Alexey Lutsenko wint Memorial Marco Pantani vanuit geslagen positie

Alexey Lutsenko wint Memorial Marco Pantani vanuit geslagen positie

foto: Cor Vos

zaterdag 21 september 2019 om 16:35

Alexey Lutsenko is helemaal klaar voor het wereldkampioenschap volgende week in Yorkshire. Nadat de Kazach eerder deze week in de Coppa Sabatini de beste was, won Lutsenko zaterdag de Memorial Marco Pantani vanuit geslagen positie. De coureur van Astana sloot pas in de laatste vijfhonderd meter aan bij een kopgroep met Diego Rosa en Guillaume Martin, die de gehele dag vooruitreed.

Waar Greg Van Avermaet en Mathieu van der Poel voor het laatst de benen testten voor het wereldkampioenschap in Yorkshire, deden onder meer Alexey Lutsenko en Alberto Bettiol dat voor het laatst in Italië, waar zaterdag de Memorial Marco Pantani op het programma stond.

Alhoewel de laatste veertig kilometer in de wedstrijd vlak waren, boden de beklimmingen daarvoor genoeg mogelijkheden om de koers hard te maken. Enkele coureurs deden dat vervolgens ook.

Rosa en Martin sterkste coureurs in de kopgroep
Diego Rosa, Simone Consonni, Matthia Bais, Quentin Pacher, Romain Sicard, Guillaume Martin, Romain Le Roux en Leonardo Bonifazio waren de namen die de wedstrijd in de openingsfase kleurden. Hun maximale voorsprong bedroeg bijna zeven minuten.

De kopgroep werkte de eerste kilometers uitstekend samen, maar viel op één van de drie beklimmingen van de Montevecchio steeds verder uiteen. Het werd snel duidelijk dat Rosa en Martin de sterkste coureurs in deze kopgroep waren: zij bleven na de laatste beklimming met zijn tweeën over, alhoewel Bais nog lang kon volgen.

Favorieten vallen aan op de Montevecchio

Het peloton was de twee koplopers op dat moment tot op een minuut genaderd. Ook daar werd er op de beklimmingen van de Montevecchio niet stilgezeten. Vincenzo Nibali, Alexey Lutsenko, Diego Ulissi en Egan Bernal deelden speldenprikjes uit, maar deden niet meer dan het peloton uitdunnen tot dertig man.

Guerin maakt de oversteek, trio rijdt verder weg
Een coureur wist uit dit uitgedunde peloton te ontsnappen. Alexis Guerin maakte de oversteek naar de kopgroep met Rosa en Martin, maar moest ook toezien dat het peloton tot op tien seconden genaderd was. Een hergroepering leek in de maak te zijn met nog twintig kilometer te gaan, maar juist op dat moment lukte het de drie koplopers om weer verder uit te lopen naar veertig seconden in de laatste tien kilometer.

Lutsenko wint na late uitval
In de laatste tien kilometer haalde het restant van het peloton seconde voor seconde van de achterstand. In een zenuwslopende finale besloot Lutsenko in de slotkilometer de oversteek te maken naar de kopgroep. De Kazach haalde het uitgebluste trio bij, waarna hij in extremis naar de overwinning spurtte, voor de uitgebluste Rosa en Martin.

Dit artikel delen:

2 Reacties

freire93 21 september 2019 om 16:41

Die gaat knallen op het wk

0
John Bidon 21 september 2019 om 17:01

Voor mijn gevoel is Lutsenko altijd goed in deze periode van het jaar maar op WK komt hij dan altijd tekort.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone