Albasini sprint naar winst in Ronde van Romandië
woensdag 30 april 2014 om 17:30

Albasini sprint naar winst in Ronde van Romandië

Albasini

foto: Sirotti

Michael Albasini heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. Na een ingekorte rit was de Zwitser van Orica-GreenEDGE de beste in de sprint van een uitgedund peloton.

De etappe werd gekleurd door drie renners. Boris Vallée (Lotto-Belisol), Reto Hollenstein (IAM Cycling) en Silvan Dillier (BMC) gingen al vroeg in de aanval. Het drietal kreeg niet meer dan drie minuten. Met nog 27 kilometer te gaan, werd de kopgroep ingerekend door het peloton.

Slotklim
Op ruim twintig kilometer voor de eindstreep kregen de renners een lastige beklimming voor de kiezen. Het peloton werd hierop flink uitgedund. Onder meer Marcel Kittel (Giant-Shimano) en Tejay van Garderen (BMC) moesten de voorste groep laten gaan.

Voor Johann Tschopp ging het echter niet snel genoeg. De Zwitser van IAM Cycling plaatste een aanval en kreeg even later Thibaut Pinot (FDJ.fr) met zich mee. Samen reden ze over de top van de laatste beklimming van de dag. Het tweetal werd echter snel ingerekend.

Aanval Nibali
In de afdaling probeerde Vincenzo Nibali (Astana) er vervolgens vandoor te gaan. De Italiaan sloeg snel een groot gat. Met nog zeven kilometer te gaan, had Nibali 25 seconden voorsprong op het uitgedunde peloton, dat werd geleid door Omega Pharma – Quick-Step en AG2R La Mondiale.

Op twee kilometer van de meet plaatste Tony Martin (Omega Pharma – Quick-Step) een aanval. Hij kreeg Rohan Dennis (Garmin-Sharp) met zich mee en bereikte in een mum van tijd het wiel van Nibali. Enkele seconden later werden de drie leiders echter gegrepen.

Massasprint
In de slotkilometer probeerde Thomas Voeckler (Europcar) het met een ultieme aanval. Ook de Fransman slaagde er niet in om weg te blijven. De groep stevende af op een sprint. Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) bleek vervolgens de snelste.

Jesús Herrada (Movistar) en Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) eindigden respectievelijk als tweede en derde. Martijn Keizer is op de 24e plaats opnieuw de beste Nederlander. De Belkin-renner stijgt naar plaats acht in het klassement, dat nog steeds wordt geleid door Michał Kwiatkowski.

albasini

Tour de Romandie 2014 (2.UWT)
Uitslag etappe 1: Brigerba – Sion (88.5 km)

1. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) in 2u11m11s
2. flag-es Jesús Herrada (Movistar) allen z.t.
3. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
4. flag-kz Maxim Iglinskiy (Astana)
5. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp)
6. flag-at Matthias Brandle (IAM Cycling)
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
8. flag-fr Jonathan Hivert (Belkin)
9. flag-de Bjorn Thurau (Europcar)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
Volledige daguitslag

Klassement na etappe 1
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) in 2u17m33s
2. flag-ch Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) op 5s
3. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) in z.t.
4. flag-es Jesús Herrada (Movistar) op 6s
5. flag-at Matthias Brandle (IAM Cycling) op 7s
6. flag-au Rohan Dennis (Orica-GreenEDGE) op 8s
7. flag-de Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) op 9s
8. flag-nl Martijn Keizer (Belkin) op 13s
9. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ.fr) in z.t.
10. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 14s
Volledig klassement

RIDE Magazine