Alberto Contador: “Ik ben rustig gebleven”

zaterdag 30 mei 2015 om 20:39

Foto: Sirotti

Alberto Contador beleefde vandaag geen goede dag in de Giro. De Spanjaard moest lossen op de Finestre en eindigde op bijna twee en een halve minuut van etappewinnaar Fabio Aru.


“Ik was niet goed vandaag”, beaamt Contador op de website van Tinkoff-Saxo. “Waarschijnlijk door de opeenvolgende inspanningen van de afgelopen dagen, maar ik wist dat ik een goede marge had. Daarom heb ik mijn belagers op de Finestre laten wegrijden en ben ik in mijn eigen ritme blijven fietsen. Ik heb geen moment gedacht dat de roze trui nog in gevaar zou komen. Ik ben rustig gebleven.”

Het verschil tussen Contador en Fabio Aru in het klassement is na vandaag ruim twee minuten. “De Giro is in de tas met alleen nog de etappe van morgen te gaan. Ik denk nu al aan mijn volgende doel.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

TeamNL 30 mei 2015 om 20:41

Wat zal Astana spijt hebben dat ze niet vol hebben doorgetrokken aan het begin van de klim. Mooie winnaar en hij heeft het net als Kruijswijk bijna helemaal alleen moeten doen.

EDE# 30 mei 2015 om 20:46

Zeer mooie winnaar! Blijft toch een mooie renner.
@teamnl Dan heb jij steeds de laatste 30 minuten van elke rit gezien. Zowel Kreuziger als Rogers & Basso hebben super voor hem gewerkt. Wanneer je het vergelijkt met Astana heb je een punt, maar het team dat Kruijswijk tot zijn beschikking had staat in schril contrast met dat van Contador.

Skedel 30 mei 2015 om 20:55

Was wel duidelijk dat Contador het wel goed vond zo.. En Contador heeft zijn team ook maar 1 keer nodig gehad net als Kruijswijk.. Alleen stonden ze er toen wel:p
In het wielrennen ben je toch zo sterk als je sterkste schakel.

Jan Blokland 30 mei 2015 om 21:35

Super kampioen. Weet precies wat wel en niet kan. Hij had zoveel marge dat hij het zich kon permitteren niet in het rood te gaan. Zijn volgende doel is natuurlijk de Tour. Goed om daar nu al mee rekening te houden. Dat kunnen alleen maar de hele grote. Het zal lastig worden met Quintana, Nibali, Valverde, Rodriquez, Froome en nog een paar goede renners. Maar ik zie hem daar wel toe in staat. En niet te vergeten, je moet ook wat geluk hebben zoals in de rit op de kasseien bijvoorbeeld. Kijk maar naar verleden jaar. Als hij daar goed doorkomt is alles mogelijk.

wakkie 30 mei 2015 om 21:39

Een van zijn voordelen is dat hij overal koerst, boni’s / tijd pakt, etc etc. Ene Froome en ik vermoed Quintana hebben dat niet of nog niet.
Nibali heeft dat wel.
De vraag is hoeveel deze Giro in zijn krachtenarsenaal heeft getast.
Ik stel mij meer vragen bij Aru en wie weet Uran. Ze verrijzen.

Wim Kruithof 30 mei 2015 om 21:44

met afstand de meest begenadigde renner van zijn generatie.

Rikkert 30 mei 2015 om 21:45

Hij leek toch even helemaal stil te vallen… Maar het blijkt maar weer hoe berekenend Contador is. 10x liever hij als eindwinnaar als iemand van het kamp Astana. Benieuwd of Westra en Boom in de tour ook ineens met de beste omhoog kunnen.

Pieter Peet 30 mei 2015 om 22:03

Ervaring heeft hij natuurlijk en dat kwam vandaag goed van pas.
Dat moment in die bocht waarop Kangert hem voorbij reed stond hij bijna stil, toen zag het er wel slecht uit.

Misschien kijken we eind Juli wel op dit moment terug als cruciaal voor zijn Tourzege: niet in het rood gaan als het niet hoeft maar gewoon eigen tempo.

Sephiroth 30 mei 2015 om 22:06

Mooi gereden en wederom laat hij zien dat hij mentaal uitermate sterk is en een absolute kampioen.

Uran mooi hersteld, daar heb ik niet zoveel vraagtekens bij. Aru snap ik nog steds de ballen van. Na zn ziekte en 5kg verlies mega starten, dan een week instorten en nu de laatste dagen weer mega rijden. Nog nooit zo gezien. maarja de giro heeft wel vuurwerk gehad.

Enige wat ik betreur is dat hesjedal, kruijswijk en Contadr geen etappe hebben gewonnen. Die 3 waren samen met landa de grootste smaakmakers berg op.

mollemarijden 30 mei 2015 om 22:27

Klopt Uran heeft veel pech gehad anders hadden we iemand anders die meedeed voor het podium. Is de laatste dagen steeds beter gaan rijden. Mooi om te zien, lijkt mij dat hij gewoon naar de TDF gaat of toch voor de Vuelta ?

Alleen het enige wat opzienbarend is de enorme verbetering van Aru in de laatste ritten, terwijl die juist in de begin van de week er doorheen leek te zaken :(

MooieMario 30 mei 2015 om 22:32

Vroeger won Contador grote rondes door op een slotklim in de laatste 4 a 5 km het verschil te maken. Nu wint hij grote rondes door slimmigheidjes. Achteraf was die aanval van deze week samen met Hesjedal cruciaal geweest. Hij heeft een zeer goede tijdrit gereden en op de Mortirolo schreef hij wielergeschiedenis door ff 55 seconden dicht te rijden. De belangrijkste bergritten zijn door de mannen van Astana gewonnen.

Bergop heeft hij het echt heel lastig gehad met Landa. Ik schat Quintana veel hoger in qua klimmen dan Landa dus dat wordt een hele spannende strijd in de tour.Contador Quintana,Froome,Nibali,Valverde,Rodriquez…….ik kijk nu al uit naar de tour.

albertooo 30 mei 2015 om 22:54

@Mooie Mario
Die aanval met Hesjedal kostte hem achteraf ook wel wat energie, net als de achtervolging op de Mortirolo. En een roze trui zorgt dat je heel wat extra gewicht meesleept.

jan jansen 30 mei 2015 om 22:56

Teleurstellende winnaar, zonder een etappe te winnen en heeft ook verschillende zwakke momenten gekend. Achteraf kun je makkelijk zeggen dat je toch wel wist dat je zou winnen.

schipperaar 30 mei 2015 om 23:06

@jan
Hij liet de kruimels aan anderen, gunde Kruiswijk de bergtrui ipv Landa te attaqeren, ook dat is sport.

Sephiroth 30 mei 2015 om 23:14

hoe kom je op meerdere zwakke momenten? buiten vandaag heeft hij er vaak voor gekozen mensen te laten lopen. Hij rijdt een stuk prettiger dan sommige andere groten. In die zin dat hij mede vluchters vaak een ritwinst etc. gunt.

Kangert was vandaag wat dat betreft ook netjes. Die heeft niet geprobeert nog voor contador te sneaken.

montventoux 30 mei 2015 om 23:25

@'meerdere zwakke momenten': welke precies behalve vandaag? Jouw mening maar raakt kant noch wal. Contador reed een geweldige Giro en liet zich van z'n sterkste kant zien. Aanvallen, herstellen na pech, consolideren waar 't moest, anderen iets gunnen en overall de sterkste. Geen twijfel mogelijk.

Wat betreft vandaag: vrij snel nadat Kangert over hem heen knalde, zat 'ie weer in z'n wiel. Keurig gebaar van laatstgenoemde vlak voor de finish (zie @Sepiroth)

Reynaerde 30 mei 2015 om 23:28

Groot kampioen, maar toch zonde dat hij geen etappe heeft weten te pakken. Gezien de overmacht die hij uitstraalde (muv vandaag dan…) ook wel vreemd. In hoeverre heeft hij echt gespaard voor de tour? We zullen het over een paar weken zien, ik ben in elk geval vast uitermate benieuwd.

Tiim 31 mei 2015 om 00:11

Bertje mag de organisatie van de Giro achteraf echt op hun blote knieën bedanken voor die tijdrit, want hij was echt niet de beste renner in koers

Met de kop in de wind 31 mei 2015 om 01:09

Wat kan hem die etappe overwinning schelen als hij straks ook met geel in parijs staat.
Hij heeft deze giro heel berekenend en als een kampioen gereden en over de afgelopen drie weken was hij gewoon de sterkste.

Chaba 31 mei 2015 om 01:11

Ik ben blij met Contador als winnaar maar wat was zijn ploeg zwak bergop.
In de Tour moet Contador wel iets beter zijn wil hij een kans maken op de overwinning maar zijn ploeg moet ook een stuk sterker voor de dag komen daar.
Kreuziger viel me echt zwaar tegen. Basso en Paulinho ook matig. Alleen Rogers kon af en toe een handje toesteken maar haalde toch ook niet zijn niveau.

Bettinwel 31 mei 2015 om 01:38

Missie bereikt, de wijze waarop was om te watertanden. Groots, grootser, gr.. Alberto!

John hiatt 31 mei 2015 om 02:35

Liever Contador als winnaar dan iemand van Astana. Helaas is het verleden van Contador ook niet brandschoon. En waar hij echt mee moet stoppen is dat theater zoals na die val. Schouder twee keer uit de kom? Echt niet, dan rijd je niet zo. Vorig jaar zelfde na die val in de Tour, zware breuk…. Toch even de Vuelta winnen. Tinkov als ploeg viel me tegen, vooral Basso en Kreuziger.

lekbandje3 31 mei 2015 om 03:11

@John hiatt als je de schouder direct erg zet (wel met veel pijn) valt de schade mit goed teruggezet mee. Ikzelf kon na 2 dagen weer fietsen maar na 3 weken nog steeds niet fatsoenlijk tillen of iets dergelijks. Wat ik wil zeggen is dat je Door die pijn wel kunt fietsen, je moet wel oppassen natuurlijk met valpartijen

Edit: als dit de eerste keer schouder uit de kom was is het wel onmogelijk want die pijn is echt niet te harden de we(e) k (en) erna

Alexander 31 mei 2015 om 09:08

Wie zegt dat Contador zwak was of niet duidelijk de beste heeft deze Giro niet helemaal gezien. De man had steeds controle. Wat hij deed op de Mortirolo was echt legendarisch. Overal waar hij kon viel hij aan. Werkelijk geweldig. Ik denk dat Aru en Landa ook echt van wereldklasse waren en ook in de tour om podium hadden meegedaan. Dit is nooit met zekerheid te zeggen. We zullen het zien deze zomer.

Btw wtf zond de nos nou uit gister? Een handbalwedstrijd daarna Ferrer tegen Bolelli. 90 procent van alle sportliefhebbers schat de giro toch echt hoger in qua sportprestatie, maar onze “publieke omroep” wordt gesponsord door FedEx. Echt belachelijk. Petitie waard namens alle wielerflitsers.

Fernandi 31 mei 2015 om 10:30

Wat ik heb kunnen zien van deze Giro was om te watertanden, Contador,Landa, Aru Hesjedal en Kruijswijk hebben er een mooie show van gemaakt.

Ik snap niet helemaal waarom bovenstaande poster wil dat de NOS dit uitzend, de heren van Sporza hebben prima rekening gehouden met de vele Nederlandse kijkers, enkel beetje zonde dat de Ronde van Belgie voorgaat, maar ook wel logisch gezien het een Belgische zender is niet waar.
Laat de Nos maar dingen uitzenden waar ze wel verstand van hebben, wielrennen in elk geval niet.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.