Alejandro Valverde wint Clasica San Sebastián, Bauke Mollema tweede

zaterdag 2 augustus 2014 om 17:14

Alejandro Valverde

foto: Sirotti

Alejandro Valverde heeft de Clasica San Sebastián gewonnen. De Spanjaard reed weg in de afdaling van de Bordako Tontorra en kwam solo over de streep met een kleine voorsprong op een groepje van drie. Bauke Mollema werd tweede voor Joaquim Rodriguez en Mikel Nieve.

Amets Txurruka
In het begin van de wedstrijd probeerden zeven renners weg te rijden. Onder andere Danny Pate (Sky) en Reinardt Janse van Rensburg (Giant-Shimano) probeerden het, maar ze kregen niet te ruimte.

Nadat de zeven waren ingelopen ging Amets Txurruka er alleen vandoor en de Bask kreeg in zijn thuiswedstrijd wel de ruimte. De renner van Caja Rural reed snel zes minuten voorsprong, maar het peloton hield onder leiding van Movistar het verschil binnen de marge. In het begin van de tweede passage van de Alto de Jaizkibel werd de strijdlustigste renner van de Tour de France 2007 bijgehaald. Met Philipp Gilbert (BMC Racing) en Peter Sagan (Cannondale) waren op dat moment al twee favorieten niet meer bij na een opgave.

Ten Dam in de aanval
Op de beklimming gingen dan David Lopez (Sky), Giovanni Visconti (Movistar), Alessandro De Marchi (Cannondale) en Matteo Montaguti (Ag2r) er vandoor. Na de top reden nog drie renners naar het viertal met daarbij onze landgenoot Laurens ten Dam (Belkin). Hij had daarbij het gezelschap van Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step) en Alberto Losado (Katusha).

Met de aanwezigheid van Visconti in de kopgroep was het niet meer Movistar die aan de leiding reed in het peloton. Trek Factory Racing en Garmin-Sharp hadden daar het commado overgenomen, later geholpen door Orica-GreenEDGE. De kopgroep reed snel een minuut bij elkaar, maar het verschil werd door de jagende groep weer snel kleiner gemaakt. Aan de voet van de Alto Arkale was het verschil dan minder dan twintig seconden.

Alles samen
Op de Arkale maakt Albasini de sprong vanuit het peloton naar de koplopers samen met twee anderen. Maar de rest van het peloton volgde snel en zo was alles weer samen op de top van de voorlaatste klim van de dag. In andere jaren was dit de laatste klim van de dag, maar nu volgden er nog meer dan dertig kilometer tot het einde met de steile beklimming van de Bordako Tontorra vlak voor de meet.

In de afdaling sprong Andriy Grivko weg uit het uitgedunde peloton. De Oekraïner mocht even voor het peloton, op twintig kilometer van het einde had hij een halve minuut voorsprong op het door Movistar aangevoerde peloton. Ook Katusha reed mee aan de leiding. Net na de finishpassage mocht Grivko een kruis maken over zijn vluchtpoging.

Slotklim
Op de laatste beklimming van de dag was het eerst Alexandr Kolobnev die de debatten opende. Michael Albasini en Mikel Nieve. Daarachter kwamen weer Visconti, De Marchi en onze landgenoten Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema. Alleen Nieve kon het gat dichten met Kolobnev en de Bask reed de Rus gelijk uit het wiel.

Toen Joaquin Rodriguez aanviel was het echter gelijk klaar voor Nieve. Alleen Alejandro Valverde en Jelle Vanendert konden volgen. Maar op een tweede versnelling moest iedereen het antwoord schuldig blijven. Onder de top reed Valverde echter weer terug naar zijn voormalige ploeggenoot. Op de top waren ze samen, kort gevolgd door Nieve en de teruggekomen Adam Yates. Er was geen samenwerking bij de twee koplopers, waardoor Yates, Nieve en ook Mollema terug konden komen bij het tweetal.

Yates viel echter letterlijk uit de race voor de zege met een valpartij in de afdaling. Valverde reed de beste afdaling en beneden had hij een kleine voorsprong op de drie achtervolgers. De renner van Movistar kon stand houden en reed solo naar de overwinning. Mollema sprintte naar plek twee.

Clasica San Sebastian

Clasica San Sebastián 2014 (WT)
Uitslag: San Sebastián – San Sebastián (219.2 km)

1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) in 5u31m11s
2. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 14s
3. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) z.t.
4. flag-es Mikel Nieve (Team Sky) z.t.
5. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Belisol) op 26s
6. flag-be Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) z.t.
7. flag-es Haimar Zubeldia (Trek Factor Racing) z.t.
8. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) op 40s
9. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) z.t.
10. flag-cz Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step) op 43s

14. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) z.t.
21. flag-nl Steven Kruijswijk (Belkin Pro Cycling) op 49s
31. flag-nl Daan Olivier (Giant-Shimano) op 2m05s
42. flag-nl Stef Clement (Belkin Pro Cycling) op 3m25s
57. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling) op 5m29s
68. flag-nl Boy van Poppel (Trek Factory Racing) op 11m36s
70. flag-nl Dylan van Baarle (Garin-Sharp) z.t.
91. flag-nl Tom Stamsnijder (Giant-Shimano) op 14m24s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone