EK wielrennen 2019 definitief naar Alkmaar

maandag 25 maart 2019 om 08:36
EK wielrennen 2019 definitief naar Alkmaar

foto: Cor Vos

Het EK wielrennen wordt komende zomer gehouden in Alkmaar. De toewijzing van het evenement aan de Kaasstad hing al langere tijd in de lucht, maar de kogel is nu definitief door de kerk melden het organiserend comité en wielerbond UEC.

Naast de bekende disciplines staat dit jaar de Mix Team Relay op het programma van het EK wielrennen, een nieuw onderdeel dat voor het eerst wordt verreden in Alkmaar. Dit onderdeel staat meteen voor de eerste dag gepland. In de dagen erna volgen de tijdritten en de wegwedstrijden. In totaal zijn er in dertien wedstrijden titels te verdienen.

‘Supertrots’
Vanuit Alkmaar wordt positief gereageerd op het binnenhalen van het EK wielrennen, waarvan Laurens ten Dam en Niki Terpstra zijn aangewezen als ambassadeurs. “We zijn supertrots dat het EK wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig het parcours te testen en uit te zetten.”

Hoewel het parcours nog bekend moet worden gemaakt, wist het Noordhollands Dagblad alvast een tipje van de sluier op te lichten. Volgens de krant rijden de renners over een afgesloten parcours met onder meer het historisch centrum van Alkmaar, de molens in de polder en de kasseien van de Monnikenweg op de route.

Kandidatuur
In januari werd bekend dat Alkmaar interesse toonde in de organisatie van het EK wielrennen en dat de gemeente de mogelijkheden onderzocht om de titelstrijd binnen te halen. Burgemeester Piet Bruinooge toonde zich toen al onder de indruk van het EK in Glasgow. “De stad en de regio krijgen heel veel ‘exposure’; de wedstrijden worden allemaal in heel Europa live uitgezonden.”

Voor de definitieve kandidatuur moesten nog heel wat noten worden gekraakt. Het college van B en W moest zich buigen over de plannen en ook kwam het onderwerp op de agenda van de plaatselijke gemeenteraad. In februari gingen de lichten op groen voor de plannen en volgde de officiële kandidatuur.

Het EK wielrennen in Alkmaar wordt gehouden van 7-11 augustus.


Programma flag-nl EK wielrennen Alkmaar 2019

Woensdag 7 augustus
EK Mix Team Relay
EK tijdrijden voor junioren-vrouwen
EK tijdrijden voor junioren-mannen

Donderdag 8 augustus
EK tijdrijden voor beloften-vrouwen
EK tijdrijden voor elite-vrouwen
EK tijdrijden voor beloften-mannen
EK tijdrijden voor elite-mannen

Vrijdag 9 augustus
EK op de weg voor junioren-vrouwen
EK op de weg voor junioren-mannen

Zaterdag 10 augustus
EK op de weg voor beloften-mannen
EK op de weg voor elite-vrouwen

Zondag 11 augustus
EK op de weg voor beloften-vrouwen
EK op de weg voor elite-mannen

Dit artikel delen:

20 Reacties

AWestie 25 maart 2019 om 08:53

Niki Terpstra heeft volgens LtD (weer in z’n podcast) een plaatselijk rondje getekend met dunne paadjes en 13x Munnikenweg

mackie 25 maart 2019 om 08:54

Volgens ten Dam, die samen met Terpstra mede het parcours mag bouwen, wordt het een pittig rondje met een flinke kasseienstrook ( de Munnikenweg) , en had terpstra wilde plannen om een kasseienklim in het park aan te leggen ( zal wel niet lukken zei ten Dam). maar veel draaien keren wordt het sowieso wel.

rovi 25 maart 2019 om 09:57

Dan wel hopen dat ze de klinkerstroken langs de Munnikenweg afzetten zodat ze ook echt over de kasseien moeten.

mackie 25 maart 2019 om 10:29

Heeft ten Dam in een eerdere podcast, wel over gesproken dat er gezorgd wordt dat ze echt alleen over de weg kunnen en niet over het fietspad, ook voorkeur van Terpstra

hartstikkebedankt 25 maart 2019 om 09:00

Als je een rondje tekent van 15-25 km met telkens een kasseienstrook en wellicht nog een duinrand meepakken (?) dan heb je nog best een selectief parcours

Jovic 25 maart 2019 om 09:03

Een overbodig kampioenschap, direct afschaffen.

Jean Dumas 25 maart 2019 om 09:35

Als je kijkt naar het podium in Glasgow en de lengte van die koers (230 km), belooft dit veel goeds voor de klassiekercampagne van VDP dit jaar.

Mbogers 25 maart 2019 om 09:58

Mathieu rijd dan wereldbeker mountainbike waarschijnlijk.

Dolledriesoldebroek 25 maart 2019 om 09:40

Wie uit de regio van alkmaar weet de perfecte locatie om de koers te kijken met een koelboxje pils?

toke 25 maart 2019 om 09:56

vanaf de luie stoel voor de tv

Secondant 25 maart 2019 om 09:59

Als Ten Dam en Terpstra het parcours mede-uitgezet hebben, dan hoop ik ook dat ze starten.

mackie 25 maart 2019 om 10:31

Ten Dam heeft al aangegeven dat hij waarschijnlijk niet start. Geeft aan dat hij als bondscoach zich zelf ook niet zo selecteren en ccc geeft renners geen vrij om mee te doen( zijn ze ook niet verplicht), indien het in het programma past mogen ze wel, maar programma word niet op het EK aangepast.

wielerman 25 maart 2019 om 10:21

Hoop dat Jumbo zijn renners ook afstaat.

Jelle 25 maart 2019 om 11:49

Zal toch wel het EK is dit jaar goed te combineren met de BinckBank Tour die een dag na de wegwedstrijd start. Zal wel een sterke Nederlandse ploeg staan.

vanSpringel 25 maart 2019 om 10:24

Leuk !
Veel draaien en keren ? Meer een Brabantse Wieler Federatie rondje dan ?
Van begin af aan vooraan in ’t peleton zitten, en met wind veel valpartijen verwacht ik. Zou als deelnemer aan deze wegwedstrijd, en daarna de Vuelta, overwegen een andere koers te rijden.

ikbenprocycling 25 maart 2019 om 11:21

Er valt lokaal best wat leuks van te maken daar in en rond Alkmaar, met flinke inzet van mooie tevoren opgenomen dronebeelden, maar of het de stad de gewenste vele extra toeristen gaat opleveren ?

Mwielerfan 25 maart 2019 om 12:26

Die nieuwe koers, wat gaat dat worden? Wat uitleg of link naar ander artikel met uitleg lijkt me op z’n plaats

Dolfy 25 maart 2019 om 15:04

Heerlijk! Eindelijk eens in het noordwesten aka Westfriesland!

Kosmonaut 25 maart 2019 om 15:47

Jammer, wéér een vlak parcours voor derde jaar op rij dus.

sooike 25 maart 2019 om 16:39

De enige twee provincies die in ons land zo’n wedstrijd verdienen zijn Brabant en Limburg. Bovendien stinkt het daar niet naar kaas !

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone