Alle partijen akkoord over hervormingen in wielrennen

dinsdag 8 december 2015 om 14:16
Alle partijen akkoord over hervormingen in wielrennen

Foto: Sirotti

De UCI heeft met alle betrokken partijen overeenstemming bereikt over de inhoud van de hervormingen in het profpeloton. De uitgangspunten die tijdens het WK in Richmond door de internationale wielerunie werden gelanceerd, kregen deze week tijdens een seminar in Barcelona de goedkeuring van de organisatoren van 25 WorldTour-koersen, de achttien WorldTour-ploegen en de afgevaardigden van de wielrenners.

Licenties voor langere periode
Speerpunt van de hervormingen is dat WorldTour-licenties vanaf 2017 in principe gelden voor een periode van drie jaar. Wel zal er elk jaar worden gekeken of de betrokken ploegen nog aan alle ethische, financiële, administratieve en organisatorische criteria voldoen. Het maximale aantal WorldTour-ploegen wordt vastgesteld op achttien.

De kalender kan worden aangevuld met nieuwe WorldTour-koersen. Wedstrijden die daarvoor in aanmerking denken te komen, mogen volgend jaar een verzoek indienen en kunnen dan eventueel in 2017 promoveren naar het hoogste niveau. Er zal onder meer worden gekeken naar de rol die een koers kan spelen in de promotie en ontwikkeling van de WorldTour. Ook deze licenties worden in principe voor drie jaar toegekend, om daarmee wedstrijdorganisatoren meer stabiliteit te geven.

Werkgroep voor samenstellen WorldTour-kalender
Om de samenwerking tussen partijen te bevorderen, wordt er een Professional Calendar-werkgroep in het leven geroepen. Hierin zullen twee afgevaardigden zitten van zowel de AIGCP (vereniging van ploegen) als de AIOCC (vereniging van wedstrijdorganisatoren) en ook een afgevaardigde namens de wielrenners. Zij adviseren de UCI bij het samenstellen van de WorldTour-kalender.

De AIOCC liet zich eerder nog kritisch uit over de voorgestelde hervormingen en kwam zelf met het voorstel om het aantal renners per ploeg in wedstrijden te verminderen. Tourbaas Christian Prudhomme denkt dat dit de veiligheid en de aantrekkelijkheid van de koers ten goede komt. Het is nog niet duidelijk of het plan kans van slagen heeft.

Cookson: “Zullen hier allemaal van profiteren”
UCI-voorzitter Brian Cookson denkt dat de hervormingen voor alle partijen voordelig uit zullen pakken. “We respecteren de bestaande rechten, geven ploegen en organisatoren meer zekerheid en moedigen alle stakeholders aan om meer samen te werken”, zegt hij in de persverklaring van de UCI. “We moeten ons allemaal realiseren dat we door onze sport meer duurzaam te maken voor iedereen nieuwe kansen creëren.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

billi 8 december 2015 om 14:23

Ik zie niet echt veel veranderingen, kan aan mij liggen, begrijp dan ook het woord ‘hervormingen’ niet zo goed, als zo goed als het meeste hetzelfde blijft …

misschien kan iemand een lijstje maken met veranderingen zodat het een en ander duidelijker wordt.

0
Verweggistan 8 december 2015 om 14:26

eh, dit zijn toch al de regels? Er is alleen een extra commissie benoemd (dat is namelijk altijd de oplossing waar iedereen het over eens is: een extra commissie).
En nu gaan ze met z'n allen gezellig Barcelona in?

0
Hakkie2 8 december 2015 om 14:28

Blijkbaar was er geen overeenstemming over hervormingen, vandaar deze kleine wijzigingen. Belangrijkste wijziging: de ploegen worden 3 jaar lang niet meer op sportieve gronden beoordeeld voor een WT licentie. Maar zolang er te weinig aanmeldingen zijn voor de WT was die sportieve grond toch een wassen neus.

0
rahimns 8 december 2015 om 14:57

Edit Redactie: Bedankt. Is aangepast in de tekst

0
Hakkie2 8 december 2015 om 15:55

@rahimns: waar lees je dat, niet in het bericht hier boven. En in het persbericht staat dit:

Quote:
A similar approach has been taken with regards to teams, with sustainability ensured with the granting of three-year licences to a maximum of 18 WorldTeams from 2017 onwards. Licences will be reviewed on an annual basis based on ethical, financial, administrative and organisational criteria (the Team Cahier des Charges), with sporting performance assessed over the three year period.

Dus alleen eens in de drie jaar (als je dus een nieuwe licentie moet) wordt er naar sportieve gronden gekeken.

0
rahimns 8 december 2015 om 17:13

@Hakkie2 ik las het dus wel in het stuk hierboven, maar blijkbaar hebben ze het al aangepast #lol

0
DrJ 8 december 2015 om 19:04

Strade Bianche …welkom bij de WT ! …(hopelijk)

0
kelderfan 8 december 2015 om 21:19

Maar wat mij betreft naast Strade Bianche ook de Giro dell’Emilia in oktober bij de WT-wedstrijden.

0
Lalsacien 8 december 2015 om 21:44

En de Tro Bon Léon mag ook een treetje hoger of in ieder geval live uitgezonden worden!!!!

0
SolitaryShell 8 december 2015 om 21:48

Die onzalige plannen om de ploegen sterk te verkleinen, een belachelijk laag maximum aantal racedagen voor WT-renners in te stellen waardoor kleine koersen rijden vrijwel onmogelijk wordt en de WorldTour op te delen in A en B-koersen, waarbij rare wedstrijdjes in het Midden-Oosten meteen A-status krijgen, zijn dus nu van de baan?

0
AndriesW 8 december 2015 om 21:58

Na eerder het plan voor een promotie-/degradatieregeling wordt de World Tour nu dus juist (nog) meer een gesloten competitie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone