Aleotti verslaat Vanhoucke in koninginnenrit Sibiu Tour, Uijtdebroeks derde

maandag 4 juli 2022 om 15:36
Aleotti verslaat Vanhoucke in koninginnenrit Sibiu Tour, Uijtdebroeks derde

Aleotti op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Harm Vanhoucke heeft net naast de zege gegrepen in de koninginnenrit van de Sibiu Cycling Tour. De Belg van Lotto Soudal finishte bij het Bâleameer achter Giovanni Aleotti als tweede in de daguitslag. ‘Meesterhelper’ Cian Uijtdebroeks eindigde zeer knap als derde.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De etappe met aankomst bergop bij het Bâleameer is ondertussen een klassieker in de Sibiu Tour. Onder andere Egan Bernal, Iván Sosa en Gregor Mühlberger bereikten hier in het verleden als winnaar de op 2038 meter hoogte gelegen finish. Na de start in Sibiu en een relatief vlakke aanloop van meer dan 150 kilometer, kwam het peloton aan bij de voet van de beklimming naar het Bâleameer. Deze klim is meer dan twintig kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. We konden ons dus opmaken voor een duel tussen de betere klimmers in deze ronde.

Zes renners vormen de vroege vlucht
Met Filippo Fiorelli als de nieuwe eigenaar van de gele leiderstrui, werd om 10.30 uur Nederlands-Belgische tijd het startsein gegeven voor de koninginnenrit van de Sibiu Cycling Tour. De vlucht van de dag kwam vervolgens al vrij snel tot stand. Thuisrijders Iustin-Ioan Văidian (MENtoRISE Elite Team CFX) en Serban Luncan (Roemeense selectie), Conor Schunk (Global 6 Cycling), Eric Lutter (P&S Benotti), Petr Klabouch (ATT Investments) en Stefano Gandin (Team Corratec) sloegen de handen ineen en reden een maximale voorsprong bijeen van goed zeven minuten.

In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe. De Nederlandse ploeg wilde vandaag toeslaan met Gijs Leemreize of Chris Harper, BORA-hansgrohe had dan weer snode plannen met titelverdediger Giovanni Aleotti. Na verloop van tijd kregen deze WorldTeams ook steun van Equipo Kern Pharma en Drone Hopper-Androni Giocattoli. Hierdoor liep de voorsprong van de koplopers zienderogen terug en aan de voet van de slotklim was er sprake van een hergroepering. De eerste aanval vanuit het peloton liet echter niet lang op zich wachten.

Good old Bárta laat zich zien, Uijtdebroeks maakt indruk 
Met Jan Bárta (Elkov-Kasper) ging er een oude bekende in de aanval. De inmiddels 37-jarige Tsjechische hardrijder, die in het verleden uitkwam voor onder meer Team NetApp en BORA-hansgrohe, sprong weg uit het peloton en kreeg het gezelschap van de Zwitser Colin Stüssi van Team Vorarlberg. Bárta en Stüssi kregen niet al te veel bewegingsvrijheid van het inmiddels flink uitgedunde peloton, waar de deur achteraan inmiddels wagenwijd openstond. Voor Filippo Fiorelli ging het bijvoorbeeld te snel: de ritwinnaar van zondag moest lossen en zo kregen we sowieso een nieuwe leider in deze Sibiu Cycling Tour.

In de spits van de koers wist Bárta intussen Stüssi van zich af te schudden. De Tsjech ging solo verder richting de top en wist ook bijzonder lang stand te houden, maar werd enkele kilometers onder de top alsnog gegrepen door een eerste favorietengroep van een twintigtal renners. Na verschillende uitvalpogingen kwam Cian Uijtdebroeks naar voren. De nog altijd maar 19-jarige Belg kreeg van zijn kopman Aleotti de opdracht om de boel uiteen te ranselen en de jonge Belg slaagde met verve in deze missie: alleen Vanhoucke bleek in staat om BORA-renners Uijtdebroeks en Aleotti te volgen.

