AG2R Citroën houdt Alex Baudin voorlopig langs de kant
foto: Cor Vos
dinsdag 1 augustus 2023 om 11:26

AG2R Citroën houdt Alex Baudin voorlopig langs de kant

AG2R Citroën stelt Alex Baudin voorlopig niet op in wedstrijden. Dat besluit heeft de Franse ploeg genomen naar aanleiding van het nieuws dat de UCI gisteren naar buiten bracht. De internationale wielerunie liet weten de uitslagen die Baudin tijdens de Giro d’Italia behaalde, worden geschrapt. In een bloedmonster van de 22-jarige renner zijn namelijk sporen van de verboden pijnstiller Tramadol aangetoffen.

“Vanwege de beslissing van de UCI houdt AG2R Citroën zijn renner voorlopig uit voorzorg aan de kant”, lezen we in een persbericht van het team. “AG2R Citroën is een van de oprichters van de Movement for Credible Cycling (MPCC). We pleiten voor het beoefenen van de wielersport in overeenstemming met strikte ethische regels en voor het strikt navolgen van de UCI- en MPCC-voorschriften.”

De UCI nam tijdens de Giro d’Italia 64 bloedmonsters af bij renners voor het Tramadolprogramma. Het bloedmonster van Baudin bleek na afloop van de zeventiende rit positief te zijn, waarna de UCI besloot om zijn resultaten te schrappen. Omdat Tramadol pas op 1 januari 2024 wordt verboden door het WADA, wordt Baudin niet geschorst door de UCI. De internationale wielerunie heeft de zware pijnstiller wel al sinds 1 maart 2019 op de zwarte lijst staan, vanwege zware bijwerkingen als duizeligheid en misselijkheid die voor gevaar kunnen zorgen in het peloton.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
1 augustus 2023 23:05
Ze houden hem uit voorzorg langs de kant.... waarom dan? De UCI gaat hem hiervoor niet schorsen en de kans dat de zware bijwerkingen voor een product dat hij 3 maanden geleden zou hebben genomen nu opeens nog de kop gaan opsteken is natuurlijk 0. Rare actie van AG2R!
1 augustus 2023 11:43
Misschien moeten ze dat ook met hun ploegarts doen? Of zou hij dit op eigen houtje in zijn koffer mee naar Italië hebben meegenomen.
  1 augustus 2023 11:55
  Aangezien die renners altijd wat supplementen, vitamines en toegelaten pijnstillers mee hebben in hun toiletzak is de kans inderdaad groot dat hij gewoon zelf een strip Zaldiar of Tramadol bij had die z'n vriendin met voorschrift was gaan halen in de apotheek.
  Ik heb vaak de indruk dat mensen het idee hebben dat alle "doping" een of andere lichtgevende substantie is die je met handschoentjes uit een koelbox moet halen. Terwijl veel van die zaken in doodnormale medicijnen zit. Als ze een niet-sporter elke 2 maand zouden controleren op doping zou die sowieso elk jaar "positief" testen op doping.

  Waarmee ik 1 niet wil zeggen dat jij ook een van die personen bent en 2 ook niet wil zeggen dat deze renner daarom minder schuldig is, het is zijn verantwoordelijkheid om dat te weten.
  1 augustus 2023 12:10
  Ik begrijp inderdaad wel dat het niet zo ingewikkeld is, maar dat betekent wel dat je al naar de Giro gaat met het idee om dit te gaan gebruiken. Of in ieder geval rekening houdt met dat je het nodig gaat hebben. Dat vind ik best zorgelijk. Of bedoel je dat hij eventueel tramadol als standaard pijnstiller tegen de hoofdpijn in zijn toilettas heeft zitten.
  1 augustus 2023 18:35
  @Reusjen
  ik acht het niet onwaarschijnlijk dat Baudin een pijnstiller heeft gebruikt zonder te beseffen dat het Tramadol was, onder een andere merknaam (kijk maar even onder brand names hier: https://www.drugs.com/international/tramadol.html).
  Wat uiteraard zijn eigen verantwoordelijkheid blijft.
  Het is inderdaad zorgwekkend dat hij überhaupt dergelijke zware pijnstillers bij heeft, maar meer algemeen is het zorgwekkend dat frequent en oneigenlijk gebruik van pijnstillers een wijdverbreid fenomeen lijkt te zijn in alle geledingen van het wielrennen - Cian Uijtdebroeks heeft daar vorig jaar eens over getuigd.
  Tramadol staat op de verboden lijst omwille van de veiligheid van de renner. Terecht argumenteren veel mensen dat het verhogen van de pijngrens ook prestatiebevorderend is, maar bij vele andere, toegelaten pijnstillers zou je eigenlijk even goedvdatzelfde kunnen beargumenteren.
  Ik vraag me af op welke basis AG2R nu verdere stappen zal ondernemen na deze 'voorlopige' schorsing. Wat betreft de UCI is het immers case closed, hij heeft de straf die vasthangt aan Tramadol-gebruik al gekregen. Krijgt Baudin de 'Quintana-treatment' en wordt hij persona non grata, of niet? En waarom?
  1 augustus 2023 20:00
  @Reusjen: Of hij het nu bewust (wat ik vermoed) of onbewust (onder een andere naam zoals bv Zaldiar) bij had maakt op zich weinig uit. Maar in geen van beide gevallen kan je de ploegarts wat verwijten, want ik ben er wel héél zeker van dat die dat niet aan z'n renners gaat geven.

  @bolletjestrui: Ik denk dat het bij Tramadol ook echt wel de bijwerkingen zijn die het gevaarlijk maken, en niet zozeer het feit dat het een sterke pijnstiller is. Op de bijsluiter van Tramadol staat letterlijk dat je twee weken niet met de auto mag rijden als je het begint in te nemen, begrijpelijk dus dat men dit wil doortrekken naar "niet in een peloton rijden". Daarvoor moeten ze nog geen Dafalgan gaan verbieden. Het wielrennen is al extreem streng als je ziet dat tennissers gewoon met cortisone-infiltraties mogen spelen.
  1 augustus 2023 21:19
  @Cochise
  Dat is zeker de reden, ja.
  Terecht ook, ik stel het verbod op Tramadol niet in vraag, en evenmin moeten pijnstillers van mij en masse verboden worden.
  Het enige wat ik enigszins hypocriet vind, is dat er op Tramadol-gebruik een straf staat (schrapping v/d resultaten) en verder geen schorsing, maar dit in de praktijk wel leidt tot het opschorten van contracten. Terwijl een dopingzondaar zijn schorsing uitzit, en daarna een volgende kans kan krijgen. Wannneer heeft een Tramadol-gebruiker zijn straf uitgezeten?
Nu is het opeens niet meer "AG2R CITROËN-TALENT"?

Reacties zijn gesloten.