar de tour? Hij mag me verrassen maar ik denk dat Philipsen tussen de echte toppers nog wat tekort komt. Bennett, ackerman, Ewan, demare en misschien ook groenewegen allemaal toch nog een trapje hoger. Mathieu zal wel zijn ritje meepikken, dat wel!

Chris Van Uden 2 november 2020 om 09:50

Philipsen is natuurlijk pas 22, dus daar zit wellicht nog groei in.

Ab Normaal 2 november 2020 om 10:12

En Merlier komt niet tekort tussen de echte toppers?

Vinyakke 2 november 2020 om 10:37

Zelfde voor merlier inderdaad. Zou ze gewoon allebei meepakken, net als die krieger. En dan bij wat wind iedereen proberen uit de wielen te rijden. Met VDP/merlier/Philipsen/riesebeek/rickaert/krieger & Vermeersch kun je dan wel doorperen en types Ewan eraf gooien.

ChefSpijker 2 november 2020 om 13:32

Waarom zou je ze allebei meenemen? Beetje dom toch. Gewoon Merlier naar de Giro dan. Ook een schitterende koers met vast genoeg sprintkansen. Kan me voorstellen dat Philipsen bij de contractbespreking wel aangegeven heeft dat hij een plek in de Tourselectie wil. Anders had ie wel naar een andere WT-ploeg kunnen gaan.

Staf V 3 november 2020 om 00:55

Vinyakke, ‘En dan bij wat wind iedereen proberen uit de wielen te rijden’, het gaat hier wel over de Tour hé.

josemanuelfuente 2 november 2020 om 08:37

Dus zijn er al 4 renners zeker van deelname? Is dit slim om dit nu al allemaal in de publiciteit te gooien?

Rawolf 2 november 2020 om 08:53

Dat weet iedereen toch al.

Rickaert en de Bondt lijken me ook zeker. Voor de overige 2 is het afwachten welke transfers nog gedaan worden.

Groetjesaandevoetjes 2 november 2020 om 09:17

en dus geen Merlier?

Vinyakke 2 november 2020 om 09:22

De bondt is daartegen zijn tricolore wel kwijt. Ik weet niet of die bij de beste 8 van alpecin hoort hoor…

madeinstars 2 november 2020 om 08:53

La flamme rouge op twitter heeft van de eerste twee etappes het profiel getekend en dat is perfect voor een heerlijk gevechtje tussen MvdP, WvA en JA. Serieuze kans voor Mathieu om het geel meteen te pakken en voor WvA om in de tijdrit toe te slaan.

Witte Trui 2 november 2020 om 09:49

Wout van Aert, Matthieu van der Poel en Jesper Asselman ;-) ?

Panache 2 november 2020 om 17:07

Vergeet MH en ook gewoon een goede CE niet.
zullen we het de lezer niet te moeilijk maken met afkortingen? Julian Alaphilippe, Marc Hirschi, Celeb Ewan (een puncher die geen berg over komt).

Den_Herder 2 november 2020 om 09:12

Gaat Mathieu de tour rijden dan? Ik dacht dat de volle focus was op MTB goud in Rio?

s b 2 november 2020 om 09:45

Alpecin heeft laten weten dat Van der poel naar de toer moet, mede uit commerciële belangen. Ze hopen dat een combinatie Tour-Spelen mogelijk is.

mackie 2 november 2020 om 09:45

Roodthoofdjes hebben aangegeven dat kwa sponsering de tour zo belangrijk is dat MvdP deze gaat rijden. en dat OS er eventueel bij wordt gedaan.

Secondant 2 november 2020 om 10:07

Als ik mij niet vergis finisht de Tour op 18 juli. De Olympische MTB-wedstrijd staat gepland voor dinsdag 27 juli (of maandag 26, kom verschillende data tegen). Daarnaast is de MTB een inspanning van een goed uur (i.t.t. de wegrit, die 2 dagen eerder is en normaliter 6-7 uur duurt). Dat moet te doen zijn voor VdP als je het mij vraagt.

Mac-S 2 november 2020 om 10:40

Ik hoop dat je Tokyo bedoelt, als Mathieu naar Rio afreist zal hij geen medaille winnen.

En hij hoeft de Tour niet uit te rijden (tenzij hij voor groen gaat, maar dat lijkt me niet), dus nog tijd genoeg om weer uitgerust te zijn voor de Spelen.

Oblomov 2 november 2020 om 12:01

Absurd om MvdP in een olympisch jaar naar de Tour te sturen om op een etappe te jagen.Het unieke van Van der Poel is nu juist de combinatie van drie disciplines op het hoogste niveau. Die moet van de zomer alleen maar mountainbiken.

Nu dreigt Tokyo een Sagan-verhaal te worden: kansloze startpositie en totaal geen gevoel voor die fiets meer.

Staf V 3 november 2020 om 01:03

Dat is nu net het probleem van een ‘kleine ploeg’ zoals Alpecin, de sponsors zullen eisen dat MVDP naar de Tour gaat, waar volgens de media 70% van de jaarlijkse return te rapen is, de tijd van ‘ik rij waar ik goesting heb’ loopt op zijn einde, veel verdienste brengt verplichtingen mee.

Jean Dumas 2 november 2020 om 09:58

Ik zou zeggen, op de eerste rustdag naar huis en voorbereiden. De groene trui is voor een rassprinter als Bennett of Demare met dit parcours. Wel kans op geel in de eerste week en etappewinst.
Natuurlijk geldt dit ook voor Wout, maar die zal nog wel een tijdje moeten doorgaan om Roglic en/of Dumo te helpen.

super 2 november 2020 om 10:02

Dit klinkt als eerste mismatch tussen team en Mathieu. Mathieu heeft aangegeven dat zijn hoofddoel de OS zijn. Team gaat voor de Tour.
Ben benieuwd wat dat gaat worden.

Koers 2 november 2020 om 10:19

Ik vermoed dat hij die vrijheid kreeg dit jaar, maar volgend jaar zullen ze toch wat voor hun centen willen zien. Je kan niet van je werkgever verwachten dat hij jr blijft steunen. Een vdp in de tour zorgt natuurlijk voor enorm veel exposure. En ach, 3 jaar later zijn de spelen al weer

stark72 2 november 2020 om 17:39

@koers want dit jaar hebben ze niks voor hun centen gezien? Dan wordt het wel heel beroerd voor 95% van het peleton. En dan vergeten we voor het gemak Canyon nog even voor wie het wel erg belangrijk is dat MvdP ook op de Spelen aanwezig is.

jealgu 2 november 2020 om 10:35

Opvallend dat Phillipsen al boven Merlier lijkt te worden gekozen. Ik had dat van de vorm af laten hangen.

Uiteraard kan een van de twee de giro of vuelta doen (ik ga er vanuit dat ze twee grote rondes willen rijden).

jappe666 2 november 2020 om 10:35

Vreemd dat ze de bergritten al op voorhand als verloren beschouwen.
Meurisse heeft in de Tour toch al eerder bewezen bij de beteren te horen bergop.
Vanuit de ontsnapping lijkt hij me toch niet kansloos dan, of zouden ze met hem op de bergtrui mikken?

Dr op en dr over 2 november 2020 om 10:53

Zeer benieuwd hoe al die renners die willen schitteren in Tokyo dit gaan oplossen. Tussen Parijs en de Olympische wegrit zijn slechts zes dagen, terwijl een acclimatiseringsperiode van ongeveer drie weken noodzakelijk zijn voor Tokyo.

Benieuwd wat MVDP, WVA, Remco en al die anderen gaan doen. In beide schitteren is geen optie.

harryjohan71 2 november 2020 om 11:18

MVDP kan wel eerder uit de Tour stappen. Zijn ritten zitten volgens mij in de 1e 2 weken en er zijn geen renners waarvoor hij moet knechten.

jappe666 2 november 2020 om 11:28

Veel zal denk ik ook afhangen van de opbouw van de verdere kalender.
Krijgen we weer een normaal seizoen qua indeling, of moet er weer drastisch geschoven worden?
Wanneer worden Giro en Vuelta gereden en hoe ziet hun parcours eruit?
En zullen de OS wel doorgaan? Gezien de omvang en het mondiale karakter ervan zou Covid eigenlijk al volledig weg moeten zijn voor je daaraan kan beginnen denken.

Natte spons 2 november 2020 om 12:26

3 weken acclimatiseren is als je volledig in het nieuwe tijdschema wil leven. Dat is voor topsporters niet nodig. De MTB wedstrijd wordt in de middag afgewerkt, waardoor het voor “ons” in Europa zal voelen als vroeg in de ochtend.
Maandag 26 juli: Mountainbike voor mannen
CET: 08.00-10.00 uur
Een kleine aanpassing van 3 uur is dus voldoende qua nieuw ritme. Dat de wedstrijd voor het gevoel om 11:00uur is. Dan heeft hij theoretisch maar 6 dagen nodig.

Mystery Rider 2 november 2020 om 12:48

@jappe666, ik ga er ook vanuit dat het er dik inzit dat de OS 2020/2021 geschrapt zullen worden of er moet een heel sterk wereldwijd vaccinatie programma uitgewerkt worden in het tweede kwartaal van 2021.

En als er nu nog keyboard warriors zijn die Corona als een griepje beschouwen en er stellig van overtuigd zijn dat er geen 3de of 4de wave zal komen, gelieve u te onthouden van commentaar :)

Dr op en dr over 2 november 2020 om 12:48

@Natte spons …>

Wat betreft tijd (lees jetlag) heb je inderdaad geen drie weken nodig, echter zijn deze toch echt nodig om het lichaam te laten acclimatiseren aan de vochtigheidsgraad en temperatuur die ze in Japan hebben.

En dit zijn uiteraard niet mijn woorden, maar die van de bondscoaches en artsen die sporters begeleiden in al de diverse takken van sport. Dus dit telt niet enkel voor wielrenners.

Daarnaast komt nog eens de factor tijd/jetlag.

Iedere zichzelf respecterende sporter die denkt serieus kans te maken op een medaille zal niets aan het toeval overlaten, en dus al enkele weken voor hij/zij in actie zal moeten komen richting Tokyo trekken.

(Maar volgens mij was deze discussie in 2019 al gevoerd toen er nog geen sprake was van het corona spook, toch ?) Wat dat betreft heeft Jappe666 een goed punt, eerst maar eens zien hoe de kalender er voor volgend seizoen uit komt te zien, en of dat de spelen überhaupt doorgaan.

Iemand misschien een idee wanneer ze in Tokyo definitief bekend maken of de spelen wel of niet doorgaan ? (Zal eens gaan googlen.)

Combineren van Tour en spelen lijkt me echter toch erg moeilijk als je in Tokyo voor de prijzen wilt meedoen.

DJ63 2 november 2020 om 11:57

De kansen voor MVDP lijken er vooral in de eerste twee ritten te liggen. In vlakke ritten zal hij niet worden uitgespeeld en ik zie hem ook niet in een vroege vlucht meegaan in halve bergetappes/zware heuveletappes. De kansen op succes lijken me dus schaars wat eigenlijk ook voor van Aert geldt al zou die dan nog een rol kunnen spelen in de tijdritten.

Frank V 2 november 2020 om 12:03

Zowel Merlier als Philipsen wonnen al eens van Ackermann en Pedersen/Gaviria. Wat ik net onder Ewan en Bennett zet. Schat de kans 1 op 8 dat ze eentje winnen maar gewoon beide meenemen want ze kunnen alletwee mee in het waaiergeweld. Ik zie niet veel beter bij dat team.

jappe666 2 november 2020 om 13:05

Mits ze allemaal bijtekenen zou ik gaan voor:

M. Van der Poel
Merlier
Philipsen
Vakoc
Meurisse
De Bondt
Rickaert
Krieger

Reserves: Planckaert – Taminiaux – Meisen – Janssens – Vervaeke

Botte de Bouilloire 2 november 2020 om 14:41

Vermeersch?

hanzul 2 november 2020 om 20:48

Ik zou altijd Merlier of Philpsen meenemen en niet beiden.

De andere zou ik als kopman uitspelen in de tweede grote ronde. Tenminste ga ervan uit dat ze twee grote rondes gaan rijden? Zou in het begin van het jaar al een goede verdeling maken.

Daarnaast zou ik op papier altijd de volgende renners meenemen.

Vakoc
Meurisse
De Bondt
Rickaert

Aangevuld met nog twee renners afhankelijk van je doelen.

Staf V 3 november 2020 om 01:13

Denk dat ze bij Alpecin-Fenix tekenen voor één ritoverwinning, en als dat in de eerste rit gebeurd dan pak je natuurlijk ook geel.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair