Alle partijen akkoord: WK wielrennen 2020 gaat door in Zwitserland

vrijdag 26 juni 2020 om 16:16
Alle partijen akkoord: WK wielrennen 2020 gaat door in Zwitserland

foto: Cor Vos (archief)

Het WK wielrennen 2020 wordt eind september ‘gewoon’ in Zwitserland georganiseerd. Het organisatiecomité heeft bekendgemaakt dat alle lichten op groen staan om het evenement in Aigle en Martigny te organiseren, op basis van de gezondheidsmaatregelen en beperkingen van de Zwitserse federale overheid.

“Na bestudering van de gezondheidsmaatregelen en de landelijke beperkingen die de Zwitserse overheid heeft opgelegd, heeft het organisatiecomité in overleg met de UCI, de kantons Vaud en Valais en de gemeenten Aigle en Martigny besloten om de organisatie van het WK voort te zetten”, klinkt het in een persbericht.

‘We moeten voorzichtig blijven’
“We gaan door met de voorbereidingen van ons event”, aldus Grégory Devaud en Alexandre Debons namens de organisatie. “We zijn de UCI, lokale autoriteiten, onze sponsoren en de vele vrijwilligers dankbaar voor hun vertrouwen. We moeten natuurlijk voorzichtig blijven, gezien de gezondheidssituatie wereldwijd. Maar de organisatie van het Zwitsers kampioenschap op 22 augustus op ons circuit is een sterk teken. Dat zal onze aanpak bevestigen en ons verder helpen met de procedures.”

Eind september
Het WK wielrennen staat dit najaar op het programma van 20-27 september, waarmee de openingsdag botst met de slotdag van de verplaatste Tour de France in Parijs. Als testevent wordt het Zwitsers kampioenschap wielrennen gebruikt, die worden in het weekend van 22-23 augustus ook georganiseerd in Aigle en Martigny.

Dat is mogelijk, omdat de overheid de afgelopen weken meerdere maatregelen heeft versoepeld. Zo zijn bijeenkomsten tot 1.000 personen toegestaan, als contactonderzoek gegarandeerd kan worden. En als het coronavirus niet weer oplaait, zijn vanaf september bijeenkomsten met meer dan 1.000 toeschouwers toegestaan. Wel zal in de start- en finishzone beperkte toegang zijn voor fans.

Eerder werd nog gevreesd voor een afgelasting van het wereldkampioenschap wielrennen in Zwitserland als gevolg van het coronavirus. In dat geval zou mogelijk uitgeweken worden naar het Midden-Oosten.

Programma WK Wielrennen 2020 in Aigly – Martigny

zo 20-9: Tijdrit elite mannen
ma 21-9: Tijdrit elite vrouwen
ma 21-9: Tijdrit beloften mannen
di 22-9: Tijdrit junioren vrouwen
di 22-9: Tijdrit junioren mannen
wo 23-9: Ploegentijdrit (Mixed Relay)
vr 25-9: Wegwedstrijd beloften mannen
vr 25-9: Wegwedstrijd junioren vrouwen
za 26-9: Wegwedstrijd elite vrouwen
zo 27-9: Wegwedstrijd elite mannen

Dit artikel delen:

20 Reacties

Romāns Vainšteins 26 juni 2020 om 16:50

Mooi, geen Qatar

harryjohan71 26 juni 2020 om 17:19

in plaats daarvan heb je nu in Zwitserland een WK tijdrit zonder de renners die aan de tour deelnemen.

Romāns Vainšteins 26 juni 2020 om 18:36

Ook prima, so what . Dan maar eens een outsider.

Dat kunnen ze ook nog iets herplannen lijkt me overigens.

SoloSlim 26 juni 2020 om 17:03

Idd, mooi geen Qatar.
Maar blijkbaawel nog overlap met tdF.. spijtig

LB108 26 juni 2020 om 17:12

Toch liever in Qatar gehad dan op deze datum..
Krijgen we straks wellicht weer een WK die niet de uitstraling heeft van een WK

KennyKlimmen 27 juni 2020 om 12:25

Dat heb je in Quatar gegarandeerd.

harryjohan71 26 juni 2020 om 17:17

laatste info die ik heb is dat de tijdrit van de mannen staat op 20-9. Deelnemersveld van de tijdrit is dus een lachertje. Mixed relay op 23-9. Als ik de profs was zou ik de mixed relay volledig boycotten.

Baik-Baik 26 juni 2020 om 17:18

De overlapping zit hem toch in het WK team-relay of een ander bijprogramma. De mannen wegwedstrijd is gewoon één week later, dus met supercompensatie moet dat voor de mannen uit de Tour helemaal goed komen.

harryjohan71 26 juni 2020 om 17:21

WK tijdrit mannen. Niet echt een bijprogramma

LB108 26 juni 2020 om 17:24

Neen Men Elite ITT is op 20/09

harryjohan71 26 juni 2020 om 17:38

De ploegleiders krijgen het zo wel makkelijk met de selectie voor de individuele tijdrit. Als deze datum blijft staan moeten ze straks gaan bedelen om voldoende deelnemers aan de start te krijgen. Voor NL misschien nog Kelderman als die de Giro rijdt. Voor Belgie Evenepoel en de Plus. Van Aert, Lampaert en Campenaerts rijden de tour. Of renners stappen eerder uit de tour en krijgen toestemming om WK tijdrit te rijden.

boenk 26 juni 2020 om 18:02

Wat gaat Campenaerts in de Tour doen? Die ging volgens mij, net als Dennis, naar de Giro.

ChefSpijker 26 juni 2020 om 18:13

Voor de meeste tijdrittoppers is er geen hinder inderdaad. Voor een Roglic en Dumoulin bijvoorbeeld wel. Maar goed, zouden die hier wel wat klaarspelen met een tijdrit op woensdag? Na drie weken volle bak voor AK gereden te hebben en op een nagenoeg biljartvlak parcours. Sluit ook niet uit dat ze alsnog die mixed relay en herentijdrit switchen. Aanvankelijk, zonder corona, was er immers geen overlap met de Tour.

harryjohan71 26 juni 2020 om 18:58

Voor welke tijdrittoppers geldt dit dan? Ik kom tot Dennis, Ganna en Evenepoel nu.
in het programma van Campenaerts staat zowel tour als de giro. Kung, Froome, Thomas, Jungles, Asgreen, Bevin, Oliveira, Castroviejo, Izagirres rijden in ieder geval de Tour. Als alle selecties bekend zijn weten we wie er allemaal ontbreken. Als de tijdrit naar woensdag verplaatst wordt, kunnen enkelen van deze renners, bijvoorbeeld Kung, zeker meedoen voor de overwinning. Niet alle renners komen namelijk verzwakt uit de Tour.

ChefSpijker 26 juni 2020 om 19:15

Küng is inderdaad nog een optie. Maar zou ook best paar dagen voor tijd kunnen afstappen. Net als destijds een Cancellara, Dennis en co deden voor de OS Tijdrit in Rio.

Thomas rijdt al jaren geen WK Tijdrit, Froome gaat vast ook niet starten met een biljartvlak parcours en de Izagirres zijn nou ook niet bepaald WK Tijdrit-materiaal. Hebben het in het verleden goed gedaan in korte heuvelachtige tijdritten in rondjes van een week, maar meer ook niet. En zelfs dat doen ze de laatste jaren amper nog.

Ben wel benieuwd wat die bron is voor Campenaerts in de Tour. Die heeft daar toch weinig te zoeken met enkel in de slotweek een tijdrit met een veel te zwaar parcours. Dacht ook dat zijn focus op de WK Tijdrit en de Giro zou liggen dit najaar.

boenk 26 juni 2020 om 23:59

Harryjohan, je stelt: “Voor welke tijdrittoppers geldt dit dan? Ik kom tot Dennis, Ganna en Evenepoel nu. in het programma van Campenaerts staat zowel tour als de giro.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat je een programma van vóór coronatijd voor relevant houdt. Hier een quote van de man zelf: “Mijn programma is afgestemd op de tijdritkampioenschappen en de Giro, die 3 individuele tijdritten telt”, zegt Campenaerts. Artikel van Sporza, 2 weken geleden. Er staat niks in over de Tour.

Dat betekent dan Evenepoel, Ganna, Campenaerts en Dennis. Niet toevallig de 4 beste tijdrijders van het WK 2019. Campenaerts had daar ofwel net voor of achter Ganna geëindigd gezien zijn tussentijden voor hij meermaals pech had. Of Dumoulin en Roglic überhaupt een kans zouden maken na 3 weken voor het klassement te vechten durf ik te betwijfelen, als ik kijk naar Roglic zijn prestatie vorig jaar op het WK na de Vuelta. Wanneer was trouwens de laatste top tijdrit van Dumoulin? WK 2018 waar hij alle moeite van de wereld had om Campenaerts achter zich te houden, op een bergachtig parcours? Ik denk dat het meer sneu is voor van Aert, gezien die de hele Tour mag knechten (ITT Roglic en Dumoulin) en daardoor ook de kans mist om naar het WK te gaan.

Als je trouwens denkt dat de Jungels’en, Küngs en Asgreens van deze wereld gaan strijden voor een podium, moet je misschien eens de uitslag van vorig jaar er opnieuw bijnemen.

Maillot à Pois 27 juni 2020 om 08:14

Campenaerts zal er zeker bij zijn op het WK. De Tour heeft volgens mij nooit op zijn programma gestaan. Wel de Ronde van Polen, EK tijdrit (als dat doorgaat),Tirreno, WK en Giro.

harryjohan71 27 juni 2020 om 09:18

@ boenk van Victor Campenaerts staat op PCS. Ik heb het stuk van Sporza niet gehoord. WK in 2018 was de laatste die Dumoulin gereden heeft en inderdaad hij was sterker dan Campenaerts. Heeft Campenaerts hem überhaupt al eens verslagen op een WK? Van de beste 4 tijdrijders is maar 1 nationaal kampioen (Ganna met minder dan een seconde voorsprong op de nummer 2). In België zijn Evenepoel en Campenaerts vernederd door van Aert in de tijdrit. zelfs Lampaert was hun te vlug af. Ganna was maar 6e op EK en verloor in Chrono des Nations van Jos van Emden. Op het EK waren Asgreen en Kung beter dan hem. Ga nu niet zeggen dat deze 4 niet te verslaan zijn door renners die de Tour rijden. Er zijn genoeg voorbeelden.

Samlambeej 26 juni 2020 om 17:54

ein uf-gefühl

Angelo Pauwels 26 juni 2020 om 19:20

Hopelijk laten ze publiek toe, ik was van plan om te gaan. Desnoods met mondmasker.

Headlines

Materiaalzone

Populair