Alaphilippe tankt vertrouwen in Waalse Pijl: “Grote doel was altijd Luik-Bastenaken-Luik”

Alaphilippe tankt vertrouwen in Waalse Pijl: “Grote doel was altijd Luik-Bastenaken-Luik”

foto: Cor Vos

zondag 25 april 2021 om 06:30
Interview

Na een lang en vooral moeizaam voorjaar, was het voor Julian Alaphilippe afgelopen woensdag eindelijk raak. Waar de wereldkampioen tot voor woensdag de laatste kick steeds miste, brak hij op de Muur van Huy de recordtijd. “Het bewijs dat ik goed gewerkt heb”, vertelt de 28-jarige Fransman tijdens een digitaal persmoment waarbij ook WielerFlits aanwezig was.

De kopman van Deceuninck-Quick-Step windt er geen doekjes om dat hij het gehele voorjaar gepiekt heeft naar La Doyenne. “Het grote doel was altijd Luik-Bastenaken-Luik, een koers die me nauw aan het hart ligt. Na de Ronde van Vlaanderen was ik vermoeid, nam ik een tijdje rust en werkte ik daarna een goed trainingsblok af. Ik deed geen hoogtestage, maar laste wel veel lange trainingen in met ook veel korte hellingen. Precies zoals we ook in Luik mogen verwachten. Na mijn zege in de Waalse Pijl start ik zonder stress, maar ik wil ook zondag uiteraard mijn regenboogtrui tonen.”

Alaphilippe werd bij zijn debuut in Luik in 2015 meteen tweede. Later werd hij nog eens vierde met de aankomst in Ans. In 2019 werd de finish dan verlegd naar Quai des Ardennes in Luik; ook daar was de Fransman vorig jaar bij de pinken. Door een onreglementaire sprint werd de Fransman echter teruggezet van plek twee naar plek vijf. “Ik geef toe dat de vroegere aankomst meer op mijn maat was”, zegt de springveer daarover. “Al heb ik in de voorbije edities ook bewezen dat ik wel goed uit de voeten kan in de nieuwe finale. Ik ben enorm gemotiveerd.”

Moet Alaphilippe weer jagen op Roglic, zondag? – foto: Cor Vos

Hij zal ook zijn gram willen halen. In 2020 viel LBL een week na het door Alaphilippe gewonnen WK op de weg. In de regenboogtrui leek hij ook Luik te winnen, ware het niet dat Primož Roglič hem op de streep nog passeerde. “Hij is voor mij ook nu de te kloppen man, de grote favoriet. Hij won vorig jaar en is nu ook heel sterk. Zijn aanval op de Muur van Huy was straf en ook in de Ronde van het Baskenland was Roglič indrukwekkend. We moeten hem zeker in de gaten houden, al is hij niet de enige. Ik ben in ieder geval blij met mijn conditie en ik kijk uit naar zondag.”

Almeida als dark horse
Naast Alaphilippe zat tijdens de meeting João Almeida. De 22-jarige Portugees is uitstekend aan het seizoen begonnen en focust zich op de Giro d’Italia, waarin hij vorig jaar als debutant vierde werd in het eindklassement. In Luik-Bastenaken-Luik maakt hij voor het eerst zijn opwachting. Het feit dat The Wolfpack de jongeling naast de wereldkampioen zette tijdens de persmeeting, zou kunnen betekenen dat de blauwhemden snode plannen hebben met de ronderenner. Weliswaar van een ander laken een pak, maar vorig jaar werd hij tweede in de Giro dell’Emilia.

Het is overigens niet de eerste keer dat Almeida over de Waalse hellingen klautert. In 2018 reed hij in het shirt van Hagens Berman Axeon nog de beloftenversie. Die won de Portugees na een straf nummer voor klinkende namen als Andrea Bagioli, Alexys Brunel, Ide Schelling en Marc Hirschi. “De laatste koers die ik reed, was de Ronde van Catalonië”, zegt Almeida. “Daarna had ik een korte herstelperiode, om vervolgens op hoogtestage te gaan. De vorm is echt goed. Nu is het afwachten hoe de benen daarop reageren komende zondag”, hult hij zich in nevelen.

Almeida werd onder andere derde in de UAE Tour dit voorseizoen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

17 Reacties

Stoempen 24 april 2021 om 09:44

Iemand een overzicht van alle klimtijden van de muur over de afgelopen jaren?

Romāns Vainšteins 24 april 2021 om 10:05

Hup Flip! Ik sta op de bank voor je morgen. En laat het je niet gebeuren dat Almeida er a la Jungels met de prijs vandoor gaat!

zomaareens 24 april 2021 om 11:02

Je hebt toch altijd een dip na een hoogtestage? Vlgs mij is ie woe pas teruggekomen?