Na het kopwerk van Uijtdebroeks was het aan Aleotti om de kers op de taart te zetten en de Italiaan wist het werk van zijn ploeggenoten met verve af te ronden. De 23-jarige Italiaan hield met gemak Vanhoucke achter zich in een sprint bergop. Vanhoucke moest dus genoegen nemen met de tweede plaats, Uijtdebroeks kwam al juichend als derde over de streep. In het klassement gaat Aleotti nu aan de leiding. Die laatste lijkt goed op weg om zijn titel van vorig jaar te verdedigen, al krijgen de renners morgen nog wel een klimtijdrit en afsluitende heuvelrit voor de wielen geschoven.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Steven_E 4 juli 2022 om 15:50

2 Belgen in de top-3, het begint een gewoonte te worden …

0
Marik 4 juli 2022 om 15:54

Gijs betaalt hier echt prima leergeld. Dit soort wedstrijden heeft hij nodig om wedstrijden te leren lezen en om zijn eigen mogelijkheden te verkennen en ontdekken. Deze jongen is aan een prima jaar bezig.

0
harryjohan71 4 juli 2022 om 16:02

Met een goede tijdrit kan Leemreize nog gewoon podium rijden. 17 seconden goed maken op de nummer 2 of 3 is niet onmogelijk. Ik weet alleen niet wat de tijdrit capaciteiten van de renners achter hem is

0
Thoin 4 juli 2022 om 16:08

Het is een tijdrit van 12.3km voornamelijk bergop.
Namiddag nog een verraderlijke etappe in de heuvels.
Alles kan nog, al heeft Bora natuurlijk de wedstrijd in handen.
Jammer dat Cras hier niet is voor Lotto door zijn positieve coronatest…

0
Maillot à Pois 4 juli 2022 om 16:15

De verschillen zijn inderdaad klein, met een tijdrit en een heuvelrit lijkt het AK me allerminst vast te liggen.
Wel leuk, al dat jonge talent in de voorste gelederen. Uijtdebroeks, Leemreize en dan Piccolo, waar Savio toch wel een zaakje aan gedaan lijkt te hebben.
Speciale kerel, vorig jaar terug naar de amateurs en dan enkele stevige resultaten op het eind van het jaar, en nu weer dadelijk op een degelijk niveau na een half jaar zonder competitie bij Gazprom.

0
jv88 4 juli 2022 om 21:07

Achter deze renners eindigen is toch niet zo’n topprestatie??

0
Tonydepony 4 juli 2022 om 16:06

Het is wel een klimtijdrit morgen dus dat is toch nog een ander gegeven

0
Vierkante Wielen 4 juli 2022 om 16:31

Leuke rit, Bora gewoon heel sterk team daar en terechte winnaar. Leemreize mooi 4e, ook knap.

0
Tom Bidon 4 juli 2022 om 17:04

Weer net niet voor Harm Vanhoucke. Die man broedt al jaren op een ode aan Bjorg Lambrecht bij z’n eerste zege, maar het is ‘m echt niet gegund.

0
JensVdB 4 juli 2022 om 17:29

Waarom gun je het hem niet

0
Maillot à Pois 4 juli 2022 om 17:46

Ik denk dat Tom bedoelt dat het lot hem niet gunstig gezind is

0
Thoin 4 juli 2022 om 18:15

Heeft ook gewoon het probleem dat hij een plank is, dus moet echt alleen binnenkomen. Ben eens benieuwd naar de tijdrit morgen. In een vlakke tijdrit verliest Harm altijd veel tijd maar bergop moet hij toch iets kunnen laten zien.

0
klimmer99 4 juli 2022 om 18:31

Gijs is niet echt goed in tijdritten, ook niet bergop. In Romandië verloor hij enkele minuten, maar ja had toen ook geen klassement te verdedigen.

0
harryjohan71 4 juli 2022 om 20:40

In de Giro deed Leemreize het dit jaar prima.

0
legrandbornand 4 juli 2022 om 20:34

Van alle mussen bij Lotto-Soudal is die Vanhoucke toch wel één van de meest grijze.

0
Kopinkas 5 juli 2022 om 07:50

Dat is toch logisch. Dat is toch ornithologisch…
Maar het zal me benieuwen: waarom mussen bij Lotto-Soudal, en niet pakweg merels, mezen of meeuwen?

0
Krist The Vanma 4 juli 2022 om 21:41

Why 2 go, Cian.

0
Krist The Vanma 4 juli 2022 om 21:42

*Way. Stomme spellingcontrole…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone