Alexander Kristoff spurt naar winst in Tour of Norway

Door , zaterdag 1 juni 2019 om 18:05
Alexander Kristoff spurt naar winst in Tour of Norway

foto: Cor Vos

Alexander Kristoff was zaterdag de beste in de vijfde etappe van de Tour of Norway. De Noor van UAE Emirates bleek na 160 kilometer net iets sneller te zijn dan Alvaro José Hodeg en Kristoffer Halvorsen. Edvald Boasson Hagen werd vierde en behield de leiding in het algemeen klassement.

Er werd gezaagd aan de stoelpoten van leider Boasson Hagen. De Noor zag zichzelf voor aanvang van de vijfde etappe opgejaagd worden door Edoardo Affini en Cees Bol, die allebei net als Boasson Hagen al een rit wisten te winnen in Noorwegen.

Vroege vlucht speelt bijrol
Vroeg in de etappe vormde zich een kopgroep met daarbij vijf renners. Tom van Asbroeck, Elmar Reinders, Taco van der Hoorn, Zhandos Bizigitov en Erik Nordsaeter Resell vonden elkaar, maar zij zouden niet voor gevaar zorgen. Sterker nog, Dimension Data hield de touwtjes strak in handen. Alhoewel zij een maximale voorsprong van tweeënhalve minuut bij elkaar reden, was de voorsprong met nog zeventig kilometer te gaan nog maar dertig seconden.

Evenpoel en Hirschi trekken ten aanval
Dit was een teken voor een aantal coureurs in het peloton om de oversteek te maken. Carl Frederik Hagen, Bjorg Lambrecht, Remco Evenepoel en Marc Hirschi trokken ten aanval op de klim naar Meheia en sloten snel aan bij de vijf koplopers. Lang duurde deze hergroepering niet: nog voor de top bleven Hirschi en Evenepoel met zijn tweeën over.

Peloton pakt Evenepoel en Hirschi terug in slotfase, Kristoff spurt naar de winst
Samen breidden ze hun voorsprong uit naar een minuut, maar toen het peloton in de laatste twintig kilometer de gashendel opentrok, liep hun voorsprong snel weer terug. Met een voorsprong van een halve minuut begonnen zij aan de laatste tien kilometer.

Deze halve minuut bleek niet voldoende te zijn voor de twee koplopers. In de slotfase kwam alles weer bij elkaar, waardoor een massasprint opnieuw in de maak was. Daarin bleek Kristoff voor het eerst deze ronde de snelste te zijn. De sprinter van UAE Emirates gaf Alvaro José Hodeg, Kristoffer Halvorssen en Edvald Boasson Hagen het nakijken.

Dit artikel delen:

10 Reacties

lander luypaert 1 juni 2019 om 18:10

Well Done! Tis em gegund!

bommie 1 juni 2019 om 18:15

Leuk, de wereldkampioen bij de beloften én die bij de junioren samen in de kopgroep.

Hollow Knight 1 juni 2019 om 18:20

Wat een nietszeggend rondje is me dit zeg. Elke dag een etappe voor spurters. Achja, EBH en Kristoff moeten ook wat winnen zeker.

lander luypaert 1 juni 2019 om 18:30

Ik vind het juist een leuk rondje. 2 dagen geen sprint omdat vluchters het voorbleven. Veel aanvallen dat er zijn en vandaag een mooi staaltje van Hirshi en Evenepoel. Morgen voor puncheurs.

boenk 1 juni 2019 om 21:10

Een leuk rondje? Het staat vol met spurters in de top 5 van het klassement. Om te janken of om te lachen. Ik ben er nog niet uit.

En zonder Evenepoel en Hirschi vandaag, had de finale er ook veel minder interessant uit gezien. Het verslag laat uitschijnen alsof het peloton pas de laatste 20 km het gashendel opentrok. Niks is minder waar. Ze probeerden al van na de klim terug te komen. Het peloton beet grotendeels zijn tanden stuk op het duo, tot als uiteindelijk Ineos zich als 4de team op kop zette, dat was er uiteindelijk te veel aan. Jammer genoeg.

Eigenlijk een beschamend slecht uitgetekend parcours.

Tonydepony 1 juni 2019 om 21:53

@WF “Edvald Boasson Hagen werd vierde en behield de leiding in het algemeen klassement.”

Kristoff is de nieuwe leider.

Covadonga 2 juni 2019 om 00:05

+1, het eerste wat me op viel toen ik het artikel las.

Davide_Formolo 2 juni 2019 om 04:48

Triest dat dit 11h later nog steeds zo in het artikel staat. Het was toch vrij duidelijk dat de trui naar Kristoff zou gaan vanwege de bonificatieseconden.

Sephiroth 2 juni 2019 om 07:03

Het profiel is inderdaad een beetje bummer in deze ronde. Gevoelsmatig zou er meer uit moeten kunnen worden gehaald.

wielrenner 2 juni 2019 om 09:41

Parcours is duidelijk op maat gemaakt voor EBH en Kristoff! Met de complimenten aan de Noorse parcoursbouwer.

Headlines

Materiaalzone

Populair