Romāns Vainšteins 24 april 2021 om 11:09

Ik heb daar geen verstand van, ben er niet van op de hoogte zeg maar.

SteelHorseCowboy 24 april 2021 om 10:20

Als hij recht op zijn fiets kan blijven zitten maakt hij altijd kans. Maar rechtdoor fietsen en op de fiets blijven zitten zijn niet zijn grootste kwaliteiten.

Dikke vrouw 24 april 2021 om 13:30

Flupje gaat m pakken

KrushRider 24 april 2021 om 20:53

Wordt weer een mooie battle!

Michelangelo 24 april 2021 om 22:37

Wat een onzin. Ook de RVV was een groot doel maar toen was hij gewoon niet goed genoeg. Net als in strade en msr.

Nu hij ineens wel goed is krijg je de praatjes dat dit zijn hoofddoel was. Nee, het is gewoon een mislukte campagne tot aan de Waalse pijl. Waarmee hij toch zijn voorjaar weet te redden.

Ward 24 april 2021 om 22:52

En als het nu echt zijn hoofddoel was? Dan zijn zijn resultaten in het voorjaar niet meer dan logisch. Maar die optie komt niet bij je op?

Beer 25 april 2021 om 06:59

Toch logisch dat LBL zijn hoofddoel is. Het is het monument dat het best bij zijn mogelijkheden aanleunt en het staat nog niet op zijn palmares. Wel mooi dat hij zich als lichtgewicht ondertussen laat zien in een aantal kasseiklassiekers. Daarnaast pakt hij de Waalse Pijl en een mooie Tirreno-rit. Er zijn wereldkampioenen die het met minder moesten doen.

Lalsacien 25 april 2021 om 07:37

@michelangelo iets minder stelligheid zou je sieren.

Romāns Vainšteins 25 april 2021 om 08:02

Geen dooie kniesoor die bijhoudt in hoeverre coureurs op het spoor van de eigen planning blijven, iedere volger weet dat je het per startformulier moet zien.

Het is aan de voetzoekende neuspuntpeuteraar om hier ook maar iets van een oordeel aan te hangen, echt van die figuren die een uitgebreide smaaktest baseren kunnen op de verschillende waterkranen binnen het huis.

Michelangelo 25 april 2021 om 10:26

@Ward,
Ten tijde van Strade Bianche contact gehad met iemand van binnen de DQS ploeg. Volgens hem was Alaphillipe er toen “helemaal klaar voor”. Maar kwam het er net niet uit.

Bovendien, dit soort renners pieken volgens mij niet naar 1 wedstrijd. Die willen een hele periode goed zijn. En niet 2 dagen in die periode.

Wat ik wel geloof is dat Alaphillipe en zijn ploeg teleurgesteld waren over de vorm. En dat ze ervoor gekozen hebben om de Brabantse pijl te schrappen en in plaats daarvan nog extra te trainen. En dat dit (afgaande op de Waalse Pijl) goed uit lijkt te pakken.

Maar dat hij enkel gepiekt zou hebben naar deze 2 wedstrijden, dat gaat er bij mij niet in. Alsof Roglic zegt dat hij in de laatste twee dagen van de TdF in topvorm wil zijn…

Romāns Vainšteins 25 april 2021 om 11:03

Flip was in de Strade de eerste verliezer tegen de beste MvdP ooit, ‘net niet’ is net iets te makkelijk gelabeld dan. Wat de keien betreft is er met name een favorietenrol aangeluld want het blijft een iel ventje die in de ronde het vooral van de gootjes en hoogtemeters moet hebben, een specialist wordt hij wellicht pas na de 30 wanneer ze hem vetmesten en het krachthonk in kicken. AGR kan ik weinig mee want dat was 3 x niks dit jaar met slappe heuvels en de stinkende Canada-feel die het had.

Vandaag komen de echte smeerlappen van cols er aan, er is niks vergelijkbaars met jongens als Stockeu, Redoute, la Roche.

xistnc 25 april 2021 om 11:04

Alaphilippe is daar volgens mij duidelijk en eerlijk over geweest: hij heeft zichzelf overhoop gereden in de Italiaanse koersen. Ongeacht of de Vlaamse koersen een doel waren, lijkt me dat een redelijke verklaring voor zijn vormcurve. En met het winnen van de Waalse Pijl doet hij tot dusver al wat de andere 2 van DGD-club deden.

antilek 25 april 2021 om 09:48

Van mij hij winnen, of het moet “toevallig” een Nederlander zijn. Dat laatste is een utopie.

Headlines

Materiaalzone

Populair