Adrie van der Poel teleurgesteld in Vlaamse media: “Werden helemaal afgemaakt”

maandag 6 februari 2023 om 09:02
Video

Adrie van der Poel heeft een paar heftige dagen achter de rug. Het mediarelletje over ‘de balkjes’ is hem als parcoursbouwer niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik heb best wel een vervelende week achter de rug”, vertelt hij voor de camera van WielerFlits.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De kritiek kwam vooral uit Belgische hoek. Van der Poel zou twee petten op hebben en de balken gelegd hebben op een plek die gunstiger is voor zijn zoon Mathieu. 

“We werden door de Belgische pers vaak helemaal afgemaakt. Ik mag dat rustig zeggen en zal er ook niemand mee kwetsen”, aldus Van der Poel, die door de kritiek al heeft laten weten nooit meer een WK te gaan organiseren.

“Het veldrijden heeft een gigantisch potentieel en ik werk daar keihard voor. Ik zet me daar met hart en ziel voor in. Het doet dan soms best wat zeer als bepaalde mensen gaan zitten melken en zeiken.” 

“Gelukkig krijg je dan wel de laatste twee dagen heel veel steun van de renners, ook van de toppers. En van de mechaniekers, waarvoor ik echt heb moeten knokken om ze niet door de mensenmassa naar de materiaalpost te laten lopen. Ik probeer het echt voor iedereen zo aangenaam en zo veilig mogelijk te maken.”

“Achteraf, als we nu terugkijken, zien we dat we er lang aan gewerkt hebben, maar ook dat het iets heeft opgeleverd.”

Het WK werd desalniettemin in schoonheid afgesloten met de overwinning van Mathieu, die na een zinderend duel Van Aert versloeg in de eindsprint.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Wheely 6 februari 2023 om 09:19

A3 verdient groot compliment als organisator. Dit WK zag er prachtig uit, geweldige sfeer en heel mooi in beeld gebracht. Een uithangbord voor de sport.

17
Barry Batsbak 6 februari 2023 om 10:01

Adri is een held en een ware voorvechter voor de veiligheid van de renners op “zijn” evenement. En de wielerwereld mag hier een voorbeeld aan nemen. Als Adri toch een compleet veldritparcours in de dubbele hekken kan zetten om de renners te beschermen, dan kun je toch als andere organisatie in 2023 niet meer met een sprint-aankomst aankomen die niet dubbel behekt en geschoord is? Sweeck die in Benidorm een omvallend hek+toeschouwer maar net kan ontwijken. Ellende zoals Jakobsen afgelopen week met een overhangende selfie-toeschouwer. Dit zou gewoon nooit meer nodig hoeven zijn als elke organisator de veiligheid van de renners bovenaan het prioriteitenlijstje zou hebben staan zoals Adri dat heeft. Ja, het is een eigenzinnig persoon met een zeer zeer zéér uitgesproken mening. Maar dat het soms een hork is ontkracht niet zijn kennis van koers en kwaliteit van het geleverde werk. Adri is de beste. Hup Adri!

20
Klootje Kriekeljon 6 februari 2023 om 10:08

Ook waar, Barry.

2
Westland95 6 februari 2023 om 09:06

De Belgen zijn altijd op zoek naar rellen rond het WK Veldrijden. Het is een soort indekken van tevoren denk ik.

13
havana 6 februari 2023 om 09:38

Belgen zijn vooral slechte verliezers.

8
tony2222 6 februari 2023 om 09:52

Er is een verschil tussen de Belgische media, die inderdaad altijd wel iets zoeken om commotie over te maken, en het volk algemeen. Daar werd nagenoeg ook iedereen moe van het hele gedoe rond het parcours en dan vooral de balken.

11
Mooie Sjors 6 februari 2023 om 10:30

Evengoed kan je je de vraag stellen waarom elke vorm van kritiek als indekken moet worden weggezet door 'de Nederlanders'. Dus elke persoon die het vreemd vindt dat de vader van 1 van de 2 topfavorieten het WK-parcours bouwt, is een bange Belg die zich indekt?

Dan kan je dus elke vorm van kritiek van Nederlanders op Belgen ook als jaloerse Nederlanders wegzetten? Lefevere zegt iets dat je niet aanstaat -> Nederlander is jaloers op een Belgische teammanager die al decennia lang aan de top staat. Evenepoel zijn gedrag vind je vervelend -> Nederlander is jaloers op zo'n supertalent.

Nee toch? Elke vorm van kritiek op VDP (Jr. of Sr.) gaan wegzetten als 'ach gewoon weer zo'n jaloerse of bange Belg', is toch ook wat simpel. Uiteraard doet maar een fractie van 'de Nederlanders' dit, want ik heb hier bijvoorbeeld uit Nederlandse hoek de voorbije dagen evengoed gelezen dat het inderdaad wel opmerkelijk mag genoemd worden dat Adrie als vader het WK-parcours uitzet.

-2
Jan 6 februari 2023 om 09:58

ik ben twee dagen geweest.
en als er iets is dat mij opviel, was het het parcours. by far het meest schitterende parcours waar ik ben geweest (5) afgelopen seizoen.
organisatie ook top. Wat me wel verbaasd is dat Adri zich zo laat wegzetten door Belgische kritikasters.

7
sooike 6 februari 2023 om 11:11

Adrie mag trots zijn. Ik heb heel wat grote wielerevenementen bezocht, maar zo’n perfecte en vooral veilige organisatie heb ik zelden gezien. En hij kreeg zijn beloning met prachtige koersen, zondag flink wat zon en geen wanklanken. En die kritiek? Och, Adrie schaart het als kenner onder het stukje koude oorlog. En de kritiek vanuit Vlaanderen? Dat hoort er natuurlijk ook bij, al moet Wuyts wel gaan zwijgen nu. Het was genieten in Hoogerheide: hulde voor al die mensen die als vrijwilliger hebben bijgedragen aan dit grote succes. En het veldrijden heeft weer een aardige boost gekregen. Wat een hoop volk !

7
Adrianus 6 februari 2023 om 15:20

Vooral mijnheer “Olallala Wuyts moet zich schamen voor de manier, waarop hij Adrie in een kwaad daglicht probeerde te stellen.
Overigens niet de eerste keer, dat Olallala, die zichzelf in de functie van commentator bij Sporza, zich de kopman waande van José de Cauwer, iets dergelijks flikt.
Nooit vergeten, hoe Wuyts na het door Wout van Aert gewonnen WK van 2018 ‘s avonds bij SPORZA, de onschuldige reactie van Adrie van der Poel “ van Aert ademde niet” totaal uit zijn verband trok en beweerde, dat Adrie hiermee dopinggebruik insinueerde. Dr. Wuyts kroop zelfs even in de huid van medicus en legde zelfs met de uitspraak van Adrie de link met het gebruik van corticosteroïden en dat in een rechtstreekse uitzending van SPORZA in de nabeschouwing van het bewuste WK die avond.
Werkelijk het allerlaatste, wat Adrie met zijn woorden bedoelde. Iedereen kon vanaf het begin zien, dat Wout totaal niet zat af te zien en dat het in tegenstelling bij Mathieu van geen kanten liep die dag.
Het zou Wuyts sieren, dat hij de insinuaties van destijds terug neemt en zich er alsnog voor zou excuseren, want ook toen heeft hij Adrie er bewust mee proberen te beschadigen.
Adrie trek je niks aan van de drek van bepaalde personen afgelopen week.
Je was als actief renner een topper, maar ook in hetgeen je daarna en nog steeds doet!

5
Federstrong 6 februari 2023 om 17:59

Compleet met jou eens, ik ben die insinuaties ook niet vergeten. Nu weer. Wuyts voelt zich zo groot en wijs. Ben blij dat we al een jaar van hem af zijn. Ik moest steeds meer van hem walgen de laatste jaren. Ik keek vooral voor José.
In België waren ook al heel wat mensen hem beu.

3
Dikke Kater 6 februari 2023 om 22:49

Volledig mee eens. Maar Jose is helaas ook minder geworden.

1
Sean Kelly 6 februari 2023 om 10:25

Wuyts moet je als Wout van Aert in het spel is ook niet serieus nemen. Daar is Michel al jarenlang verliefd op. Ik dacht overigens dat ze hem vorig jaar met pensioen gestuurd hadden?

2
zietemgaan 6 februari 2023 om 12:56

Op Sporza was er zondag toch veel respect? ik zou HLN en Wuyts echt niet als waardemeter nemen, die man slaat de bal heel geregeld mis

2
Oblomov 6 februari 2023 om 11:46

Moet wel lachen dat Wuyts achteraf natuurlijk wel degelijk volledig gelijk heeft gekregen, die balken waren doorslaggevend. Totaal niet op de manier waarop iedereen verwacht had dat ze het misschien zouden gaan worden, maar desalniettemin.

Als ik een tot achterdocht geneigde Belgische columnist was, zou is in mijn volgende column betogen dat Adrie en Mathieu dit scenario van te voren tot in detail bekokstooft hebben. Inclusief die voortdurende kleine aanvalletjes bij de balken in voorgaande ronden, waardoor Van Aert zich in de laatste ronde geroepen voelde om de leiding van de wedstrijd in aanloop naar de balken over te nemen, om een grote aanval zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Om vervolgens te ontdekken dat hij vakkundig in positie gemanoeuvreerd was de sprint van kop te moeten doen.

1
Het Luipaard van Lent 6 februari 2023 om 12:08

Nee, het feit dat Wout niet met de situatie om kon gaan en/of geen plan B had was de doorslaggevende factor. Het feit dat de balkjes níet beslissend waren was beslissend. Snap je ‘m nog? ;)

0
LB117 6 februari 2023 om 12:41

A3anus zorgt met zijn uitspraken altijd voor wat wrijving. Daarnaast moet hij als vader van de favoriet en parcoursbouwer ook niet naïef zijn.
Verder top WK en top vent

1
Taliesin 7 februari 2023 om 23:21

Ik vond persoonlijk vooral de uitlatingen van Herijgers nogal chauvenistisch en unfair. Wuyts heb ik niet gehoord. Herijgers begon vlak na de finish met zijn zelf verzonnen verhaal weer, dat er nooit rugklachten waren geweest bij MvP, dat dat gewoon iets was wat journalisten hem aanpraten en hij mee akkoord ging. Echt waanzinnig, en dat voor een doorgaans fijne commentator die ik graag hoor op Sporza. Ook in Extra Time vrijdag zat hij te zagen over die balken, wat sowieso totale onzin was want die lagen zeer ver voor de finish zeg.

1
Klootje Kriekeljon 6 februari 2023 om 09:19

Deze stok om te slaan is er omdat Adri de belangen van zijn zoon niet echt volledig op nr. 1 zet. Lekker uit de storm blijven, pa. Het draait allemaal om Mathieu, niet om jou.

0
In de waaier 6 februari 2023 om 09:20

Nu moet A3 ook niet blijven jammeren. Hij heeft die vlaamse media wel lekker om haar geslagen door een weer een perfecte organisatie neer te zetten en ook de stewar(t)ds hebben daar aan bijgedragen.

0
Koers 6 februari 2023 om 10:17

Ach het is niet onlogisch dat nationale bonden/belanghebbenden druk uitoefenen om zo voordelig mogelijk te zijn voor de gewenste renner. Er zijn feitelijk 2 kanshebbers. In België zullen ze eerder iets meer op maat voor Wout leggen, in NL voor Mathieu. Ook als Adrie daar niet bij betrokken is. Een vader zal wellicht nog wel een stap verder gaan, ook omdat je met een “zij maakten toen speciaal een parcours voor Wout” het al genoeg voor jezelf goed kan praten om een wat minder eerlijk parcours neer te leggen.

Maar ook zonder Adrie zal een KNWB ws wel druk uitoefenen, omdat zij nou eenmaal sponsering ontvangen/ danwel nieuwe leden mogen verwelkomen. En als je Wout hoort viel het allemaal reuze mee. Het had veel technischer gekund.

0
Sean Kelly 6 februari 2023 om 10:28

Eens. Dat weg parcours in Leuven had er in 2021 waarschijnlijk ook anders uit gezien als Tom Boonen nog de grote man was in Belgie. En in de Tour willen ze het parcours ook nog wel eens op maat maken van bepaalde renners.

4
Marcus Aurelius 6 februari 2023 om 10:41

Je zou toch mogen verwachten dat hij na al die jaren op de teller toch wel door de media doorkijkt. De boel wat opnaaien, dat hoort er toch gewoon bij. De strategie bij uitstek om de belangstelling op te wekken. Op de politieschool worden er psychologische testen gedaan, en deze worden heel goed toegelicht op voorhand. De collega-studenten mogen 'betogen' en je uitschelden voor alles wat lelijk is, en iedereen weet dat het een rollenspel is. Toch zijn er die dit onmogelijk kunnen plaatsen en agressief worden. De aard van het beestje zeker ? Maar goed, passie en sport, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar uiteraard is het niet leuk als je maanden hebt gewerkt om een parcours in elkaar te stoppen om bekritiseerd te worden door mensen die dit nog nooit van zijn leven hebben gedaan. Hoge bomen vangen veel wind, laat het los, zou ik zeggen.

0
Mooie Sjors 6 februari 2023 om 10:01

Dubbel natuurlijk. Ik begrijp dat Adrie gefrustreerd is dat al zijn harde werk bekritiseerd wordt. Anderzijds heeft Wuyts m.i. wel gelijk dat Adrie graag voor wat commotie zorgt. Over Van Aert zijn in het verleden ook wel eens wat uitspraken gedaan (ik herinner mij vorige winter bv. verschillende crossen waarbij Adrie zich mopperend afvroeg waarom Wout nou niet gewoon eens eerlijk durfde zeggen dat hij naar het WK zou gaan – wat hij uiteindelijk niet deed), dus dan moet je ook niet verbaasd opkijken als mensen jou op de korrel nemen als je ze daartoe de kans geeft.

Het ís ook gewoon opmerkelijk dat een vader van 1 van de 2 topfavorieten het parcours maakt, dat mag je gerust zeggen vind ik. Ook niks gezien in 'de Vlaamse media' dat niet door de beugel zou kunnen? Kan iemand mij een artikel tonen waar hij 'helemaal werd afgemaakt door de Vlaamse pers'? Dat was toch vooral in reacties op sociale media, ik vond net dat de journalisten Adrie met een fluwelen handschoen benaderden. De enige die hem een beetje op de korrel durfde te nemen is Wuyts, en dan nog…

-12

Headlines

Populair

Materiaalzone