Alexander Kamp wint in Yorkshire, Jesper Asselman leider af

Alexander Kamp wint in Yorkshire, Jesper Asselman leider af

foto: Cor Vos

zaterdag 4 mei 2019 om 19:37

Alexander Kamp heeft de derde etappe in de Tour de Yorkshire gewonnen. De coureur van Riwal-Readynez was in het regenachtige Scarborough de beste van een flink uitgedund peloton. De 25-jarige Deen hield Chris Lawless en Greg Van Avermaet knap van de zege af. Lawless nam door zijn tweede plaats de leiding over van Jesper Asselman, die moest passen.

De vrouwen lieten eerder op de dag zien dat zaterdagetappe in de Tour de Yorkshire selectiever is dan vooraf gedacht. Alhoewel het laatste klimmetje van de dag zich al op dertig kilometer van de streep bevond, moest Asselman dus vrezen voor zijn leiderstrui.

Maikel Zijlaard toont zich in de kopgroep
Een kopgroep vormde zich al vroeg in de etappe, met daarbij een jeugdige Nederlander: de 19-jarige Maikel Zijlaard. De coureur van Hagens Berman Axeon had met Romain Sicard, Stephen Bradbury, John Archibald, Mikey Mottram, Robert Scott, Kevin Reza en Mike Cuming een aantal goede renners om zich heen. De kopgroep kreeg maximaal twee minuten, maar toen Team INEOS besloot om eens goed tempo te maken in het peloton, was het snel met de voorsprong gedaan.

foto: Cor Vos

Jesper Asselman verweert zich kranig, maar breekt toch
De regen, de wind, de heuvels en het strakke tempo van Team INEOS zorgden ervoor dat er na de Côte de Lythe Bank nog maar dertig coureurs overbleven in het peloton, met daarbij nog steeds Asselman. De twee beklimmingen die volgden zouden beslissend worden voor zijn klassement in de Tour de Yorkshire.

Op de Côte de Grosmont moest Asselman passen, maar kon de Nederlander op karakter snel weer de aansluiting maken. Roompot-Charles kon daarna nog niet opgelucht ademhalen, want de volgende beklimming kondigde zich alweer aan. De Côte de Ugglebarnby zorgde ervoor dat de klassementsambities van de leider aan diggelen werden gereden: Asselman parkeerde en verdween definitief uit beeld.

Alexander Kamp de beste van uitgedund peloton
De Tour de Yorkshire zou dus een nieuwe leider krijgen. In de laatste dertig kilometer naar finishplaats Scarborough bleven er slechts twintig renners over die om de zege mee zouden dingen. CCC was met Nathan Van Hooydonck, Greg Van Avermaet en Michael Schär goed mee, terwijl ook Team INEOS met Chris Froome, Chris Lawless, Edward Dunbar en Ian Stannard uitstekend was vertegenwoordigd. Nick van der Lijke en Tom-Jelte Slagter waren de Nederlandse ijzers in het vuur.

Het werd in de straten van Scarborough een sprint der stervende zwanen. Weinig coureurs hadden nog een machtige versnelling in de benen, behalve Kamp. De Deen kwam in de laatste vijftig meter nog flink opzetten en passeerde Lawless en Van Avermaet nog in extremis, waarmee hij één van de grotere overwinningen in zijn carrière boekte.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

26 Reacties

Verweggistan 4 mei 2019 om 19:41

Verdiende zege voor Riwal. Ze hebben er hard voor gewerkt.

0
Hollow Knight 4 mei 2019 om 19:42

Toch wel zwak dat Van Avermaet zelf hier niet kan winnen.

Hij moet zijn koersen beter uitkiezen, hij doet veel te veel wedstrijdkilometers. Hij heeft alle klassiekers gereden en dan neemt hij nog eens de kortste rustperiode van alle klassieke renners… Dit kan toch ook de rest van zijn seizoen in “gevaar” brengen. Waarmee ik bedoel: altijd net niet goed genoeg.

0
koos1 4 mei 2019 om 19:57

Van Avermaet rijd ook wel erg veel. In een koers als deze en dit deelnemersveld is hij gewoon favoriet en andere jaren zou hij haast met zekerheid een etappe als deze hebben gewonnen.

0
elander 4 mei 2019 om 19:59

Ja, beter doen zoals Stuyven, gewoon de stekker eruit als het even niet meer gaat… Nee serieus, hulde aan renners die koersen ipv rusten! Trouwens, die rustperiode begint na dit rondje.

0
Dolfy 4 mei 2019 om 19:44

Sterk gereden van Riwal, Kamp maakt het mooi af… Vandaag in eigen land kwamen de renners van die ploeg er niet aan te pas, in Himmerland won daar Larsen voor Van der Kooij.

0
Verweggistan 5 mei 2019 om 00:18

Brochner (Riwal) tweede.

0
freire93 4 mei 2019 om 19:47

Leuk ploegje dat Riwal team.
Kamp, werd ook al 8e in de Brabantse pijl.
Een sprinter met veel inhoud. Die is klaar voor een volgende stap.

0
Covadonga 4 mei 2019 om 20:09

Volgns mij is hij onlangs juist een stap terug gegaan.

0
maklukzat 4 mei 2019 om 21:00

Een renner als Kamp is het bewijs dat een Scandinavische PCT-ploeg hard nodig is. Rijdt al jaren in de top in het continentale circuit. Vinjebo zelfde verhaal. Deze renners gaan nu pas stappen maken.

0
Verweggistan 5 mei 2019 om 00:20

Zo’n renner als Kamp is juist op zijn plek bij Riwal, daar is hij kopman/heeft hij een vrije rol. Bij een WT ploeg mag hij de eerste honderd kilometer op kop rijden in de heuvelachtige koersen.

0
ChefSpijker 5 mei 2019 om 00:57

Een sprinter met inhoud lijkt me wel een totaal verkeerde omschrijving. Kamp is meer heuvelaar dan sprinter. Ook altijd goed in de Ronde van Denemarken op die lastige heuvelaankomst (die Van Aert vorig jaar won), terwijl hij zich in de massasprints nooit mengt daar. Maar vandaag was de koers kennelijk zwaar genoeg geweest om een Lawless en Van Avermaet in de sprint te kloppen. Al stelt Lawless wel heel vaak in de sprint teleur en is Greg momenteel duidelijk niet top.

0
Martino87 4 mei 2019 om 19:52

Twee jaar geleden zou van Avermaet zo’n sprint gewonnen hebben. Vind het opvallend dat zijn sprint en die van Sagan dit jaar zo veel minder lijkt.

0
Sephiroth 4 mei 2019 om 21:40

Prachtige winnaar. En helemaal verdient met het werk wat zijn ploegmaten hebben gedaan. Engelse commentatoren maar zeggen dat het overbodig was om te werken als Conti ploeg.

0
Polleke 4 mei 2019 om 22:21

Nu had Greg 3 ploegmaten mee in een groep van 20 in een tweederangskoers….zou het dan toch niet ook een beetje bij hem liggen ?

0
Samlambeej 4 mei 2019 om 22:22

Yorkshire, het rondje waar kleine kampioenen (weer) groot worden? :)

0
west 4 mei 2019 om 22:24

Ik vind hem met dit niveau ook helemaal geen zekerheid voor het wk.

0
elander 4 mei 2019 om 23:01

Onbegrijpelijk negatief hoe hier op GVA gereageerd wordt. (Nu, dat zijn we sinds een jaar of twee wel gewoon).
Die man is al 3 maanden volop aan 't koersen, rijdt zowat in elke koers top-10 (of bijna) en krijgt desondanks voortdurend tegenwind.
Mensen vergeten snel dat GVA in de Omloop de beste man in koers was, in de E3 wellicht ook, en zelfs in de Ronde bij de beste 3 was (alleen Bettiol en VDP stonden er toen boven). In Luik gaat ie als enige kasseiman mee tot aan de voet van de Roche-au-Faucon en nu zou hij in York blijkbaar alles aan gort moeten rijden om nog op enig respect te kunnen rekenen… Terwijl andere 'sterren' als Benoot, Naesen, Stuyven en andere Terpstra's (wat hebben die mooie prijzen gepakt dit voorjaar…) al lang op het strand liggen.

0
Samlambeej 4 mei 2019 om 23:09

@elander
++

0
Mwielerfan 5 mei 2019 om 02:30

Dat ie in Luik en hier nog wat nasputtert voegt weinig toe. Ga dan ook op het strand liggen en zorg dat je top bent in plouay, Canada eneco en wk in het najaar zou ik denken.

0
Verweggistan 5 mei 2019 om 00:32

Als je ziet welke renners er allemaal bij de Britse continentals zijn beland, is het ook wel tijd voor een Britse PCT ploeg: Thwaites, Christian, Connor Swift, James Shaw, Pearson, en daarnaast die Richardson die de ArnoWallaardMemeriol won aangevuld, die Holmes die vandaag goed meedeed, Scott, die op de bergjes goed reed, met wat talenten zoals Hennessy, Townsend, Cullaigh en Donovan. Daniel Whitehouse van EvoPro. Dan heb je al best een aardig ploegje, wellicht nog wat Ierse renners erbij of andere buitenlandse renners die nu al in Britse dienst rijden, zoals Fouche.

0
aardappeljager 5 mei 2019 om 06:52

Blij dat Thwaites nog aan het koersen is. Renner die ik wel heb gemist in het voorjaar

0
platteprijs 5 mei 2019 om 08:37

Roompot toch tegenvallend. Asselman niet sterk genoeg, maar gaf wel wat hij had. Maar waar waren Lammertink, Van Poppel en Duijn??

0
Baik-Baik 5 mei 2019 om 10:19

Zou het te wijten zijn aan het feit dat de ploegleiding niet gelooft in een wetenschappelijke begeleiding en bijvoorbeeld nooit hoogte stages houdt?

0
platteprijs 5 mei 2019 om 11:01

Ik weet het niet. Maar er is iets mis, want kijk in Overijssel waar ze het afleggen tegen continentalrenners.

0
wielrenner 5 mei 2019 om 12:35

Roompot tegenvallend, van der Lijke staat toch 7de in het AG? Even gemist zeker.

0
leegloper 5 mei 2019 om 16:52

Ze laten Van Schip halverwege de etappe op kop boren en als de waaiers ontstaan ligt een van hun sterkste renners er net af. Hij leek nog net even een kopbeurt te kunnen doen voor Van Der Lijke die daardoor net kon aanpikken bij de eerste waaier.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone