Alles wat je moet weten over Roompot-Charles in zeven vragen

Alles wat je moet weten over Roompot-Charles in zeven vragen

foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

donderdag 29 november 2018 om 14:24

Deze middag werd in Roompot De Banjaard in het Zeeuwse Kamperland Roompot-Charles voorgesteld. Aan de hand van zeven vragen proberen we je uit te leggen hoe het team in elkaar zit en wat de ambities zijn.

1. Is Roompot-Charles een fusie tussen Roompot-Nederlandse Loterij en Veranda’s Willems-Crelan?
“Nee”, vertelt algemeen directeur Michael Zijlaard. “Oorspronkelijk was het onze intentie dat Orange Cycling, de entiteit waaronder Roompot-Nederlandse Loterij valt, zou overgaan in Sniper Cycling. Met als doel de kern rond Wout van Aert te versterken met de beste krachten vanuit Roompot-Nederlandse Loterij en Veranda’s Willems-Crelan. Na de contractverbreking van Van Aert zijn de zaken echter omgekeerd. Nu is het Sniper dat opgeslurpt is door Orange Cycling. Wel worden alle nog bestaande contracten gerespecteerd, al heeft elke renner, personeelslid en sponsor een nieuwe overeenkomst ondertekend bij Orange Cycling.”

2. Wie heeft de touwtjes in handen?
Michael Zijlaard is algemeen directeur. Samen met Nick Nuyens heeft hij ook de dagelijkse leiding over het team. Nuyens focust op België en behartigt vooral de belangen van co-sponsor Charles. Ook het crossgedeelte valt onder zijn bevoegdheid. Ploegleiders zijn Jean-Paul van Poppel, Erik Breukink en Michael Boogerd. De service course is wel in België, in Mechelen, waar dit jaar ook de service course van Veranda’s-Willems Crelan zich bevindt.

3. Rijdt Lars Boom in het veld met dezelfde outfit en fiets als op de weg?
Nee. Het veldritgedeelte heet trouwens niet Roompot-Charles, maar Charles. Roompot zal wel op het shirt staan, maar een stuk minder prominent. Momenteel zijn Lars Boom en Maud Kaptheijns (Stan Godrie is einde contract op 31 december) de enige crossers. Al zou Nuyens daar graag nog een extra veldrijder aan toevoegen. Concreet betekent dit dat Boom in zijn crossen tot het eind van het veldritseizoen (wellicht een vijftal en niét voor 1 januari) dus niet op een Factor-, maar op een Stevens-fiets rijdt.

4. Blijft Sniper Cycling bestaan?
Ja. Vooral omdat Michael Zijlaard – en Orange Cycling – zich niet wil bemoeien met de rechtszaak tussen Sniper Cycling en Wout van Aert. “Ik wil daar ook geen oordeel over vellen”, aldus Zijlaard. “Ik heb in september wel met Van Aert gesproken, maar na drie en een halve minuut was reeds duidelijk dat het geen zin had om verder te praten. Al benadrukte Van Aert wel dat zijn keuze tot contractverbreking niets met Roompot te maken had, wel door wat fout was gelopen met Nuyens. Daar kan en wil ik niet in tussenkomen.”

5. Nuyens heeft – zacht uitgedrukt – een moeilijk parcours achter de rug. Schrikt dat Zijlaard niet af?
“Wees gerust. We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Zijlaard. “Ik verbleef drie dagen in Mechelen en daar heeft Nick open kaart gespeeld. De boekhouding is tiptop in orde, de betalingen naar het personeel zijn netjes uitgevoerd, de service course was in orde, noem maar op. Geloof me, had ik daar twijfels over gehad, stond ik hier nu niet. Oké, dat conflict met Van Aert is vervelend en heeft de uitbouw vertraagd (zo is pas deze week het contract met fietsleverancier Factor in orde, red), maar ik zag geen enkele reden om de samenwerking een halt toe te roepen.”

6. Wat zijn de ambities van het team?
Zijlaard en Nuyens in koor: “Beide teams hebben het handelsmerk dat ze attractief koersen. Die identiteit willen we in ere houden. Wel nieuw: door de hervormingen van de UCI worden de punten bijzonder belangrijk. Vanaf 2020 krijgen de twee beste ProContinentale teams (zullen in 2020 ProTeams genoemd worden, red) in de Europe Tour immers sowieso startrecht in belangrijke wedstrijden en grote rondes. Nu moeten we af en toe opboksen tegen de willekeur van de organisatoren, die andere belangen hebben. Denk maar aan het aantal Franse of Italiaanse ProContinentale teams dat startrecht wil in de Tour of de Giro. Punten pakken wordt dus een belangrijk doel.”

Los daarvan is er ook dit jaar al de droom om in een grote ronde van start te gaan. Zijlaard: “Voor ons zou dat een beloning zijn voor het harde werk dat we de voorbije jaren geleverd hebben. We leveren strijd, we winnen af en toe, we brachten jongeren naar een hoger niveau. Lars Boom kennen ze ook. Die won al een rit in de Tour. Ik denk dat we er klaar voor zijn.” En uiteraard hoopt Zijlaard op zoveel mogelijk wildcards in het klassieke voorjaar.”

Roompot-Charles heeft op dit moment alvast de wedstrijden van de Trofeo Mallorca, de Tour of Oman en de Ruta del Sol op zijn programma staan als voorbereiding op de klassiekers.

7. Hoe lang lopen de contracten met renners, personeel en sponsors?
Eén jaar. En dat geldt voor alle partijen: renners, personeel én sponsors. “Roompot is aan zijn vijfde jaar toe”, vertelt Zijlaard. “Maar ook Roompot wil nu eerst zien: wat brengt dit verhaal? Tezelfdertijd is er wel de intentie en het enthousiasme om langer met elkaar door te gaan. Dat er slechts een overeenkomst voor één jaar is, betekent wel dat we opnieuw snel om de tafel zullen moeten gaan zitten.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

HoofdIsVrij 29 november 2018 om 14:29

Duiken Lammertink en Van Poppel ook nog het veld in?

Maxim Horssels 29 november 2018 om 14:33

Lammertink niet. Van Poppel heb ik het niet gevraagd.

west 29 november 2018 om 14:39

Volgens mij was boekhouding nooit het zwakke punt van Nuyens.. Meer dat het qua loyaliteit en communicatie richting zijn werknemers een half gare rasidioot is…

Casar 29 november 2018 om 15:20

Laatste antwoord stelt me niet bepaald gerust

Jeff 29 november 2018 om 15:22

Alle renners hebben dus een nieuw contract getekend, zo maar, voor de fun of wat? Blijkbaar waren er dan toch nieuwe contracten nodig nadat sniper cycling door orange cycling werd opgeslorpt. Aan welk contract proberen ze Van Aert dan eigenlijk te houden?

Verder lees ik vooral dat sniper weinig meer te bieden had als bruidsschat in dit huwelijk vanaf dat Van Aert weg was, dat sniper blijft bestaan om Van Aert nog wat te kl#@!ten en dat nuyens zachtjes op een zijspoor wordt gezet. Jammer dat Charles niet rechtstreeks naar orange cycling is gestapt of nuyens had z’n boeltje nu al kunnen sluiten.

jvh93 29 november 2018 om 15:29

Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik dit stuk las.

west 29 november 2018 om 15:45

Dat Van Aert zijn contract een halve maand te vroeg heeft opgezegd. Voordat er definitief een nieuwe ploeg was en er dus nieuwe contracten moesten komen.
Echter, als Van Aert was gebleven hadden ze de Roompot jongens bij Sniper laten tekenen ipv andersom en dan had Van Aert geen nieuw contract hoeven tekenen…

Romāns Vainšteins 29 november 2018 om 17:24

Echt een koorddansequipe, gekunsteld tot stand gekomen en elk moment kan de vrije val beginnen.

Luc 29 november 2018 om 17:31

Het antwoord op vraag 7 spreekt boekdelen en getuigt van veel argwaan jegens één partij (of persoon).

sooike 29 november 2018 om 19:12

De argwaan richting die ene persoon (Nuyens) is terecht. Hij heeft geprobeerd een vies spelletje te spelen rond en met Wout van Aert, maar die heeft slimme mensen rond zich die hem adviseerden bij het eerste incident zijn contract te verscheuren. Nuyens had daar niet op gerekend. Helaas horen we pas voor de rechter wat nu de concrete aanleiding voor dit incident is geweest.

FDJ 29 november 2018 om 19:40

@sooike als we pas in de rechtbank horen wat er gebeurd is hoe durf jij dan hier al de zwarte piet naar Nuyens toe te spelen? Je stellingname klopt niet met wat je aan het einde beweert.

De media heeft tot nu toe heel makkelijk de kant van Van Aert gekozen, maar de kans bestaat wel degelijk dat Sniper gewoon wel een goede zaak heeft en dan is de naam van Nuyens toch wel onterecht besmeurd.

sooike 29 november 2018 om 22:12

@FdJ
Ik geef toe dat ik Van Aert noch Nuyens heb gesproken. Maar mijn Belgische inside-vrienden en diverse goed ingevoerde Vlaamse kranten hebben enkele manoeuvres van Nuyens, ook met andere renners, aangehaald en daaruit blijkt nu niet direct dat hij betrouwbaar is. Hij wilde om de renners heen een plan smeden, waarbij die renners o.a. Van Aert een belangrijke rol zouden gaan spelen, maar gemakshalve vergat hij die plannen te bespreken met die renners. Een brevet van onvermogen voor een teamleider, dunkt me. Dat zal niet “het incident” zijn, maar is wel tekenend voor de mentaliteit van Nuyens, die in het peloton en onder de ploegleiders en managers weinig vrienden heeft.

Mwielerfan 30 november 2018 om 00:19

Dus omdat Nuyens een slechte leider is, hoeft wva zn contract niet uit te doen?
Tekenend dat wva in september, voor het zgn incident, al tegen zijlaard aangeeft weg te gaan.

FDJ 30 november 2018 om 11:34

@sooike man man jouw inside vrienden… jawel lekker schuilen achter een heel breed genomen begrip waar geen pleister op te plakken valt.

Ik snap dat Nuyens een verleden heeft bij jouw favoriete wielerploeg. Hij reed tenslotte bij Rabobank, maar ik vind dit zo’n enorme dooddoener. Zoals ik al eerder aangaf vind ik de Belgische media nogal eenzijdig berichtgeving doen.

Wheely 29 november 2018 om 17:35

Aan de andere kant, ik ben er van overtuigd dat Boom, Van Schip, Van Poppel, Lammertink en Weening mooi koerswerk zullen gaan vertonen. Getergd en vol bravoure!

west 30 november 2018 om 13:57

Hij is van het andere kamp, maar ik denk dat je ook De Bie in dat rijtje kan scharen…

xistnc 29 november 2018 om 19:56
Quote van artikel:
Zowel Zijlaard als Nuyens zijn het eens.

Daar is vast een mooi woord voor.

Edit WF: 'Zowel' mag weg… Aangepast. Thx

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone