Addy Engels: “Primoz Roglic was gisteren bijna niet aanspreekbaar”
foto: Cor Vos
woensdag 7 september 2022 om 13:11

Addy Engels: “Primoz Roglic was gisteren bijna niet aanspreekbaar”

Jumbo-Visma moet herbronnen in de Vuelta a España na de opgave van zijn klassementskopman Primož Roglič. De grote uitdager van rodetruidrager Remco Evenepoel kwam dinsdag in de finale van de zestiende etappe hard ten val en is te gehavend om zijn weg te vervolgen. Ploegleider Addy Engels spreekt over een ‘enorme teleurstelling’. “Primož was gisteren bijna niet aanspreekbaar.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Engels keek voor de start van de zeventiende etappe naar Monasterio de Tentudía met Het Laatste Nieuws terug op een bewogen dag. “Dit is natuurlijk enorm balen. We waren er klaar voor om nog een week te wachten en we hadden nog altijd het idee dat het er in zat. We begonnen gisteren ook heel erg goed. Het is bizar en onwerkelijk dat iets wat bijna niet lukt, tijdwinst boeken, lukt, maar dat het dan alsnog misgaat in de laatste 200 meter. Dit is een enorme klap.”

Er leek gisteren niets aan de hand voor de Sloveense klassementsrenner van Jumbo-Visma op weg naar Tomares. Hij plaatste in de laatste drie kilometer een demarrage, die door slechts vier sprinters gevolgd kon worden. In de laatste rechte lijn ging Roglič echter op aparte wijze hard onderuit, waarna hij onder het bloed en flink geschaafd de finish bereikte.

“We hadden nog altijd de strijdlust om te knokken”
“Het zag er gisteren (dinsdag, red.) al niet goed uit en als je dan de beslissing moet nemen dat hij niet kan starten… Dan stort het even in. Ik kan nog altijd niet zeggen wat er precies is gebeurd. Er was geen bruuske beweging of iets dergelijks. Ik denk dat het gewoon een ongelukkig race-incident was. Brute pech”, aldus Engels.

Roglič, in 2019, 2020 én 2021 winnaar van de Vuelta, was na de finish zichtbaar aangeslagen. Engels: “Primož was gisteren in het begin bijna niet aanspreekbaar. Het is voor hem natuurlijk een enorme teleurstelling. De uitkomst zullen we nooit weten, maar we hebben laten zien dat we bereid waren om te blijven vechten. Mensen onderschatten de laatste week. We hadden nog altijd de strijdlust om te knokken tot Madrid.”

 
27 Reacties
Sorteer op:
7 september 2022 13:24
Jammer, echt jammer. Het zou een mooie, open strijd geweest zijn wellicht. Hij had voor mij toch een grote kans gezien zijn stijgende vormcurve (aanvallen zaterdag en gisteren).
7 september 2022 17:38
Roeleur@ Wat was er wanhopig aan deze demarrage, moest hij zich dan maar gewonnen geven aan een minder sterke Eveldepoel?
  8 september 2022 17:13
  Heb je de aankomst van vandaag bekeken? En zaterdag? Daar moet je tijd goed maken, niet in de finale van deze rit. Zoals Mas probeerde vandaag.
7 september 2022 13:13
Ja, dit knakt je mentaal wel. Het was zeker niet ondenkbaar dat hij nog de ronde zou winnen. Deze zal ook hoog op zijn zuurheidsmeter zijn na zijn doomsday in de Tour van 2020.
7 september 2022 13:52
Was hij bijna niet aanspreekbaar vanwege de teleurstelling of vanwege een hersenschudding?
  7 september 2022 13:58
  Dat vraag ik me ook af inderdaad, hij leek er wel behoorlijk apathisch bij te zitten. Ook al op de weg vlak na de val leek het alsof hij niet echt doorhad wat er zich om hem heen afspeelde.
  7 september 2022 14:54
  Hij sleept in die paar seconden tijd zijn fiets richting de boarding om het aanstormende peloton niet in de weg te zitten, dan ben je nog vrij helder van geest. Ik ben daarom geneigd te geloven dat het pijn en teleurstelling was na de finish.
7 september 2022 13:19
Het klinkt hard hij vroeg zich vast af waarom hij zo zwaar blijft vallen en of het allemaal nog wel zin heeft? Qua weerbaarheid, sowieso mentaal en fysiek een waanzinnige bikkel. één van de grootste van de afgelopen twee decennia. maar hij reed toch van de ene kant van de lijn helemaal tegen Wright aan terwijl Wright gewoon naast de boarding bleef sprinten https://twitter.com/FX_Rallet/status/1567440198002245633/photo/1
  7 september 2022 13:26
  Je zou je bijna gaan afvragen wat in die finalebidon zat, maar dat doen we niet want het is er eentje van de Jumbo. ;) Ik heb er verder wel mee te doen. Hij is altijd zo goed maar hij ligt er zo vaak bij in een koers van 3 weken.
  7 september 2022 13:51
  Wright sprint niet direct langs de boarding.
  7 september 2022 13:54
  ja precies en de hemel is paars
  7 september 2022 17:21
  Wright ging achter van Poppel aan, die om akkerman heen ging. Wright reed tegen de achterkant van het stuur van Roglic, waardoor zijn voorwiel wegklapte
7 september 2022 14:03
@reusjen inderdaad. Als je ook zag hoe hij opstond en hoe hij zijn bril op zijn hoofd had staan....Hij leek eventjes helemaal van wereld, niet wetende waar hij zich bevond en wat te doen.
  7 september 2022 15:19
  Volgens Addy Engels heeft Roglic geen hersenschudding.
7 september 2022 14:16
Jezus maat. Spoedig herstel. TLC
7 september 2022 17:52
So take these broken wings And learn to fly again, learn to live so free
  7 september 2022 17:56
  Hoevaak heb je em geluisterd inmiddels wheely?
  7 september 2022 19:17
  Stuk of drie keer Reusjen.
7 september 2022 16:45
Dat demarreren in een aankomst voor een handvol seconden heeft iets wanhopigs. Totaal onnodig maar daar hoor je Addy niet over.
  7 september 2022 18:30
  Helemaal waar,gewoon netjes als 5e eindigen in dat groepje was genoeg geweest. Waarschijnlijk Gods wil….
7 september 2022 14:21
Spoedig herstel , maar van de “kleine” ging hij toch niet winnen .
  7 september 2022 15:51
  Dat gaan we dus nooit weten… zo’n bewering is even (on)zinnig als beweren dat hij wél had kunnen winnen…
7 september 2022 13:45
Om de Evenepoel-haters te parafraseren. Het speciale flesje werd snel uit de achterzak van Roglic gehaald, toen hij daar uitgeteld tegen de balustrade lag. Het speciale finaleflesje dat allicht oorzaak was van het gebrek aan luciditeit en het rare maneuver van Roglic. Alle gekheid op een stokje. Het toont nogmaals het meten met twee maten en gewichten aan bij de Jumbo-aanhangers/annex Evenepoel-haters. Als Evenepoel valt, kan hij niet sturen, heeft hij zijwieltjes nodig. Als Roglic valt is het tegenslag. Dat terwijl Roglic gemiddeld genomen veel meer valt dan Evenepoel. Het regelmatig vallen van Roglic lijkt me stilaan problematisch te worden.
  7 september 2022 13:52
  Je bent er weer lekker snel bij he.
  7 september 2022 13:55
  Misschien is wel het moment aangekomen dat er wat minder gegeneraliseerd moet worden op dit vlak. Ik daag de redactie hartelijk uit om namen te laten vastleggen zodat niet alleen REVKET- ‘haat’ maar ook andere tekortkomingen, zoals in mijn geval weerstand tov die vreselijk ontworpen ‘Canadese’ koersen, helderder toe te schrijven zijn. Nu met de wisselende namen is het een raadsel welke tendens overheerst en per se tegengas verdient. Ik zie althans die Evenepoelhaat niet heel erg (meer).
  7 september 2022 13:56
  Evenepoel begon met een achterstand op technisch vlak, net als Roglic overigens, door het laat beginnen met fietsen. Daarnaast reed Evenepoel meer voor het peloton dan erin bij de junioren. Dat hij niet goed was in sturen heeft hij ter harte genomen en er iets aan gedaan, want het is sterk verbeterd. Dat Roglic erg vaak valt en niet de meest technisch begaafde renner is kun je hier veelvuldig lezen. Dus stap uit die slachtofferrol en probeer eens objectief naar zaken te kijken.
  7 september 2022 17:20
  Dit is nergens voor nodig. Ik ben het met je eens dat die finalebidon-lariekoek bij Evenepoel onnozel was, maar dit is bijna natrappen op Roglic die dit niet verdiend. Lees nog eens de reacties door van gisteren, meerdere mensen zijn het erover eens dat Roglic toch echt een brokkenpiloot is. Misschien Evenepoel vragen bij welke MotoGP renner hij is geweest.

Reacties zijn gesloten.