Advocaat Nibali onder indruk van gedetailleerd onderzoek

dinsdag 13 november 2018 om 08:21
Advocaat Nibali onder indruk van gedetailleerd onderzoek

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali zat afgelopen zaterdag drie uur lang tegenover de Franse politie. De renner van Bahrain Merida gaf bewijzen en verklaringen voor zijn val in de twaalfde etappe van de meest recente Tour de France. “We waren onder de indruk van hoe nauwkeurig en gedetailleerd het onderzoek wordt uitgevoerd,” vertelde zijn advocaat Fausto Malucchi aan de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport.


Nibali kwam ten val op Alpe d’Huez, nadat zijn stuur in aanraking kwam met de riem van een fotocamera van een toeschouwer. Na onderzoek in het ziekenhuis van Grenoble bleek de 33-jarige renner bij de val een gebroken ruggenwervel te hebben opgelopen.

Drie Franse politieagenten spraken zaterdag, met de hulp van een tolk, met de Tourwinnaar van 2014 en zijn advocaat. Een van de belangrijkste struikelblokken van Nibali en Malucchi was de veiligheid. Er werden andere maatregelen toegepast bij de rit over de Alpe d’Huez dan in de Giro-etappe over de Monte Zoncolan. Vrijwilligers hielden de weg vrij tijdens de laatste kilometers van de Zoncolan, terwijl er een gebrek aan politie-inzet op Alpe d’Huez betekende dat er weinig controle was over een grote groep toeschouwers.

Zowel Nibali als zijn ploeg Bahrain Merida gelooft dat de organisator van de Tour de France, ASO, uiteindelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade die door het incident is veroorzaakt. De ASO daarentegen beweert dat het ongeluk werd veroorzaakt door het roekeloze gedrag van de fans aan de kant van de weg. En dat daar als organisatie weinig aan te doen was.

La Gazzetta dello Sport denkt dat het onderzoek dicht bij een conclusie is na het verzamelen van een aanzienlijke hoeveelheid foto- en videobewijsmateriaal en getuigenverklaringen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Mwielerfan 13 november 2018 om 08:51

Kan lefevre wat van leren

west 13 november 2018 om 12:30

ASO moet gewoon even een miljoenenclaim aan de broek krijgen (zal wel uitdraaien op een paar duizendjes en een bosje bloemen, als het al iets wordt). Misschien gaan ze er dan over nadenken dat ze een organisator van wielerwedstrijden zijn en niet of andere Noord-Koreaanse opvoering/opening van de olympische spelen/de nieuwste mission impossible en fast and furious ineen/ sterrenslag op zaterdagavond organiseren

Maenhout 14 november 2018 om 08:07

Het is nog maar de vraag of ASO aansprakelijk is. Het zou ook kunnen, bij voorbeeld, dat de Franse overheid niet meer agenten wilde inzetten.Als het om miljoenen gaat, kan zo’n proces nog heel lang gaan duren.

EricV 13 november 2018 om 13:10

Dat je de renners aan kan raken en zo nu en dan een beker pis over ze heen kan gooien is toch het charme van het wielrennen?

nickdt 13 november 2018 om 16:07

Ja, maar het moet wel binnen de perken blijven. Dat je gewoon gaat lopen duwen en smijten aan de kant van de weg waarmee je renners in gevaar brengt kan gewoon niet. Als ASO hier een schadeclaim aan de broek krijgt, dan moeten de meelopers ook gaan oppassen, want die worden dan in de kraag gevat omdat ze op beeld staan en de renners in gevaar brengen.

Mwielerfan 13 november 2018 om 23:17

Dat er altijd risico’s blijven langs de weg mag duidelijk zijn. Dat aso een miljoenen claim verdient ook. Ze doen vrijwel niets ook op plekken waar het extreem te verwachten is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.