Alex Dowsett doet in november aanval op werelduurrecord

dinsdag 12 oktober 2021 om 11:14
Alex Dowsett doet in november aanval op werelduurrecord

foto: Cor Vos

Alex Dowsett zal op woensdag 3 november, op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico, een aanval doen op het werelduurrecord van Victor Campenaerts. De Britse tijdrijder wilde eigenlijk vorig jaar al een poging wagen, maar moest zijn recordpoging wegens een coronabesmetting uitstellen.

In 2015 had Dowsett het record al korte tijd in handen, voordat Bradley Wiggins hem 36 dagen later onttroonde. Inmiddels is Victor Campenaerts al een tijdje houder van het werelduurrecord, die twee jaar geleden in Mexico tot 55,089 kilometer kwam. Op 3 november hoopt Dowsett nóg beter te doen en Campenaerts te onttronen.

“In 2015 had ik na afloop het gevoel dat ik nog meer in de tank had”, laat Dowsett weten in een persbericht. “Dat was frustrerend, gezien de geleverde inspanningen. Vorig jaar ging mijn poging niet door vanwege een coronabesmetting, maar ik wil nog altijd het record breken. Ik wil zien waartoe ik in staat ben. Maar ik besef dat de lat deze keer extreem hoog ligt.”

Van Manchester naar Mexico 
“Het zal echt een enorme uitdaging worden, maar ik geloof dat ik het kan doen. De grootste horde zal zijn om goed te acclimatiseren op hoogte, maar uiteindelijk moet het in ons voordeel uitpakken.” Aanvankelijk was het plan om op de wielerbaan van Manchester een gooi te doen naar het uurrecord, maar door mogelijke renovaties neemt Dowsett het zekere voor het onzekere en dus wijken ze uit naar Mexico.

De grote vraag is natuurlijk of Campenaerts straks zijn uurrecord kwijt is aan Dowsett. Een andere hardrijder, Filippo Ganna, lijkt in de toekomst ook een aanval te gaan doen op het werelduurrecord. De Italiaan, de tweevoudige wereldkampioen in het tijdrijden, zinspeelt op een poging tijdens de komende zomer. “De baan heeft iets speciaals. Als je dat eenmaal inziet, laat het je niet meer los”, aldus Ganna.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Cochise 12 oktober 2021 om 11:28

Kan spannend worden. Ik schat hem niet per se hoger in dan Campenaerts maar we zijn toch weer aantal jaar verder op vlak van materiaal en technologie. Leuk dat er weer meer pogingen komen. Kan alleen maar grotere namen triggeren.

Panache 12 oktober 2021 om 11:52

Hoe meer (mislukte) pogingen, hoe meer waardering je krijgt voor het huidige record.

Mwielerfan 12 oktober 2021 om 13:47

Leuk dat er een enigszins serieuze kandidaat is, als oud recordhouder. Ik heb wel het idee dat hij destijds wel vaker top 5 reed in grote tijdritten, nu is top 10 meestal al teveel gevraagd

KnightBiker 12 oktober 2021 om 16:34

+1 en toch, als Dowset de waardes niet zou halen zou hij er niet aan beginnen. Ik had na zijn Giro etappe winst ook wel een renaissance verwacht maar dat kwam er niet uit dit jaar.

Wel een actieve renner op YouTube met een goede kijk op wielrennen.

Turtlehead 12 oktober 2021 om 21:03

Dat uitwijken naar Mexico ‘omdat het helaas niet anders kan’, heeft natuurlijk wel een voordeeltje dat mooi is meegenomen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair